Vaatwasser kopen: ‘Met z’n tweeën heb je toch niet veel afwas?’

Menig jongvolwassene worstelt met het dilemma: dagelijks opzien tegen die berg afwas of een zak geld ertegenaan gooien en een vaatwasser kopen. Een lastige keuze, zeker als je niet veel te besteden hebt. Twijfel je over het kopen van een vaatwasser? Lees hier waarom ik na twee jaar afwassen toch koos voor een vaatwasser.

Samenwonen

Mijn vriend en ik wonen al drie jaar samen. We moesten alles nog kopen voor ons huurhuisje, inclusief zo’n beetje alles wat je in een keuken nodig hebt: een koelkast, vriezer, oven, maar ook een gasfornuis en afzuigkap. Dat was een dure grap, nog los van de wasmachine, droger, gordijnen, meubels en ga zo maar door. Een vaatwasser beschouwden we als een luxe, dus die aankoop stelden we voorlopig even uit. We zijn dan ook slechts met zijn tweetjes; hoeveel afwas heb je dan?

We zijn slechts met z’n tweetjes; hoeveel afwas heb je dan?

In het begin ging het prima, zo nu en dan bleef er wat afwas staan tot de volgende dag. Het was niet eens zo erg om af te wassen, want je staat gezellig met zijn tweetjes in de keuken bij te kletsen terwijl de een afwast en de ander afdroogt.

De berg wordt groter en groter

Na verloop van tijd werd het eerder regel dan uitzondering dat de afwas bleef staan tot de dag erna. Ook koken wij graag vers, waardoor je stiekem toch al snel veel pannen nodig hebt, ondanks dat je maar met z’n tweeën bent. Zo komt het vaak voor dat je een hele berg staat af te wassen, nadat je al een hele dag gewerkt, gekookt, net gegeten hebt en er eigenlijk weinig puf meer over is. Het kwam nogal eens voor dat we discussies hadden over het doen van de afwas. We deden ‘m ook niet altijd meer samen. Steeds vaker offerde de een zich voor de ander op. Het werd een klusje waar we tegenop keken.

Steeds vaker offerde de een zich voor de ander op

Na bijna 2 jaar hakten we de knoop door: we schaffen een vaatwasser aan. In dezelfde prijscategorie waarin we al onze apparaten aan het begin van onze samenwoonreis kochten: duurzaam en fatsoenlijk, maar niet te duur. Onze vaatwasser kostte zo’n 500 euro, is zeer energiezuinig en ook nog eens vrij stil.

Beste aankoop ooit

Ik kan je al meteen verklappen: dit was de beste aankoop ooit. Het eerste jaar afwassen is niet zo’n punt, maar na verloop van tijd heb je er gewoon geen zin meer in of wil je je tijd aan andere activiteiten besteden, zoals een rustige avond of lekker sporten. Omdat je na een jaar of twee toch weer redelijk wat geld hebt gespaard, is het ook een minder heftige uitgave dan wanneer je die meteen bij aanschaf van je hele inboedel erbij doet (tenzij je dan natuurlijk een extra flinke korting kan krijgen).

Na verloop van tijd wil je gewoon een rustige avond of even lekker sporten

Hoe dan ook, een vaatwasser heeft ons echt veel rust gebracht. Een jaar later zijn we er nog altijd heel blij mee. Hij gaat niet dagelijks aan, maar toch zeker vier à vijf keer in de week, omdat we nu eenmaal bijna elke dag (vers) koken. Hij doet het goed, is niet storend en werkt zelfs energiezuiniger dan met de hand afwassen – nog een reden om er een aan te schaffen.

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen