Grofvuil: wat wordt opgehaald en wat moet naar de milieustraat?

‘Kan ik dit dan niet bij het restafval gooien?’ Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Eerder vertelden wij al wat je in de vier afvalstromen mag gooien en hoe je thuis makkelijk afval kunt scheiden. Maar dan heb je natuurlijk ook nog al het afval dat niet bij deze afvalstromen mag, oftewel: grofvuil! Wat laat je ophalen door de gemeente en wat moet je naar de milieustraat brengen? Wij zochten het uit!

Grofvuil laten ophalen

Grofvuil is al het afval dat te groot is om in een vuilniszak te doen of dat bijvoorbeeld chemisch is en niet in een vuilniszak thuishoort. Dit kan een prikbord, een stoel of een grote boekenkast zijn. Maar ook kleinere dingen zoals verfpotten of piepschuim mag je niet bij het restafval gooien. In veel gemeentes kun je een afspraak maken om het grofvuil voor de deur op te laten halen.

Let wel op: elke gemeente heeft verschillende regels over hoe het grofvuil aangeleverd moet worden. Zo mogen stukken vaak niet langer zijn dan 1,80 meter en moet je items gebundeld aanleveren. Anders laten ze het gewoon staan en moet je zelf alsnog naar de milieustraat (een locatie waar je huishoudelijk grofvuil gescheiden kunt inleveren, red.)! En niet al het grofvuil wordt opgehaald. Lees van tevoren goed wat jouw gemeente ophaalt, soms moet je spullen zelf wegbrengen naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel of de milieustraat.

Laat grofvuil gemakkelijk voor de deur ophalen

Grofvuil naar de milieustraat

Je kunt ook zelf je afval wegbrengen naar de milieustraat. Als je bijvoorbeeld je nieuwe appartement hebt opgeknapt, heb je waarschijnlijk veel soorten afval staan. Denk aan halflege verfpotten, oud laminaat en dat vergeelde bloemetjes behang dat eerst op de muur zat. Of je hebt net een verhuizing gehad en de vorige bewoners hebben hun oude meubels laten staan.

Dit mag je allemaal afgeven bij de milieustraat:

 • Grof huishoudelijk afval dat door de omvang of het gewicht niet in een vuilniszak past.
 • Grof tuinafval dat niet in de gft-bak past, zoals grote takken.
 • Glas dat niet verpakkingsglas is, zoals spiegels, ramen, fotolijstjes en vazen. 
 • Autobanden.
 • Verschillende soorten hout (behandeld of onbehandeld). 
 • Klein chemisch afval (KCA), zoals verfpotten, terpentine, accu’s of batterijen. Maar ook medicatie wordt bij het KCA-punt aangenomen. 
 • Gipsplaten. 
 • Groot kunststof of plastic, zoals tuinmeubels of oud speelgoed. 
 • Witgoed (elektrische klein- en groothuishoudelijke apparatuur).
 • Bruingoed (geluids- en beeldelektronica).
 • Papier en karton, maar dit kun je ook weggooien in de papierbak bij jou in de buurt. 
 • Voorwerpen gemaakt van ijzer, staal, aluminium, koper, zink, lood en legeringen. 
 • Zand of grond. 

Wees je bewust van je afval

Elke gemeente heeft een milieustraat, maar niet elke gemeente heeft dezelfde depots voor hetzelfde afval. Kijk dus van tevoren op de website van jouw gemeente wat je wel of niet weg kan brengen naar de milieustraat. Let ook goed op hoeveel je weg mag brengen, van bepaald afval mag je een maximum aantal afgooien (bijvoorbeeld autobanden). En soms zitten er ook kosten aan verbonden, dit is afhankelijk van het soort afval. Even goed uitzoeken dus! Twijfel je waar jouw afval nou thuishoort? Check het dan hier!

Weet je toch nog niet helemaal wat er in de vier afvalstromen mag? Lees dan ook ons artikel waarin wij je uitleggen waarom je oude pizzadoos niet bij het oud papier hoort!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen