Vaatwasser kopen: waar moet je op letten?

Het is een luxe die de meesten zich tegenwoordig kunnen veroorloven: een vaatwasser. Ben je eraan toe om een vaatwasser te kopen nadat je al een paar jaar alles met de hand hebt afgewassen? En kun je wel wat tips gebruiken bij het kiezen van het juiste apparaat? Dan ben je aan het goede adres, want in dit artikel geven wij jou advies voor het kopen van een fijne vaatwasser!

Inbouw, onderbouw of vrijstaand

Dit is de eerste vraag die je jezelf stelt bij het kopen van een vaatwasser is: heb je een ingebouwde vaatwasser nodig of niet? Een ingebouwde vaatwasser wordt in je keuken tussen de kastjes geplaatst. Een vrijstaande vaatwasser kun je zelf los neerzetten waar je wilt. Dan heb je ook nog de mogelijkheid tot een onderbouw: deze vaatwasser heeft geen bovenblad en is dus bedoeld om onder je aanrechtblad te plaatsen.

Formaat

Een standaardformaat vaatwasser is 80 tot 85 cm hoog en 60 breed. Hierin passen 12 tot 15 couverts. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon: een dinerbord, ontbijtbord, soepkop, kopje, glas, beker en bestek. Heb je een klein appartement of woon je alleen en heb je niet vaak mensen over de vloer? Dan is een kleinere vaatwasser fijner, bijvoorbeeld een smalle (9 tot 10 couverts) of een mini (6 couverts). Natuurlijk heb je ook XL-varianten.

Met een zuinige vaatwasser bespaar je een hoop water en geld

Zuinig

Energielabels zijn bedoeld om aan te geven hoe energiezuinig een apparaat is. Zoals je misschien ook al hebt gelezen in het artikel over tips voor het kopen van een wasmachine, zijn de labels nogal verwarrend. Maar goed nieuws: vanaf maart 2021 worden vaatwassers opnieuw ingedeeld in klassen G tot A (A is het zuinigst)!

Met een zuinige vaatwasser bespaar je een hoop water en geld. Je kunt het beste een vergelijkingswebsite gebruiken om te kijken welke apparaten het zuinigst zijn. De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig een ecoprogramma dat nog zuiniger afwast, maar wel wat langer duurt.

Budget

Hoeveel je uitgeeft voor een vaatwasser hangt ervan af hoeveel jij in je portemonnee hebt zitten en bereid bent om uit te geven. Prijzen lopen uiteen van 250 tot 1500 euro voor een vaatwasser. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers. Winkelprijzen kunnen nogal eens verschillen, dus het is slim om een vergelijking te maken, bijvoorbeeld via Kieskeurig.nl. Voor 400 à 500 euro kun je al een prima vaatwasser kopen.

Een extra programma voor bierglazen heb je echt niet nodig

Laat je niet gek maken door alle extra snufjes die worden toegevoegd (voor een extra prijsje natuurlijk). Een extra programma voor bierglazen of pastapannen heb je echt niet nodig. De meeste vaatwassers hebben een standaardprogramma, eentje die extra heet kan, een korte en een ecoprogramma. Meer dan dat ga je niet gebruiken!

Merk

De merken Bosch en Siemens scoren het beste als het gaat om wassen, drogen en zuinigheid. Miele heeft minder zuinige vaatwassers, maar scoort wel het beste in de consumententest. Voor deze merken betaal je dan ook een gemiddeld een hogere prijs. Maar ook de goedkopere merken als Indesit, Atag, Whirlpool, Bauknecht en Etna leveren prima vaatwassers

Geluidsniveau

Vind je het belangrijk dat je vaatwasser stil is, bijvoorbeeld omdat je een open keuken hebt? Dan is het slim om ook even te kijken naar het aantal decibels. Een standaard en acceptabel geluidsniveau ligt tussen de 44 en 48 decibel, maar dat is natuurlijk persoonsafhankelijk. Wil je echt een stille vaatwasser, dan kun je het beste gaan voor 43 decibel of minder.

Een acceptabel geluidsniveau ligt tussen de 44 en 48 decibel

Veiligheid

De aquastop is een belangrijke functie: die zorgt er namelijk voor dat de watertoevoer automatisch stopt in het geval van een overstroming, zodat de waterschade beperkt blijft. Maar net als het ecoprogramma, is ook deze functie in de meeste vaatwassers al standaard aanwezig. Maar check het voor de zekerheid toch maar even bij de vaatwasser die jij op het oog hebt!

Ga vooral even in de winkel kijken naar een paar modellen die aan jouw eisen voldoen, voordat je er een aanschaft. Bekijk ‘m vanbinnen, probeer de deur uit, schuif alle lades en rekjes eens uit en weer in. Gaat alles soepel? Is de indeling prettig? En lees natuurlijk de reviews tijdens je zoektocht! Heb je nog een vraag of een tip over een vaatwasser kopen? Laat het ons weten via redactie@vlwssn.nl!

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen