How to: een week vlees eten voor maar 15 euro

Deze maand een speciale editie voor de mannelijke lezers onder ons! Want hoewel we bij VLWSSN graag wat minder (of helemaal geen) vlees eten, moeten we ook gehoor geven aan de mannen die van een grote biefstuk houden. En dat vinden wij niet persé een straf. Aangezien een biefstuk echter al bijna €15,- kost, laten we die even voor de weekenddagen bij Loetje. Maar er zijn een hoop andere dingen waar we van kunnen smullen… Here we go.

Boodschappenlijstje

 • 300 gram Rundergehakt €2,39
 • 1 pakje Cheddar €0,91
 • 10 st Pita broodjes €0,69
 • 400 gr Tomatenblokjes €0,45
 • 1 bol Mozzarella €0,57
 • 200 gram Spekreepjes €2,69
 • 500 gram Volkoren macaroni €0,79
 • 200 gram Zuivelspread €0,69
 • 250 gram Broccoli €0,65
 • 3 Paprika’s €1,69
 • 400 gram Zilvervlies rijst €0,79
 • 500 gram Uien €0,89
 • 140 gram Tomatenpuree €0,49
 • 300 gram Maïs €1,19
 • 1 zak Tortilla chips €0,66

Totaalbedrag: €15,54

Wat gaan we eten?

Deze editie houden we rekening met iedereen die graag een stuk vlees wil eten. De reden dat de vorige edities voornamelijk vegetarisch waren, is enerzijds omdat het ook hartstikke lekker kan zijn (en goed is voor het milieu), anderzijds omdat vlees nou eenmaal duur is. Wil je budgetvlees inslaan dan zal je vaak gebonden zijn aan de niet-biologische opties, tenzij je geluk hebt en het in de bonus is. In dat geval: inslaan en invriezen!

Voor deze editie laten we de écht mooie stukken vlees even voor wat het is. We kiezen voor budget opties zoals gehakt en spekjes. Eet je liever geen gehakt? Dan kan je dit prima vervangen voor stukjes kip.

Maandag – Pasta roomkaas

Onze eerste hap van deze week is geïnspireerd op dit recept, namelijk macaroni met roomkaas, broccoli, ui en gehakt. Een recept dat mij doet terugdenken aan mijn studententijd, maar dan met iets meer groenten erin. We passen het recept iets aan, namelijk: een half bakje zuivelspread, halve broccoli en zo’n 100 gehakt p.p. Heb je kruiden in huis zoals knoflook, peterselie, bieslook en de omschreven pijnboompitten? Naar hartenlust toevoegen, dat maakt het toch nét even iets lekkerder.

Dinsdag – Bruch-ita

Dinsdag is altijd zo’n net-niet-dag. Je bent wellicht nog aan het herstellen van het weekend, vaak staat er een sportactiviteit op de planning, dus het moet snel snel snel. Een makkelijk recept om wat lekkers én vlees te eten. Sneller dan pita broodjes gaat bijna niet, dus maak voor jezelf een soort bruchetta, maar dan anders. Wat is er nodig? Twee pita broodjes, een bol mozzarella, half blikje tomatenblokjes en zo’n 100gr spekjes p.p. Dit recept komt uit eigen keuken!

Bak de pita broodjes af en snij ze doormidden. Om het makkelijk (en goedkoop) te maken, nemen we dit keer tomatenblokjes maar het is nóg lekkerder met verse tomaten. Meng de tomatenblokjes met wat knoflook, ui, zout en peper. Snijd de mozzarella klein en verdeel deze mét de tomaten over de pita broodjes. Bak de spekjes kort af en verdeel deze ook. Nog even onder de grill-stand voor zo’n 4 minuten tot de mozzarella een beetje gesmolten is en bon appetit!

Wist je dat je met één paprika al een enorme vitaminebom binnenkrijgt?

Woensdag – Gevulde Mac & Cheese

Nog een bijdrage uit eigen keuken! Het is een gevulde paprika, maar dan anders. Mac & Cheese is sinds jaar en dag een favoriet recept. Vroeger at ik een hele schaal leeg zonder ook maar enige groenten. Daarom een paprika gevuld met deze heerlijke romige substantie. Wist je dat je met één paprika al een enorme vitaminebom binnenkrijgt? Vaak eet ik het ook zonder vlees, maar spekjes maken het heerlijk zout. Men neme per persoon: 100 gr macaroni, 2 plakjes cheddar, 1 paprika, 100 gr spekjes. Kook de macaroni naar behoren en houd wat kookvocht apart, 50 ml is voldoende. Bak de spekjes en voeg hier op het einde de macaroni, kookvocht en de kaas aan toe tot het een romig mengsel is. Vul hier de paprika mee en zet het eventueel nog even 10 min in de oven op 180 graden. Restanten Mac & Cheese kan je uiteraard lekker los opeten voor de extra vulling.

Donderdag – Mexicaanse paprika

Twee keer hetzelfde eten staat bij niemand hoog op z’n lijstje. Daarom pakken we het ook iets anders aan. We vullen de paprika namelijk dit keer met Mexicaanse rijst. Zo lijkt het alsof je burritos eet, maar dan zonder de wrap. We hebben het volgende nodig per persoon: 1 paprika, 100 gram gehakt, 50 gram rijst, een ui, 1 el tomatenpuree en een half blikje mais. Bak alles op, vul de paprika en zet ‘m nog even in de oven met twee plakjes cheddar (die kan je morgen prima missen). Nomnomnom!

Vrijdag – Nacho Time

En de werkweek is weer voorbij! Het is tijd voor weekend en een makkelijke hap. Niemand heeft zin om op vrijdag te koken. Vandaag eten we daarom een Nachoschotel gevuld met: 100 gram gehakt p.p., 6 plakjes cheddar, gesneden paprika, tomatenpuree en mais. Bak het gehakt op met de paprika, tomatenpuree en de mais. Verdeel de nachos over de schaal en doe hier het gehaktmengsel overheen. Kaas erop (heb je nog geraspte kaas in huis? Ook lekker erbij!) en zo’n 10 minuten in de oven op 200 graden. Eet het eventueel met crème fraîche en een biertje on the side. Heb je nog hete pepers in huis? Aanrader!

Tips:

 • Sommige gerechten zijn simpel en alsnog voor de mannen onder ons niet vullend genoeg. Kijk daarom of je nog extra groenten in huis hebt om mee aan te vullen. Een komkommer kan al voor die extra bite zorgen en een blikje bonen kan een gevulde paprika al veel meer vulling bieden. Wees creatief en kijk wat er in de kast ligt!
 • Koop je vlees in de bonus. Zo hebben we ook deze keer een aantal keer kunnen smullen van hapjes waar we normaliter niet mee binnen budget zouden blijven.
 • Wil je een gezondere optie voor crème fraîche? Kies dan een keer voor kwark. Dat heeft hetzelfde frisse effect.

Ik krijg er honger van en de eerste bak nachos is al gemaakt. Wil je nog steeds liever geen vlees eten? Dan zijn er perfecte vleesvervangers te vinden die ook heerlijk smaken in bovenstaande gerechten. Zo hebben zowel de carnivoren onder ons als de vegetariërs en flexitariërs wat ze willen. Heb je een van deze gerechten gemaakt? Of uit de eerdere reeksen? Wij zien graag het eindresultaat! Mail het naar redactie@vlwssn.nl

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen