Hulp in de keuken: deze keukenhacks maken je leven makkelijker
07 januari 2022 

Hulp in de keuken: deze keukenhacks maken je leven makkelijker

Help! Je bent net op jezelf gaan wonen en werkt ineens fulltime. Daar komt ook nog eens bij dat je voor jezelf moet (leren) koken. Met een beetje geluk ben je voorbij het stadium 'pasta-rode-saus' en heb je het redelijk in de vingers hoe je een gezond maal voor jezelf op tafel moet zetten. Maar lijken veel recepten je al gauw te moeilijk? Geen probleem. Ik heb een aantal leuke keukenhacks voor je verzameld waarmee jij bij zowel je vrienden als je familie goed voor de dag komt!

Vuistregels in de keuken

Iedereen heeft zijn eigen vuistregels in de keuken en wat werkt dat werkt, dus verander het vooral niet. Heb je geen vuistregels en doe je altijd maar wat? Of kijk je telkens opnieuw naar het pakje hoe lang het water moet koken? Sla het volgende op in je geheugen:

  • Eieren koken: Breng water aan de kook en voeg hier je eieren aan toe. Zet de wekker op 3-4 min (zacht), 5-6 min (halfzacht) of 8 min (hard).
  • Groenten koken: Breng water aan de kook en voeg de groenten toe. Bij de meeste groenten kun je de pan na 5-10 minuten afgieten (gebruik hiervoor een vergiet - zo veel makkelijker dan de deksel op de pan en je tengels verbranden aan de hete stoom). Proef altijd eerst even of de groenten gaar zijn.
  • Pasta en aardappelen koken: Doe je aardappelen of pasta in de pan met ruim water. Breng de pan aan de kook en zet te timer. Aardappelen moeten meestal ongeveer 15-20 minuten koken, pasta meestal zo’n 5-10 minuten. Prik even met de vork in de pasta om te voelen of deze goed is. Aardappels breken door midden als ze gaar zijn.

Tip: je kunt ook water uit de waterkoker gebruiken, zo hoef je minder lang te wachten totdat het water kookt.

IJs maken zonder ijsmachine

Het kerstdiner is aangebroken of je smelt weg van de hitte (hallo nazomer!): een ijsdessert kan het hele jaar door en hoeft niet per se gemaakt te worden met een ijsmachine. De basisbenodigdheden voor een liter ijs zijn: 250 ml volle melk, 250 ml slagroom, 4 eidooiers en 75 gram witte basterdsuiker. Lees hier welke stappen je verder moet ondernemen.

Wanneer je een smaakje aan het ijs wilt toevoegen, kan dit bijvoorbeeld met vers fruit. Pureer een banaan en je hebt bananenijs. Of smelt er chocola doorheen. Wil je het helemaal mooi maken? Zorg dan dat het ijs ten eerste in een mooi ogend bakje zit (dan kan je het gelijk op tafel zetten zodra het klaar is). Bestrooi het ijs met gezellige ingrediënten zoals pistachenootjes, bevroren fruit of spikkels. Wedden dat je indruk maakt op je tafelgenoten?

Bonustip: wil je gezond ijs als alternatief? Vries dan simpelweg een bakje yoghurt in en je hebt heerlijk ijs! Ook perfect te combineren met fruit. Een heerlijk tussendoortje voor in de zomer, of gewoon wanneer je er zin in hebt. Nog een tip voor een gezond alternatief: snijd een banaan in stukjes en doe deze in de vriezer. Haal dit na een paar uur uit de vriezer en pureer de stukjes met de staafmixer tot een zachte substantie (let op: de stukjes zijn kei hard als je ze uit de vriezer haalt. Wacht even een paar minuten, anders vliegt alles door de keuken!). Schep het in een bakje, doe er een beetje pure chocolade en 100% pindakaas over. Smullen!

Alternatief voor ijsblokjes

Het lekkerste drankje is een koud drankje. IJskoud. Maar we zijn bij VLWSSN niet zo’n fan van losse ijsblokjes kopen in zak. Een alternatief hiervoor zijn herbruikbare ijsblokjes die je opnieuw in kunt vriezen of een ijsblokjesmal. Wil je helemáál geen plastic gebruiken? Vries dan fruit in! Met name druiven lenen zich hier erg goed voor en dit gaat perfect in een wijntje. Serveer je cocktails? Giet dan een beetje van je basisdrank bij het fruit dat je invriest. Zo komt er extra smaak vrij op het moment dat je het drankje serveert.

Bonustip: wil je flesjes sneller koud hebben dan je koelkast aankan? Wikkel ze in met nat keukenpapier en leg ze tien minuten in de vriezer. Hats! Een koud drankje is het resultaat.

Snel groenten snijden

Heb je nog niet de keukenskills van een chef te pakken en duurt het bij jou ook eeuwen om groenten te snijden? Of zijn al je messen bot omdat je 'hakt'? Gebruik een pizza-mes! Gegarandeerd dat je binnen 2 minuten al je groenten hebt gesneden. In onderstaande video zie je hoe je dit doet (dit is misschien wel een van de slimste keukenhacks in dit artikel).


Stokbrood oppiepen

Je hebt een etentje gehad, maar er is nog een heel stokbrood over. De volgende dag is het al wat zachter geworden en de dag erna is het al helemaal een taaie bende. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je dit stokbrood kunt hergebruiken? Warm je oven voor op 180 graden en besprenkel het brood met een beetje water. Bak het in ongeveer 5 minuten af en het brood is zo goed als nieuw! Zo kun je na het etentje een 'restjesavond' houden mét vers stokbrood. Wat wil je nog meer?

Tip: Je kunt het stokbrood altijd invriezen voor een volgende keer! Let op: brood blijft ongeveer 1 maand goed in de vriezer.

Pasta afmeten

Weet jij ook nooit hoeveel spaghetti je nu nodig hebt voor één persoon? Vul een (leeg) waterflesje met pasta. De hoeveelheid die rechtop in het flesje kan staan (en dus nog uit het flesje steekt) is preciés de hoeveelheid die goed is voor één persoon.

Overkokende pannen

Je aardappelen staan op het vuur, maar je gaat geen 20 minuten bij je pan staan kijken hoe het water niet sneller kookt dan je hoopt. Dus je ploft op de bank in afwachting tot de wekker gaat. Tot je ineens verontrustende geluiden uit de keuken hoort en je na een sprintje tot de conclusie komt dat het water is overgekookt. Resultaat: vies fornuis en schrik. Gelukkig kun je deze rotzooi voorkomen door een houten lepel op je pan te leggen. Het water schrikt zo terug en kookt niet meer over.

Onbeperkt eten koken

Wil je geld besparen én altijd groenten in huis hebben? Het kan! Een aantal producten kun je kopen en door ze in een glas water te zetten, groeien ze zo opnieuw. Dit kun je al doen met lente-ui, knoflook, selderij, romaine-sla en diverse kruiden zoals basilicum en koriander. Eigenlijk is het net als stekjes kweken van een plant: je knipt een tak af van zo'n 10 centimeter, zet het in een glas met water en wacht tot er stengels uitkomen. Een kind kan de was doen!

Zo, dat waren wel een paar fijne keukenhacks toch? Heb je naast kooktips ook tips nodig voor een baksel uit de oven als bijvoorbeeld je ouders op bezoek komen om je nieuwe stek te bekijken? VLWSSN to the rescue! Die hebben we gewoon.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen