Voedselverspilling voorkomen? Bespaar veel eten én geld!

Het klinkt als een open deur: als je alles eet wat je in de koelkast hebt liggen, zou je voedselverspilling direct tegengaan. Toch? Helaas gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg. Denk bijvoorbeeld aan delen van groenten die we “niet lekker” vinden. Of dat zakje mozzarella dat achter in de koelkast blijft liggen tot het een maand over datum is. Vergeet ook de potjes en sauzen niet die gemiddeld na een jaar over datum zijn. Tijd om voedselverspilling te voorkomen. Maar hoe?

Voedselverspilling in cijfers

Brood en zuivel zijn volgens Milieu Centraal de twee grootste verspillingsposten. Logisch: hoe vaak gooi je niet een beschimmelde boterham weg? Of denk aan de korstjes die men bij kinderen afsnijdt. Zuivel gaat ook gauw over datum. Zure melk of dus die vergeten zakjes mozzarella. Ook is zuivel één van de producten waar je snel ziek van wordt op het moment dat je het te laat eet of drinkt. Jammer dat je het weggooit, maar dus een legitieme reden om het te doen.

Eten weggooien is zonde om meerdere redenen: ten eerste vanwege het geld. Je gooit meer dan €100,- per persoon per jaar weg. Daarnaast is al dit eten met reden gemaakt: als voedingsstof voor jou om van te leven. Gooi je het weg, dan is het dus voor niks gemaakt en had er weer een dier langer kunnen leven, waren er minder fossiele brandstoffen nodig voor het verbouwen van het eten óf had iemand anders het eten op kunnen eten.

Voedselverspilling voorkomen door minder te kopen

Het is te makkelijk om te zeggen dat je simpelweg minder moet kopen, zodat je minder weg hoeft te gooien. Maar het is wel waar. Stop met random artikelen kopen, omdat ze er zo lekker uitzien. En maak een concrete planning van hoe vaak je eet en koop dan net iets minder. Grote kans dat je toch een keer vaker buiten de deur eet dan verwacht. Stap één is dus bewust boodschappen doen waarbij je altijd even in de koelkast en vriezer kijkt wat je ook alweer hebt liggen om vervolgens gepast te kopen.

Kook je overgebleven eten

Heb je toch te veel gekocht? Maak het eten dan alvast klaar. Je kunt dit dan de week erna opeten waardoor je niet meer hoeft te koken. Gekookt eten kun je in de koelkast tot een week bewaren en in de vriezer zelfs wel een paar weken tot maanden. Geen reden dus om je eten weg te gooien, maar bewaren dus.

Koken uit de voorraadkast

De voorraadkast is ook een vergeten verspiller. Hoeveel pakken pastasaus heb jij liggen? Kijk maar eens goed. Probeer eens in de zoveel tijd te koken met wat je in de vriezer en/of in de voorraadkast hebt liggen. Wie weet kom je wel op heel interessante gerechten uit én je hebt gelijk ruimte over in de vriezer, zodat je deze eens een grondige schoonmaakbeurt kunt geven.

Koken met restjes

Je kunt zo mega veel recepten maken met restjes. Houd je dus groente over bij het koken van een maaltijd? Gooi de stronken of overgebleven delen niet weg! Een aantal voorbeelden waarin je restjes kunt verwerken zijn:

 • Pastasaus
  • Maak een combinatie van die tomatensausverzameling uit de voorraadkast, pasta die je voor een jaar in huis hebt en groenten die je doordeweeks over hebt gehouden (broccoli stronken, restjes pesto, tomaten, etc). Gooi alles door de saus en smullen maar.
 • Quiche
  • Een quiche leent zich perfect voor restjes groenten. Mijn favoriete combinatie is met broccoli, tomaat, ui en ei. Gooi er wat kwark bij (over van die ene ochtend dat je toch meer zin had in een cracker) en bestrooi het geheel met kaas.
 • Salade
  • Je besloot dat driekwart komkommer wel voldoende was. En die vierde tomaat was ook niet nodig op je cracker. Dus… wat doe je ermee? Gebruik de restjes voor een salade tijdens de lunch. Gelijk extra groenten in de pocket.
 • Stamppot
  • Niet zozeer een tip voor in de avonden (al kun je paprika heerlijk door de boerenkool heen bakken. Tip!), maar voor de lunch. Heb je een beetje stamppot over? Eet het de volgende dag op een boterham. Bij mijn ouders een gegarandeerd succes
 • Wentelteefjes
  • Gooi je oude boterhammen niet weg! Zolang er geen schimmel op zit, kun je hier in het weekend heerlijke wentelteefjes van bakken. Verder heb je nodig: melk, eieren en kaneel.
 • Pizza
  • Zelfde verhaal als de pastasaus. Maak een eigen bodem van bloem, water, gist, suiker en zout (oké hier heb je geduld voor nodig) en beleg hem later met tomatensaus, groenten en kaas.

Hoewel we bij VLWSSN enorm houden van geld besparen is het in dit geval mooi meegenomen. Want voedselverspilling voorkomen is een directe besparing. Voor jezelf, maar ook voor de wereld. Wanneer je bewust boodschappen doet bespaar je op zowel korte als lange termijn geld én voedsel.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen