How to: twee weken lekker en goedkoop eten uit de vriezer

Vriezer? Elke dag pizza eten? Nee. Nu we weer zo veel mogelijk thuis moeten blijven, is het advies ook om niet meer elke dag boodschappen te doen. Wij zijn überhaupt al fan van weekboodschappen, omdat het geld bespaart en gemakkelijk is. Voor de luie, geldbewuste, gemakzuchtige mensen én Bourgondiërs onder ons hebben wij een aantal vriezerproof tips waardoor jij twee weken door kan komen zónder dat je alleen maar pizza’s en patat hoeft te eten. Wil je weten hoe je lekker en goedkoop kunt eten uit de vriezer? Lees dan heel snel verder!

De voordelen van eten uit de vriezer

Stel jezelf de volgende situaties voor:

 • Je werkdag is toch een uur uitgelopen waardoor je niet om 18:00, maar om 19:00 thuiskomt of dan pas de laptop thuis dichtklapt. Met honger.
 • Of je moet sporten en hebt eigenlijk geen tijd om uitgebreid te koken.
 • Wanneer je een nieuwe serie hebt ontdekt en bent die al 6 uur aan het bingen.
 • Je bent simpelweg te moe om te koken. Of te lui.

Zomaar vier situaties waarin het prima kan voorkomen dat je geen zin hebt om te koken en eten uit de vriezer een ideale oplossing is. Of je hebt gewoon geen tijd. Dan is het best lekker om de vriezer open te trekken en een kant-en-klaar maaltijd te kunnen pakken. En nóg beter als je die zelf hebt gemaakt, zodat je weet dat het eten gezond(er) is.

Nog één extra dan:

 • Je hebt het de laatste dagen dat de kroeg nog wél open was iets te bont gemaakt waardoor je bankrekening het niet toelaat om iets te bestellen.

Halleluja! Je hebt dit artikel wél tot je beschikking en hebt na het lezen dus inspiratie om een vriezer vol met heerlijke hapjes te vullen.

Wat kan wel en niet in de vriezer?

Je kan bijna alles invriezen. Hier een overzicht van dingen die wat minder lekker in de vriezer gaan, óf een hack hebben waardoor het toch mogelijk is.

 • Groenten. Als je ze direct uit de vriezer in een hete pan roerbakt kan het echter prima. Gewoon niet van tevoren laten ontdooien. En gebruik verder je gezonde verstand: zie je avocado’s en salades in het diepvriesvak van de supermarkt liggen? Nee. Niet doen dus. Het is trouwens belangrijk als je groenten invriest, dat je ze eerst van tevoren blancheert. Huh, wat is dat? Blancheren betekent kort koken, een paar minuten. Het verschilt per groente hoelang je ze moet blancheren. Google weet het antwoord haha!
 • Zuivelproducten. Alleen als je ze daarna van plan bent te drinken of op te warmen. Dan gaat het schiften en dat is niet lekker. Van overtollige yoghurt kan je wel weer heerlijke ijsjes maken.
 • Eieren. Vraag mij niet waarom, maar dat gaat niet goed. Een gebakken ei (op een portie nasi bijvoorbeeld) kan wel weer.
 • Warm eten. Laat je eten eerst afkoelen voor het in de vriezer gaat. Zo is er minder condensvorming en laat het de temperatuur van de diepvries niet stijgen. Zo voorkom je dat er bacteriën ontstaan die we juist proberen te elimineren.

Schrijf voor jezelf ook op wanneer je iets in de vriezer hebt gelegd. De meeste producten blijven het lekkerst tot zo’n 3 maanden in de vriezer. Wil je een totaaloverzicht? Kijk dan hier.

Twintig maaltijden koken op één dag. Negentien dagen niet hoeven koken…

Twee weken eten uit de vriezer

Voor dit tweewekelijkse menu ga ik ervan uit dat je vriezer zo goed als leeg is. Is je vriezer nog vol met restjes van de afgelopen tijd? Misschien moet je even een restjesweek inplannen voor je de vriezer weer volstopt, dan ben je meteen van je oude producten af én heb je ruimte voor nieuwe verse maaltijden.

 • Stamppot: Boerenkoolstamppot, hutspot, broccoli stamppot, zuurkool, hete bliksem. Nederland kent honderden van dit soort lekkere prakjes. Men neme 300 gram groenten, 500 gram aardappelen, spekjes en een worst. Maak er een stamppot van. Gooi het in verschillende bakjes of zakjes en hup de vriezer in.
  Kosten: €6,35, 2-3 porties = €2,11 p.p.
 • Groentesoep: Gebonden groentesoepen doen het goed in de vriezer, maar de traditionele groentesoep met ballen kan ook. Of je het nu zelf maakt of kant-en-klaar koopt, maakt geen verschil. Soep kan je gewoon in de een plastic zakje doen (of in een bakje, ligt eraan hoeveel plek je hebt). Hang een zakje in een maatbeker en vul ze dan per stuk. Wees voorzichtig met het sluiten van de zakjes en zorg ook dat de lucht er écht uitgelopen is voor je ze in de vriezer stopt. Leg de soep op de bodem, zodat ze gelijk invriezen.

  Voor een broccoli courgette soep heb je nodig: 1 broccoli, 1 courgette, 2 tenen knoflook, 1 ui, 2 blokjes groentebouillon, 200ml creme fraiche, 1,5L water.
  Kosten: €5,44, 3 porties = €1,80 p.p.
 • Lasagne: Een beetje anders dan de traditionele, maar niet minder lekker. Lasagne met spinazie en ricotta! En zie je al die heerlijke stapeltjes perfect gesneden lasagne in je vriezer liggen? Je hebt nodig: 12 lasagne bladen, 2 knoflooktenen (heb je nog van het recept hierboven), 1kg verse spinazie (of diepvries = goedkoper), 450 gr ricotta, 200 gr geraspte Parmezaanse kaas (of oude kaas = goedkoper), 600 ml bechamelsaus (600ml melk + 60 gr boter + 60 gr bloem). Optioneel: 500 gram rundergehakt.
  Kosten: va. €13,11 (€16,79 incl. vlees), 6 porties = va. €2,19 p.p.

  Tip: elke pastasaus kan je invriezen. Niet elke pasta blijft alleen even lekker in de vriezer. Heb je saus voor de pasta gemaakt? Houd deze dan apart om in te vriezen, zonder pasta. Zo voorkom je dat de saus in de pasta trekt én heb je altijd de meest verse pasta.
 • Pannenkoeken: Wist je niet, kan wel. Het basisrecept voor pannenkoeken is echt super simpel en zo kan je een hele stapel maken zónder drie dagen lang voor ontbijt, lunch en diner pannenkoeken te hoeven eten. En op de pannenkoeken doe je alle restjes die je nog in de koelkast hebt liggen: een plak kaas, kipfilet, ham, stroop, suiker, hagelslag, rozijnen, appels, you name it. Je vriest ze uiteraard zonder beleg in en zorg dat ze op een platte ondergrond liggen, zodat ze de minste ruimte innemen. Voor 20 medium pannenkoeken heb je het volgende nodig: 4 eieren, 500 gr bloem (heb je nog over van hierboven), 1l melk
  Kosten: €2,61, 5 porties = €0,52 p.p.
 • Quiche Lorraine: Iedereen houdt van een goede quiche en gelukkig laat deze zich perfect invriezen. Heerlijk om eruit te halen met een goed glas wijn erbij op zaterdagavond. We nemen: 300 gram bloem (heb je nog over van hierboven), 150 gram boter (ook over van hierboven), 6 eieren (óók nog over van hierboven), 250 gram spekreepjes, 2 preien, 200 ml crème fraîche, 120 gram geraspte kaas (meer kaas!).
  Kosten: €7,35, 4 porties = €1,83 p.p.

Tromgeroffel, vuurwerk! Eén dag in de keuken knallen en we hebben in totaal zo’n 21 porties avondeten gemaakt! Eet je alleen? Dan kan je hier dus 3 hele weken van eten. Of af en toe iets eten als lunch. En wat kost het ons? €34,86 = €11,62 per week. Zo is het dus én goedkoper dan elke dag iets nieuws kopen én hoef je doordeweeks minder vaak te koken.

Invriezen bespaart zowel tijd als geld

Tips & tricks voor invriezen

Even ervan uitgaande dat niet iedereen een Amerikaanse koelkast thuis heeft staan met zesentwintig lades, heb ik ook nog een aantal tips voor je om zo optimaal mogelijk om te gaan met je vriezerruimte. Zelf heb ik precies één vriezerlade waar niet eens een pizza in z’n doos in past, dus heb ik de afgelopen jaren creatief moeten leren omgaan met deze ruimte.

 1. Allereerst: die pizzadoos. Welke idioot heeft ooit een vriezer ontworpen waar geen pizzadoos in past? Om toch te zorgen dat ik pizza’s kan invriezen, haal ik de pizza uit de doos en leg ik hem in z’n plastic verpakking in de vriezer. Zit er toch nog een voordeel aan al die extra verpakkingen.
 2. Plastic doosjes. Heb je ook meegedaan aan één van de vele spaaracties voor foodcontainers? Bewaar die lekker voor de maaltijden die je binnen drie dagen opeet en dus in de koelkast bewaart. Ze nemen ongelooflijk veel ruimte in beslag en ik gebruik ze dus niet in mijn vriezer. De maaltijden die de vriezer ingaan, stop ik in ziplockzakjes. Die rol ik vervolgens op, zodat alle lucht eruit loopt en duw ze dan dicht. Zo kan ik mijn mini-vriezer vullen met misschien wel 20 maaltijden (mits er niks anders in ligt) en hier bijna drie weken elke dag van eten. Niet heel duurzaam, maar wel praktisch. Soms is het een afweging die je moet maken en ik kies nu voor praktisch.
 3. Maak je vriezer schoon. Als je vriezer niet meer goed dicht kan door al die vergeten BBQ-worsten die erin liggen of al de ijsvorming, moet hij extra hard werken om koel te blijven. Ook vriezen producten minder snel in als de ruimte te krap is. Maak je vriezer dus regelmatig schoon. Is ook gewoon hygiënisch, weet je?
 4. Vlees platrollen. Heb je een kilo (biologisch) vlees gekocht en wil je dit invriezen? Doe dit dan zo plat mogelijk. Niet alleen ziet het er prachtig uit (beeld je vierkante pakketjes in gevuld met gehakt die allemaal even dik en breed zijn), het neemt hierdoor ook minder ruimte in.
 5. Bananen! Bananen? Ja! Bananen! Als je (net als ik) niet altijd toekomt aan de gekochte bananen, kan je ze het beste even invriezen. Deze gebruik je later weer een keer als smoothievuller of in het beslag van je pannenkoeken. Gewoon een extra tip, omdat het kan!

Wij gaan bij VLWSSN erg goed op mooi georganiseerde vriezers. Heb jij er een? Ook al is het maar één lade? Stuur een foto door naar redactie@vlwssn.nl en wie weet showen we jouw parel wel op onze Instagram!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen