Afval scheiden voor dummies: wat moet nou eigenlijk waar?

Afval scheiden: het blijft moeilijk! Veel mensen weten niet wat waar in moet, en dat is ook helemaal niet gek. Het verschilt namelijk per gemeente en soms zelfs per wijk. Bij het scheiden van afval zijn dit de vier bekendste afvalstromen: glas, papier, gft (groente-, fruit- en tuinafval) en plastic (en blikken). Daarnaast is er natuurlijk nog het restafval. Maar wat moet waar nou in?

Glas

Glazen potten en flessen gooi je in de glasbak. Metalen doppen en deksels mogen hier gewoon bij, maar plastic deksels moeten in de plastic bak. Je hoeft ook je potjes niet helemaal te wassen voordat je ze wegbrengt, dit is namelijk ook weer zonde van het water.

Maar er zijn ook dingen die absoluut niet in de glasbak mogen. Dat zijn bijvoorbeeld: vuurvast glas, kristal en vensterglas. Ook lampen mag je niet in de glasbak gooien, die breng je naar een speciaal inleverpunt bijvoorbeeld bij de meeste supermarkten. Hoe meer we allemaal ons best doen om glas op de juiste manier te scheiden, hoe meer glas er gerecycled kan worden!

Niet al het glas hoort in de glasbak

Papier

Bijna al het papier en karton mag in de papierbak. Denk aan kranten, flyers, wc-rollen en kartonnen dozen. Zelfs nietjes, paperclips en plakband mogen hierop blijven zitten. Het moet alleen wel schoon en droog zijn: je vieze pizzadoos van de avond van tevoren of dat bakje Thais eten moeten dus niet in de papierbak, maar bij het restafval. Veel mensen gooien ook hun oude boeken weg bij het oud papier, maar deze kun je ook naar een kringloopwinkel brengen of naar een boekenwinkel die tweedehands boeken verkoopt! Dan ben je ook nog eens duurzaam bezig.

GFT: groente-, fruit- en tuinafval

Het zal je verbazen hoeveel van ons afval daadwerkelijk gft-afval is. De schillen van het fruit dat je ‘s ochtends in je overnight oats eet, uitgebloeide bloemen, maar ook andere etensresten horen bij het gft. Dus wat mag je allemaal in je groene bak gooien? Dit zijn groente- en fruitresten, etensresten zoals brood, pasta, rijst, maar ook thee en koffiedik, bloemen, planten en fijn tuinafval.

Wat je niet bij het gft-afval mag gooien, zijn verpakkingen (ook niet de verpakkingen van je nieuwe plantjes), kauwgom, sigaretten, steen of hout.

Je oude pizzadoos hoort niet in de papierbak, maar gooi je bij het restafval!

Plastic

We kennen allemaal de beelden van drijvend plastic in onze zee. Daarom is het des te belangrijker dat plastic goed gescheiden wordt. Er is immers geen planet b. Plastic scheiden maak je makkelijker door het thuis al apart te houden: hang een tas op in je keukenkast of zet een aparte bak in de hal voor het plastic. Plastic afval bestaat voornamelijk uit plastic verpakkingen. Vaak kun je plastic ook in dezelfde zak verzamelen als drinkpakken en blikjes. Als het geen verpakking is, zoals speelgoed, hoort het over het algemeen niet bij plastic afval maar bij restafval. En je mag ook niet zo maar alles bij het plastic afval gooien, want onder andere chipsverpakkingen en medicijnenstrips horen er niet thuis.

Ook belangrijk: gebruik een doorzichtige vuilniszak voor het inleveren van je plastic, blikjes en drinkpakken. Want dan kan er geen verwarring ontstaan of het bijvoorbeeld restafval is.

Tips om afval scheiden makkelijker te maken

Vind je het nog steeds lastig om je afval goed te scheiden? Kijk dan eens naar deze tips.

  • Kies een vaste dag in de week uit waarop je je afval wegbrengt. Zo voorkom je dat het opstapelt en je het alsnog in het restafval gooit.
  • Als je boodschappen doet, let dan op de verpakking. Misschien kun je ook eens shoppen bij een verpakkingsvrije winkel zoals Pieter Pot.
  • Kijk op de afvalscheidingswijzer om te zien waar je wat in mag gooien als je twijfelt.
  • Batterijen, lampen en kleine producten met een stekker kun je vaak inleveren bij de supermarkt in de buurt. Grotere apparaten lever je in bij de milieustraat of je verkoopt ze via Marktplaats als ze het nog doen.

Heb je afval scheiden onder de knie, maar heb je het gevoel dat je toch echt wel veel afval verzameld? Lees dan ook eens dit artikel over gezond eten als je op jezelf woont. Je bespaart er niet alleen geld mee, maar ook het afval stapelt zich minder snel op als je op een andere manier je inkopen doet!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen