How to: Drie dagen kerstdiner voor maar 15 euro in totaal

Kerst gaat dit jaar net even anders dan we gewend zijn. Heb jij nog géén idee wat je dit jaar wilt koken? Of is het jaar – wegens welke omstandigheden dan ook – financieel gezien net even een tik zwaarder geworden dan verwacht? Wij helpen je ook deze maand uit de brand. Deze keer combineren we onze budgetrubriek met Duppie Dinsdag. Want ook op de feestdagen kun je besparen! Hierbij ons menu voor drie keer kerstdiner waarbij we een combinatie hebben gemaakt van echte klassiekers, maar dan op onze eigen manier.

Boodschappenlijstje voor kerst

  • Vega balletjes (350 gram) €2,59
  • Champignons (2 doosjes) €1,98
  • Truffel-roomsaus (260 gram Grand Italia) €3,45 (of maak hem zelf)
  • Aardappelkroketjes €1,09
  • Olijven (1 pot zonder pit) €0,49
  • Afbakstokbrood (2 x 2 broden) €0,98
  • Druiven €2,19
  • Brie €0,99
  • Port Salut €2,89
  • Chorizo (vleeswaren) €1,00
  • Rauwe ham (vleeswaren) €1,00
  • Duyvis dipsaus Alioli (4 pakjes) €1,56
  • Mayonaise (pot) €1,18
  • Kaasfondue (400 gram) €4,50
  • Wortels €1,00
  • Mozzarella (2 stuks) €1,14
  • Franse frites €0,95
  • Zongedroogde tomaat €0,98
  • Knoflook €0,99

Totaalbedrag €30,95 voor twee personen (€15,47 per persoon).

Wat gaan we eten?

Naar mijn mening draait Kerst altijd om lekker eten. Soms een tikkeltje ongezond: wel maximaal genieten tijdens het kerstdiner. Echter eten we vaak te veel, waardoor we niet alles eten (en veel weggooien) of met een vies gevoel op de bank liggen uit te puffen. Mijn doel is dan ook om een (voor mijn gevoel) beperkt lijstje te maken, waardoor je elke avond wel reusachtig lekker eet, maar niet elke avond overmatig veel. Verder houd ik van de klassiekers, maar geef ik hier wel graag mijn eigen draai aan.

Drie dagen eten met kerst: chique aan tafel of relaxed op de bank

Kerstavond: Aardappelkroketjes met (vegetarische) balletjes in truffelsaus met champignons

Het klassieke kerstdiner anno 2020. En dan niet met een goed stuk vlees, maar met vegetarische balletjes. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om wél vlees te eten, maar houd dan rekening met een meerprijs van ca. €4,- (uitgaande van bijvoorbeeld varkenshaas, dat je hier prima aan zou kunnen toevoegen). Bij vegetarische balletjes moet ik altijd denken aan champignon roomsaus én aardappelkroketjes. Om het een beetje chiquer te maken neem ik dit keer de truffelsaus. Je kunt deze saus ook zelf maken, maar bij mij draait het tijdens Kerstmis om lekker eten én gemak.

Wat te doen? Eigenlijk is dit het simpelste gerecht van de drie: je knalt de kroketjes in de oven, bakt de balletjes in een pan, snijdt de champignons en bakt deze kort aan alvorens je de saus erbij opwarmt. Doe je het goed (timing is alles!), dan is alles op hetzelfde moment klaar. Zoals je ziet ben ik er dit keer van uit gegaan dat je de feestdagen gezellig met één of meerdere mensen doorbrengt (en zo niet: dan kan je wel 6 dagen kerstdiners eten). Dus geef de ander de taak de tafel leuk aan te kleden met kaarsjes, mooi bestek, gezellige servetten en een lekker glas wijn. Bon Appétit!

Eerste kerstdag: Kaasfondue

Is eerste kerstdag bij jou thuis ook familiedag? Dan is het leuk om uit te pakken met je kerstdiner. Dit jaar geen stinkende gourmet, maar stinkende kaas op tafel. Nee, geintje. Mijn variant op kaasfondue is voor iedereen die de fondue uit een pakje niet zo lekker vindt (ook hier zijn trouwens veel varianten op te vinden) en hier graag iets anders van wilt maken. De basis is nog steeds zo’n pakketje uit de supermarkt (of een verspakket van de kaasboer, tip!), maar dan aangemaakt met twee bollen mozzarella, versgeperste knoflook én een half potje zongedroogde tomaatjes. Beetje gedroogde basilicum erop en het lijkt net alsof je in Italië zit.

Bij kaasfondue houd ik van brood en frites (ja écht) om lekker te knagen, maar wil ik ook graag iets fris. Vandaar de wortels en champignons. Je kunt uiteraard zelf bepalen welke groenten je allemaal toevoegt, maar dit is voor mij de basis. Volg de verpakking van de kaasfondue samen met de zongedroogde tomaten en de knoflook (dan trekken de smaken er vast goed in). Voeg de mozzarella in stukjes toe en blijf roeren tot je één grote kaasmassa hebt. Zodra alles goed gemengd is kan het op tafel! Heb je alleen zo’n chocolade-fondue-pan uit je kerstpakket in huis? Serveer je het gewoon in twee delen. Kan prima.

Oh enne bij ons thuis geldt: wie z’n groenten in de kaas laat vallen doet de afwas.

Ja, wij zijn die vrouwen die Kerst vollédig omarmen

Tweede kerstdag: Dé ultieme borrelplank

Sinds jaar en dag neem ik tweede kerstdag ‘vrij’ van familie en verplichtingen, en spendeer ik de dag met mijn vriendinnen. We halen alles in huis waar we zin in hebben, beginnen vroeg in de middag met mimosa’s en snacks, en spelen de rest van de dag spelletjes en zingen mee met de kerstradio. Ja, wij zijn die vrouwen die Kerst vollédig omarmen. En met liefde! Hoewel wij altijd een overdaad hebben aan eten, is eigenlijk alles wat je op zo’n avond nodig hebt een goede borrelplank. Enerzijds omdat je maag nog aan het bijkomen is van de voorgaande avonden, anderzijds omdat het simpelweg heel gezellig is om met een borrelplank rond de tafel te zitten en gewoon een beetje te keuvelen. Kaarsjes erbij en gaan.

Je hebt nodig: afbakbroodjes, kaasjes zoals Brie en Port Salut, vlees zoals Chorizo en Rauwe Ham, Duyvis dipsaus + mayonaise om het mee aan te maken, olijven en druiven. Houd je niet van olijven? Vervang je het lekker voor iets anders. En de druiven? Die zijn weer een frisse tegenhanger voor al het vette geweld wat je verder vindt op de plank. Je kunt natuurlijk ook een komkommer opsnijden.

Dessert

Mocht je op één (of alle drie) van de dagen een dessert willen voorschotelen aan je gasten, heb ik ook een budgettip voor je. En nee, het is geen vanillevla. Maak deze tiramisu. Vervang de lange vingers voor koffiekoekjes (café noir) en je hebt een gegarandeerd succes! Kosten? 5 euries.

Bespaartips:

  • Koop zelf af te bakken brood. Hoewel het niet precies zo lekker is als verse stokbroden, kan je deze al ruim van tevoren inslaan zonder dat ze beschimmelen (uitgaven spreiden) en blijft het uiteindelijk gewoon brood. Check onze ‘oppiep tips‘ om ze net zo lekker knapperig te maken als het verse alternatief en you won’t know the difference.
  • Koop niet te veel voor het kerstdiner. Elk jaar lopen we weer te klagen dat we te veel hebben gegeten, maar uiteindelijk doen we dat echt helemaal zelf. Koop eens wat minder. Misschien dat iemand dan dit jaar wél het dessert en de chocolaatjes bij de koffie opeet in plaats van broeken op vreetstand en overtollig eten de vuilnisbak in.
  • Koop voor je Chorizo en ham gewoon een verpakking vleeswaren. Dan krijg je ze zo fijngesneden net alsof je in een restaurant zit én is voordeliger.
  • Mocht je nog restjes over hebben van eerdere feestdagen, kun je deze natuurlijk ook prima aan de borrelplank toevoegen. Hoewel we allemaal kleine hapjes kopen voor deze borrelplank is het natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om restjesdag op een leuke manier te presenteren.

Christmas Crackers zijn super knullig, maar wel zo leuk!

Tips voor een spetterende tafel met kerst:

  • Een mooie plank maakt de borrelplank éxtra leuk. Zelf ben ik reuze fan van de planken van Sissy Boy. Ze zijn van prachtig hout gemaakt, waardoor ze allemaal nét even anders zijn. Zo steel jij de show.
  • Heb je geen speciale fonduepan voor de kaasfondue? Gewoon een pan met dikke bodem is ook prima. Zet er wel een (groot) theelichtje of gourmetbrander onder, zodat de kaas niet hard wordt tijdens het eten. Dat is zwaarder en minder lekker dan een pan vol stromende zachte kaas. (Disclaimer: het water loopt mij as we speak in de mond)
  • Gebruik kleine schaaltjes voor sauzen. Dit ziet er een stuk feestelijker uit én het zorgt ervoor dat je overige ingrediënten niet sompig worden.
  • Koop mini-kerstballen en bind die vast aan naamkaartjes, menukaarten of rondom je servetten. Wedden dat je moeder onder de indruk is?
  • Zoek gelijk bestek en servies uit. Heb je een mengelmoes van verschillende soorten? Wissel dan de borden met elkaar af zodat het lijkt alsof het expres is. En kijk of het lukt om dan in elk geval dezelfde vorken en messen te gebruiken, zodat het één geheel is.
  • Plaats je glazen alsof je in een restaurant bent: een waterglas boven het mes, wit wijnglas linksboven het waterglas en rood wijnglas hier weer rechtsvan (in een driehoek met de punt – het waterglas – naar beneden). Het water serveer je natuurlijk in een fles of karaf. Wel zo fancy.
  • Wil je geen bloemstuk op tafel, maar wel gezelligheid? Koop dan lauriertakken of (easy peasy) knip een paar takken uit de achterkant van de kerstboom. Ziet niemand, is reuze gezellig. Waxinelichtjes verspreid over de tafel werken ook leuk. Pas wel op dat je vader niet zijn mouw in de fik steekt wanneer hij over de tafel rijkt. Is ook zo lullig.
  • Super knullig, je hebt er niks aan: de Christmas Cracker. Maar o zo leuk als iedereen met zo’n stom kroontje op z’n hoofd zit en zijn of haar wens/opdracht/zin voorleest. Het hoort er toch een beetje bij tijdens het kerstdiner, vind je ook niet?

Als het goed is ben je er nu klaar voor om elke dag een top kerstdiner op tafel te toveren. Drie dagen heerlijk eten (met nog genoeg ruimte voor variatie), drinken (dat moet je nog wel even zelf verzorgen) en hopelijk wat lieve familie en vrienden. Om je tijdens de voorbereidingen vast in de sfeer te krijgen hebben wij iets leuk voor je: de ultieme VLWSSN kerstlijst op Spotify met alle oude én nieuwe kersthits. Zet hem aan op het moment dat je zin krijgt in kerst óf nog een beetje zin moet maken. Hoe je ook over kerst denkt, houd VLWSSN in de gaten. De komende weken geven we je diverse tips voor de feestdagen. En doe je al mee met de VLWSSN Adventskalender? Neem snel een kijkje! Nog 16 dagen te gaan….

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen