Internetverbinding in huis: wifi of een mobiel abonnement?
15 november 2021 

Internetverbinding in huis: wifi of een mobiel abonnement?

Heb jij ook een onbeperkt mobiel abonnement? En stream je Netflix via jouw telefoon? Dan zit jij misschien in het deel van onze generatie dat naast een vaste telefoon ook geen vaste internetverbinding in huis neemt en geen tv koopt. Waar onze ouders nog (veel) een vaste telefoonlijn hebben, ken ik geen enkele generatiegenoot die nog een vaste aansluiting heeft. Niks meer met kabeltjes en gedoe. Twijfel je nog tussen wel of geen internetaansluiting in huis? Ik zocht het voor je uit.

Wifi in huis

We weten allemaal hoe een internetverbinding in huis werkt. Je hebt een kastje (wat nog nooit iemand is gelukt om zelfstandig aan te sluiten als je het mij vraagt) waar een paar kabels aan hangen óf waar je draadloos internet uitplukt. Dit internet is over het algemeen goed, maar soms heb je op zolder ineens geen bereik. Wel lekker is het dat je op elk willekeurig moment de tv aan kunt zetten en je favoriete programma live kunt kijken óf de opname hiervan aan kunt zetten op het moment dat het jou uitkomt.

Tv en wifi in huis zijn wel een kostbaar grapje. Je bent vaak meer dan €40,- per maand kwijt en ben je een liefhebber van een zekere ballensport dan betaal je vaak nog bij om deze live te kunnen kijken. Ook streamen we tegenwoordig zo vaak, dat je hier voor bijbetaald boven op je vaste tv-pakket.

Let op: sommige huizen – met name oude huizen – kunnen maar een maximum aan internetsnelheid binnenhalen. Dan kun je wel een duurder abonnement afsluiten, maar dit heeft precies geen zin. Check dit van tevoren. De meeste aanbieders geven dit keurig aan.

Een mobiele internetverbinding

Tegenwoordig kun je met gemak onbeperkt internet krijgen bij je mobiele telefoonabonnement. Hiermee kun je op hoge snelheid appen, op internet surfen en zelfs video’s streamen. Providers stunten met snelheden van tot wel 250Mb/s, wat natuurlijk razendsnel is. Hiermee stream je moeiteloos een voetbalwedstrijd waarbij je nog kan inzoomen op de noppen van de spelers.

Een mobiel internetabonnement inclusief onbeperkt bellen heb je al in je zak (letterlijk, ha-ha) vanaf €20 per maand. Je hebt hierbij een mobiele telefoon nodig (die ook dergelijke snelheden aankan) en een goede ontvangst. Een nieuwbouwhuis kan voor blokkades zorgen, net als grote stalen constructies. Hoewel providers vaak onbeperkt internet promoten, zit hier soms een daglimiet aan van een x-aantal GB. Heb jij dus net je derde Netflix-serie aangezet? Dan kan het zijn dat je nieuw internet bij moet 'kopen'. Dit kost je niets extra’s, maar is wel irritant.

Kosten vergelijken

Mobiel abonnement

Mobiele abonnementen met alles onbeperkt zijn er genoeg, bekijk ze maar eens hier. Vanaf €20 per maand heb je al een mobiel abonnement inclusief onbeperkt bellen, onbeperkt 4G in Nederland en onbeperkt sms’en. Dit is met een snelheid van 225 Mb/s, gemiddeld 40 Mb/s. Voor zo'n €35 per maand heb je al een mobiel abonnement inclusief onbeperkt bellen, onbeperkt 4G in Nederland en onbeperkt sms’en met een maximale internetsnelheid van 1000 Mb/s.

Internet- en tv-abonnement

Internet- en tv-abonnementen zonder limiet zijn ook normaal, maar hebben dus per adres een maximum te bereiken snelheid. De prijs is gemiddeld zo’n €50 per maand. Koop je hier nog een sim only abonnement bij met onbeperkt bellen kan dit al vanaf €10 per maand.

Alleen internetabonnement

Het is ook mogelijk om alleen een internetabonnement af te sluiten, zonder televisie. Via Pricewise kun je de prijzen gemakkelijk vergelijken. Het is al beschikbaar vanaf ongeveer €30 per maand.

Streamen in plaats van tv

Tegenwoordig bieden de streamingdiensten evenveel interessante series en docu’s aan als de tv. Streamingdiensten zijn er al vanaf €4 per maand. Dus dit kan ook een mooie vervanging zijn van het tv-abonnement.

Veiligheid is ook belangrijk

Bevat jouw dataverkeer veel betrouwbare documenten? Bijvoorbeeld omdat je thuis werkt en dat het dan belangrijk is dat je een veilige internetverbinding in huis hebt? Dan is het eigenlijk altijd aan te raden om wifi aan te (laten) leggen. Simpelweg omdat deze beter te beveiligen zijn en hierdoor al je persoonlijke gegevens zijn beveiligd.

Wifi of online

De keuze of je een vaste internetverbinding in huis of enkel een mobiel abonnement afsluit, is natuurlijk helemaal aan jou. Een aantal afwegingen zijn:

  • Gemak: een thuisnetwerk biedt direct wifi aan je laptops, tv en mobiele telefoons.
  • Snelheid: sommige mobiele netwerken zijn sneller – zeker in de tuin of op zolder – dan thuisnetwerken, maar dit is volledig afhankelijk van de snelheid die je binnen kunt krijgen.
  • Lekker streamen: wil je onbeperkt streamen? Of maakt het je niks uit als je telkens internet bij moet 'kopen'?
  • Kosten: als je op een laag budget wilt of moet leven, kun je beter alleen een mobiel abonnement nemen met een hoge (onbeperkte) databundel.
  • Veiligheid: vaste netwerken zijn vaak beter te beschermen dan mobiele netwerken. Handig dus bij thuiswerken.
  • Apps versus tv: ben jij thuis bij alle streamingdiensten? Of kijk je nog graag naar talkshows op tv?

De keuze is reuze voor een internetverbinding in huis

Persoonlijk ga ik voor gemak en wil ik gewoon een vaste internetverbinding in huis. Ik vind het prettig om een wifi-verbinding in huis te hebben, omdat ik geen zin heb om mijn laptop constant met een hotspot te moeten verbinden. Daarnaast houd ik van tv kijken en wil ik hier niet eerst mijn mobiel of laptop voor in te moeten schakelen. Kortom: ik ga voor gemak.

Daarbij is de meerprijs van alleen internet naar internet plus tv bij mijn eigen abonnement €10 per maand. Dit is de prijs voor twee streamingdiensten die ik hier anders voor in de plaats zou nemen. Voor mij is het dan ook een makkelijke keuze. Ik blijf twee abonnementen houden.

Ben je echter nooit thuis? Of kijk je alles on demand? Of bezit je niet eens een tv en kijk je alles op je laptop of beamer (cool!!)? Dan zou ik je adviseren om het bij een mobiel abonnement te houden. Kijk dan wel goed bij de downloadsnelheden van dat abonnement. Zoals je hierboven ziet is het ene abonnement de ander niet en zal goed onderzoek lonen.

Extra tip: bekijk eens of je extra geld kunt besparen op de abonnementen die je hebt, zoals de streamingdiensten of telefoonabonnement.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen