De urban jungle: waarom worden we zo blij van planten?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen helemaal gek op kamerplanten. Van de kleinste studentenkamer tot het grootste appartement: elk hoekje wordt vol gezet. En als de hoekjes vol zijn, dan hangen we ze toch gewoon aan het plafond, de boekenkast of het raamkozijn? De ‘urban jungle’ maakt de afgelopen jaren dan ook een grote opmars. Maar waarom willen we nou zo graag onze huizen vol zetten met planten? Naast dat het er gewoon ontzettend gezellig uitziet, heeft dit ook nog een aantal andere redenen!

We zijn veel meer thuis

Door de huidige corona-maatregelen zijn we veel meer thuis. We werken thuis, we gaan niet meer naar de kroeg of uiteten, en het merendeel van onze sociale contacten vindt ook plaats in de woonkamer. En die ziet er een stuk fleuriger uit als je er een aantal mooie planten in zet.

Planten zorgen ook voor een fijne vibe op je thuiswerkplek. Met een aantal planten ziet dat studentenkamertje waar je nu 40 uur maakt er een stuk minder triest uit. Lees hier nog meer tips over het gezelliger maken van je thuiswerkplek!

Een plant als cadeautje

Planten zijn ook hele goeie cadeautjes. Waarschijnlijk heb je toen je uit huis ging van je ouders je eerste plant gekregen (al heeft die het misschien niet overleefd). Maar naast het feit dat het heel leuk is om planten cadeau te geven aan iemand anders, is het ook een heel goed cadeautje voor jezelf!

Heb je een groot project afgerond of die strakke deadline gehaald? Dan verdien je ook wel iets leuks. In plaats van te gaan winkelen, beloon ik mezelf vaak met een nieuw plantje van het tuincentrum of het lokale plantenwinkeltje.

Als we de natuur niet op kunnen zoeken, halen we de natuur in huis

De natuur in huis halen

Voor veel mensen is een woonkamer gevuld met planten een manier om de natuur in huis te halen. Woon je bijvoorbeeld in het stadscentrum in een flatgebouw op 10 hoog? Dan zie je op een dagelijkse basis waarschijnlijk niet heel veel natuur. En elk weekend naar het bos gaan, zit er met onze drukke levens ook niet in. De urban jungle in je woonkamer zorgt ervoor dat je toch die verbondenheid met de natuur voelt die je anders in je dagelijks leven mist.

Planten werken ontspannend

We leven in een heel snelle wereld waarin we constant ‘aan’ staan. Vanaf het moment dat we opstaan lopen we met de telefoon in ons hand en zijn we direct op de hoogte van alles wat er gebeurt in de wereld. Af en toe is het fijn om gewoon even je hoofd leeg te maken en niet ‘aan’ te hoeven staan. Het zorgen voor je urban jungle draagt hier ook aan bij!

Met je handen in de aarde wroeten werkt namelijk ontzettend ontspannend. Heb je een lastige video call gehad met je baas? Pot een paar planten om. Ik garandeer je dat je stresslevel een heel stuk omlaag gaat. Daarnaast geeft het een tevreden gevoel om je woonkamer in te lopen en die plantjes die je zo klein gekocht hebt goed te zien groeien.

Bezig zijn met je urban jungle is goed tegen de stress

Nog geen kinderen, maar wel plantbabies

Millennials krijgen steeds later kinderen. We willen graag eerst reizen, carrière maken en het liefst ook nog een huis hebben gekocht voordat we pas aan kinderen beginnen. Maar in de tussentijd hebben we wel al de behoefte om ergens voor te zorgen. Zo is de term ‘plantmom’ ontstaan.

De urban jungle in je woonkamer dient dan ook als veel meer dan alleen decoratie: het zijn je kinderen (ook wel ‘plantbabies’). En als het met een van de kindjes niet goed gaat, dan kun je altijd een nieuwe halen bij het tuincentrum. We vinden het namelijk ook wel fijn dat we nog niet té veel verantwoordelijkheid hebben.

Ben je nog op zoek naar een cadeau voor iemand, maar heeft die persoon écht geen groene vingers of staat de urban jungle zo vol dat er geen plant meer bij past? Kijk dan eens hier voor toffe duurzame cadeaus!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen