Mijn eerste huis: Joanna kocht een huis met een studentenbudget

Je eerste huis – nee, je eerste thuis! Of je nu voor het eerst het ouderlijk nest verlaat of al een poos hebt gehuurd: je eerste (koop)huis is een spannende zet. Maar waar moet je allemaal op letten? In deze rubriek spreken we mensen over hun eerste huis en delen we tips gebaseerd op hun ervaring. Joanna trapt de reeks af. Zij kocht samen met haar vriend het huis wat ze al jaren huurden. Van zijn vader. Zonder een al te ruim budget. Hoe ze dit deden? Je leest het hier.

Huis kopen van je ouders

Zo’n 5 jaar geleden woonden Joanna en haar vriend al enige tijd in een bovenwoning midden in Utrecht tot ze besloten het pand te kopen. De ideeën van een plekje voor henzelf, investeren in stenen in plaats van huur door de wc spoelen en meer ruimte dan de woning die ze deelden met een vriend klonken aantrekkelijk. De zoektocht naar een woning begon, maar al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze het met een andere woning minder goed voor elkaar zouden hebben dan hun huidige stekkie. En deze woning huurden ze toevallig van zijn vader. Konden ze die niet kopen?

Een aantal goede gesprekken later, met zowel elkaar als zijn vader, bleek dit inderdaad een optie en werd het huis gekocht. En nee, dit was geen verkapte erfenis. “Er zitten geen grote voor- of nadelen aan kopen van familie. Het was een eerlijke deal en alles is volgens het boekje gegaan”, vertelt Joanna. Het was dan ook geen horror-huisbaas waar ze het van kochten. Wel omzeil je hier natuurlijk makelaarskosten mee en heb je geen concurrentie van andere kopers.

De aankoop op een studentenbudget

Op het moment dat ze het huis kochten studeerde Joanna nog. Een groot budget was er dan ook niet. Elke euro werd omgekeerd om budget vrij te maken. “Ik studeerde nog dus kon volle bak lenen bij de DUO. Hierdoor groeide ons budget om te kunnen kopen en verbouwen.” Doordat de lening bij de DUO pas werd afgesloten na de aankoop van het huis had deze geen invloed op de hypotheek. Naast een lening bij de DUO konden ze een lening bij zijn vader afsluiten, want deze was nodig voor de gewenste verbouwing.

Ondanks de leningen konden ze niet alles in één keer doen. Het eerste project dat werd aangepakt was de indeling. Muren werden doorbroken en in de plaats van afgesloten ruimtes kwamen twee open verdiepingen.

Een lening bij de DUO én een lening bij zijn vader boden de ruimte voor een verbouwing

Concessies doen voor je nieuwe huis

Verbouwen met een beperkt budget betekent concessies doen. Zo bevond het toilet zich na het doorbreken van muren middenin de woonkamer wat voor henzelf geen probleem was, maar misschien gek zou zijn voor gasten. “Het verplaatsen van het toilet bleek echter zo’n grote kostenpost, ,waar op dat moment geen geld voor was, dat we ervoor hebben gekozen hem te laten waar hij zich bevond.”

Ook verdiende het huis zowel een nieuwe vloer als een nieuwe badkamer. “Door het verwijderen van de muren bleek dat de vloer niet geheel doorliep. Die zouden we dus eigenlijk helemaal moeten vervangen. Maar we wilden ook een nieuwe badkamer.” Keuzes maken is de rode draad in dit verhaal en uiteindelijk viel de keuze op een nieuwe badkamer. Joanna wilde graag een bad en zo geschiedde. De vloer werd uiteindelijk op een andere (budgetvriendelijke) manier opgelost.

Beetje bij beetje hun droomhuis

Ook die extra lening raakte op een zeker moment op. Vanaf dat moment stagneerden de vernieuwingen aan het huis en werden projecten op de lange baan geschoven. Maar bij dit koppel van uitstel geen afstel. “We spaarden telkens weer €500,-, vervolgens weer €800,- enzovoorts. Met dit geld pakten we steeds een klein stukje van het huis aan.”

Ook deden ze veel zelf. “We hebben weekenden gehad dat we enkel op de even of oneven treden van de trap mochten lopen. Dan hadden we weer een middag staan schuren en verven. Het volgende weekend waren dan de andere treden aan de beurt.” Als ze erop terugkijken hebben ze ieder half jaar een stuk aangepakt en zo werden uiteindelijk de indeling, keuken, badkamer, trappen en overige kleine zaken in huis aangepakt.

Zolang jij het mooi vindt en het voor nu goed is, kan het veel geld besparen

Inrichting on a budget

De grootste tip die Joanna heeft om met een klein budget toch een groot verschil te maken is niet moeilijk doen. “Veel van onze meubels kwamen van Marktplaats en de koopjeshoek van de Ikea was onze beste vriend. En de keuken? Die hebben we niet uitgekozen op basis van een plan in ons hoofd, maar op basis van wat ze hadden in de winkel. We maakten een deal in combinatie met de badkamer en kregen zo een keurige prijs.”

Wat ze ook als tip meegeeft is om te bedenken wat je mooi vindt, maar niet te focussen op een specifiek product. “Wil je kwaliteit voor een lage prijs? Ga dan met een open mind een winkel in en vraag naar showmodellen of afgeprijsde items. Als je een zwarte keuken wilt maar geen specifieke voorkeur hebt in materiaal of indeling kun je zo heel makkelijk besparen op je aankoop.”

Terugblikken op de aankoop van het eerste huis

Inmiddels wonen ze alweer in hun tweede woning. Een echt ‘grote-mensen-huis’ als je het mij vraagt. Als ze terugblikken op hun eerste huis ten opzichte van nu hebben ze geen spijt. “Het was een kwestie van roeien met de riemen die je hebt.” Binnen het budget van toen hebben ze er iets moois van gemaakt wat uiteindelijk bleek in een mooie overwaarde op het moment van verkoop.

Zouden ze nog een keer een kluswoning willen? Ja hoor. “Maar”, zegt Joanna “bedenk wel van tevoren goed hoeveel tijd je erin stopt én erin kunt stoppen. De laatste 20% kost meer tijd dan de eerste 80. Denk aan afwerking en inrichting.” Ook geven ze als tip mee om te bedenken hoeveel tijd en moeite je erin wilt steken. Wanneer je studeert kun je ’s middags prima tijd vrijmaken om een trap te verven. Werk je fulltime? Dan komt het al gauw op de avonden en weekenden aan. Daar moet je maar net zin in hebben.

Heb jij ook jouw eerste huis (koop of huur) in de pocket? En vertel je graag over jouw ervaring? Wij delen deze graag. Omdat we nou eenmaal smullen van succesverhalen en graag leren van de tips om op die manier niet in dezelfde valkuil te hoeven stappen. Mail je gegevens naar inge@vlwssn.nl, zodat ik contact met je op kan nemen!

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen