Samenwonen met vrienden of liever een plek voor jezelf?

Zodra je klaar bent met studeren en gaat werken, is het tijd om de ‘grote mensenwereld’ te betreden. De eerste stap die veel jongvolwassenen dan maken, is het zoeken van een eigen woning. Je kunt ervoor kiezen om een huisje voor jezelf te zoeken (of je gaat misschien wel samenwonen als je een partner hebt), maar je kunt bijvoorbeeld ook met een vriend(in) of meerdere vrienden gaan samenwonen. Wat zijn van beide opties de voor- en nadelen? Wij zochten het voor je uit!

De voordelen van samenwonen met vrienden

Je weet met wie je woont

Het is al spannend genoeg om uit huis te gaan, maar misschien vind je het nog wel spannender om straks samen te wonen met mensen die je niet kent als je ervoor kiest om geen woning voor jezelf te zoeken. Als je met vrienden op zoek gaat naar een woning, dan weet je waar je aan toe bent en met wie je te maken krijgt!

Samen zoeken is leuk

De helft van de lol van het zoeken naar een woning, is samen zoeken naar jullie ideale plekje. Je kunt samen kijken naar woningen, lachen om wat jullie lelijk vinden, het interieur uitkiezen en het avontuur gewoon samen aangaan.

Kosten delen

Het is goedkoper om samen te zoeken naar een huis, omdat je de kosten kan delen. Zo betaal je samen de huur, kun je samen meubels uitzoeken en samen betalen voor de boodschappen. Zorg er wel voor dat je hier duidelijke afspraken over maakt!

Samen zoeken naar een woning is hartstikke leuk 

De nadelen van samenwonen met vrienden

Huishoudtaken verdelen

Een nadeel van samenwonen met vrienden is dat je ze erop moet aanspreken als ze de verdeling van (huishoudelijke) taken niet nakomen. Zo kan er veel druk komen te staan op de vriendschap, die er niet was geweest als ze alleen op bezoek zouden komen.

Geldkwesties

Niet iedereen heeft hetzelfde budget. Daarom kan het lastig zijn om samen te zoeken naar een woning als de één minder geld heeft dan de ander. Als je hier in het begin geen duidelijke afspraken over maakt, kan dit een onderwerp van discussie worden. Want wie betaalt dan uiteindelijk de rekeningen?

Vrienden die ongevraagd langskomen

Als jullie dan eenmaal de perfecte woning hebben gevonden, willen alle vrienden natuurlijk graag langskomen om het nieuwe plekje te zien! Maar dit gebeurt niet altijd in goed overleg. Zo kan het voorkomen dat jij vroeg op moet voor werk en je huisgenoot tot diep in de nacht met vrienden in de woonkamer zit. Niet heel erg goed voor je nachtrust.

Je hoeft met niemand rekening te houden

De voordelen van alleen een woning zoeken 

Alles mag op jouw tijd

Als je alleen woont, hoef je met niemand anders rekening te houden. Ben je een nachtuil die ervan houdt om tot laat in de nacht te lezen of series te kijken? Niemand die het vervelend vindt! Ook maakt het niet uit als je besluit ergens anders te eten, er is namelijk niemand die op je heeft gerekend.

Je krijgt er meer zelfvertrouwen van

Voor het vinden van een woning moet je heel veel uitzoeken. Zo moet je kijken naar een goede huurprijs, welke extra kosten er nog bijkomen en je financiën op orde hebben, zodat je niet aan het eind van de maand geld tekortkomt. Hier word je heel zelfstandig van! Het mooie daarvan is: als je eenmaal alles zelf hebt geregeld, is dit ook een ongelofelijke confidence boost.

Het huishouden is jouw verantwoordelijkheid

Niet iedereen houdt er dezelfde regels op na als het neerkomt op hygiëne. Wat iemand anders schoon vindt, vind jij misschien hartstikke vies. Als je alleen woont, kun je alles zo netjes (of rommelig!) houden als je zelf fijn vindt. 

Je komt thuis in een stil en donker huis 

De nadelen van alleen een woning zoeken

Je bent echt alleen

Het kan voorkomen dat je een moeilijke dag hebt gehad en hier graag met iemand over wilt praten, maar thuis is er niemand waar dit mee kan. Dat kan eenzaam voelen. Het is dus goed om te onderzoeken of je liever onder gezelschap bent of dat je je privacy boven sociaal contact stelt. 

Je moet alles zelf doen

Het huis maakt zich niet vanzelf schoon. Zo moet je altijd zelf de vaat doen, terwijl je dit anders met een huisgenootje kunt oppakken en de taken kunt verdelen. Ook moet je jezelf disciplineren om op tijd gaat slapen en ook weer op tijd op te staan voor werk. Er is niemand die je even dat extra duwtje in de rug geeft of op de proppen komt met een motiverende speech.

De kosten

Op jezelf wonen is duur. Je betaalt niet alleen de huur, maar ook onder meer je leefkosten, verzekeringen en de aanschaf van je inboedel. Als je samen de kosten deelt, kan dat heel erg veel schelen! 

Heb je besloten of je alleen of samen een woning gaat zoeken? Lees dan hier wat je nodig hebt voor je starters kluskoffer, zodat je je nieuwe huisje helemaal kan inrichten zoals jij dat wilt! En check ook vooral dit artikel met een overzicht van de tien belangrijkste verzekeringen.

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen