Chaos in huis: word een opruimpro net als Marie Kondo!

Uitpuilende keukenkastjes, volle tafel, overvolle badkuip en een kledingkast die niet meer dichtgaat: helluuup! Het is echt niet erg als jouw huisje af en toe een chaos is, maar opruimen is soms wel echt nodig. Want zeg nou zelf, hoe fijn is het als je huis helemaal netjes is? Maar hoe pak je dit nou gestructureerd en efficiënt aan? Nou, word een opruimpro net als Marie Kondo! Marie wie? Nou, lees dan echt even verder!

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe en heeft de ultieme handleiding gemaakt om je huis grondig op te ruimen en te ordenen met de ‘KonMarie method’. Ze heeft speciale technieken bedacht om je spullen goed te sorteren en weg te gooien. Ze ziet dit proces dan ook als uitgangspunt voor innerlijke ordening, haar ultieme doel is om rust te creëren in je huis én in je mind. Kun jij wel wat opruimtips gebruiken? Hieronder heb ik de KonMarie method in stappen uitgelegd:

STAP 1: Categoriseer

Ruim niet op per kamer, maar categoriseer alle losse onderdelen in je huis, zo houd je makkelijker overzicht. Dus verzamel al je boeken, kleding, decoratieve accessoires, make-upproducten, schoenen, tijdschriften enzovoorts en ga per categorie aan de slag. Het lijkt misschien wat onhandig, omdat je alles overal en nergens vandaan moet halen. Maar door het per onderdeel te doen, zoek je meteen alles in één keer uit en heb je de mogelijkheid om alles goed met elkaar te vergelijken.

1. Categoriseer al je spullen.

STAP 2: Blij?

Stel jezelf bij elk item de vraag: ‘Word ik hier blij van?’ Als je echt oprecht blij wordt van iets dan mag je het houden en anders doe je het weg. Het is belangrijk dat je ieder item even goed vastpakt en jezelf deze vraag stelt, hierbij moet je gewoon op je gevoel afgaan! Je kunt het beste alles van een categorie sorteren voordat je de spullen weer een plekje gaat geven, zo bewaar je goed het overzicht.

2. Welke spullen maken je écht gelukkig?

STAP 3: Afmaken

Als je eenmaal aan een categorie begint moet je het afmaken. Volgens Marie Kondo is het niet slim om steeds kleine beetjes op te ruimen, omdat dat vaak meer tijd kost en je sneller de moed kan verliezen. Daarnaast zegt ze dat je dan niet de energieboost ervaart die je krijgt van een afgeronde opruimsessie. Na het sorteren is het belangrijk dat de spullen meteen weer teruggezet worden op de plek waar ze thuishoren. Alleen zo maak je de hele sessie compleet. De opruimgoeroe geeft ook aan dat het belangrijk is dat je efficiënt te werk gaat en niet uren bezig bent met een bepaalde categorie. Stel jezelf bijvoorbeeld een deadline.

3. Stel jezelf een deadline.

STAP 4. Ordenen

Als je uiteindelijk klaar bent met sorteren, is het belangrijk dat je de spullen op de juiste plek teruglegt. Prop niet alles zomaar weer weg achterin een kast, maar zorg juist dat de items zichtbaar en geordend (in bijvoorbeeld kratjes) in die kast liggen. Transparante dozen en/of open kistjes zijn dus echt een must, je moet de items te allen tijde kunnen zien, want dan voorkom je dat je alles weer uit de kast moet trekken. Zo heeft Marie Kondo ook de ultieme tip voor het opruimen van de kledingkast: rol al je kleding op, want zo blijft het netjes, overzichtelijk én je bespaart ook nog eens super veel ruimte!

4. Zorg dat je al je spullen zichtbaar en geordend opruimt.

Ontdek de Marie Kondo in jezelf

Ik hoop dat de KonMarie method nu duidelijk voor je is en dat je aan de slag kunt met je eigen huis. En denk eraan, je huis hoeft niet in één keer helemaal opgeruimd te zijn. Zorg dat je de categorieën goed afrondt, maar doe het vooral op je eigen tempo. Volgens Marie Kondo is opruimen dus geen vervelend klusje, maar juist een fijn ritueel waar je je beter van gaat voelen.

Als je geen genoeg van Marie Kondo kunt krijgen is er ook een Netflix-serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’, waarin ze mensen helpt hun huis op te ruimen, echt een aanrader! Oh en als je écht geen zin hebt om op te ruimen, schakel dan een schoonmaakster in om je troep op te ruimen.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laurinehttps://www.rebelsrebel.nl/
Laurine is een jonge ondernemer van twintig jaar. Naast het runnen van haar eigen sieradenwebshop Rebels Rebel, houdt ze ook van schrijven en het zoeken van vintage-pareltjes. Op VLWSSN deelt ze onder andere haar vintage vondsten en natuurlijk ook haar reis naar volwassenheid.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen