Klaar met je studie? Dit moet je allemaal regelen!
10 januari 2022 

Klaar met je studie? Dit moet je allemaal regelen!

Yes, je bent klaar met je studie! Na jarenlang zwoegen, zweten en nachten doorhalen voor die scriptie heb je nu eindelijk je diploma behaald. Maar wat nu? Natuurlijk ga je eerst lekker genieten van je diploma, maar helaas moeten er ook best wat dingen geregeld worden. Lees hieronder wat je allemaal moet regelen zodra je klaar bent met je studie!

1. Uitschrijven bij je opleiding

Zodra je jouw diploma hebt behaald (jeej!), is het tijd om je uit te schrijven bij je opleiding. Heb je mbo gedaan? Dan regel je dit via je school. Alle hbo- en wo-studenten schrijven zich uit via Studielink. Hier staat hoe je je uitschrijft bij de studie.

2. Studiefinanciering (leenstelsel) stopzetten

De dag die je wist dat zou komen: de dag dat je jouw studiefinanciering stopzet. Als je bent uitgeschreven bij je opleiding moet je de studiefinanciering ook gelijk stopzetten. Je uitschrijfdatum bepaalt tot wanneer je recht hebt op studiefinanciering. Voor mbo-studenten wordt de basisbeurs een gift, maar voor alle hbo- en wo-studenten is de basisbeurs een lening (al is het kabinet nu van plan om vanaf 2023/2024 van de studiefinanciering weer een gift te maken, yeah).

3. Studieschuld terugbetalen

Als je hbo of wo hebt gedaan is de basisbeurs een lening. Dit bedrag moet je terugbetalen. Heb je extra geld geleend via DUO tijdens je studie? Dat bedrag moet je ook terugbetalen. Mocht je een aanvullende beurs ontvangen hebben, hoef je die niet terug te betalen, dit is een gift.

Gelukkig hoef je jouw studieschuld niet meteen af te lossen zodra je klaar bent met je studie. Als je jouw studiefinanciering hebt stopgezet, dan begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar de aanloopfase. De aanloopfase duurt 2 jaar. Daarna start de aflosfase, vanaf dan moet je maandelijks verplicht een bedrag van je schuld terugbetalen, inclusief rente. Bereken via deze tool van DUO hoeveel je over twee jaar maandelijks terug zou moeten betalen. Je kunt altijd eerder beginnen met aflossen als je dat wilt. Ook kun je het maandbedrag verhogen om sneller je schuld af te betalen. Je mag 15 of 35 jaar doen over het terugbetalen van je studieschuld, dit is afhankelijk van welke regels voor jou gelden.

Heb je mbo gedaan? Dan is jouw studiefinanciering een gift. Maar let op: heb je extra geld geleend? Dat bedrag moet je natuurlijk wel terugbetalen.

Check trouwens ook even dit artikel dat redacteur Inge schreef over studieschuld terugbetalen.

4. Studenten OV stopzetten

En ook dat chille studentenreisproduct moet je helaas stopzetten. Doe dit op tijd, want anders krijg je een flinke boete (dit kan oplopen tot zo’n 300 euro per maand!). Stop je studentenreisproduct vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Let op: je mag er vanaf de 1e dag van die maand al niet meer mee reizen. Lees hier hoe je het studentenreisproduct stopzet.

5. Bankrekening, verzekeringen en toeslagen omzetten

Eigenlijk als je het zo allemaal op een rijtje ziet, is het best wel een mweh-moment als je klaar bent met je studie, op financieel gebied dan. Langzaam vallen alle voordelen weg. Want ook je bankrekening is na je studie niet meer gratis. Als het goed is, heb je nu een gratis studentenrekening. Deze moet je na je studie omzetten naar een gewone rekening, waar je geld voor betaalt. Dit bedrag verschilt per bank, maar is hooguit een paar euro per maand.

Daarnaast is het slim om naar je verzekeringen te kijken, want er gaat best wat in jouw situatie veranderen. Neem contact op met je verzekeraar om te checken wat er voor jou eventueel gaat veranderen. En als laatste raden we je aan om naar je toeslagen te kijken. Waarschijnlijk krijg je zorgtoeslag. Als je snel een baan vindt, zou het zo maar kunnen dat je te veel verdient voor zorgtoeslag. Mocht dat het geval zijn en je stopt de zorgtoeslag niet, moet je dat geld allemaal terugbetalen. Niet tof! Bekijk Mijn Toeslagen van de Belastingdienst om te checken waar je recht op hebt.

6. Studentenpas bewaren

En dan nu even wat leuks: bewaar je studentenpas! Waarom? Nou daar kun je na je studie op best wat plekken nog steeds korting mee krijgen. Dat kan je zo maar tientallen tot honderden euro’s schelen op jaarbasis. Als je alleen een startdatum op je studentenkaart hebt staan, is dat helemaal fijn. Je kunt je pas nog jaren gebruiken (ik spreek uit ervaring!), super fijn. Inmiddels ben ik nu op het punt dat ik mijn studentenpas helaas niet meer kan gebruiken in Nederland (er staat namelijk startdatum 2011 op, au!), maar in het buitenland neem ik 'm altijd mee, just in case.

7. Dalurenvoordeelkaart aanvragen

Het hele land gratis doorcrossen zit er niet meer in, maar de NS heeft voor alle afgestudeerden wel een leuke actie. Je ontvangt namelijk een gratis Dal Voordeel abonnement t.w.v. 50 euro. Hiermee kun je in de daluren met 40% korting reizen. Wil je liever een ander abonnement? Dat kan, dan krijg je van de NS 50 euro korting. Niet verkeerd toch?

8. Jonge professional zoekt baan

Als je zeker weet dat je niet meer verder wilt studeren (of reizen), is het tijd om op zoek te gaan naar een baan. Help, waar begin ik? Lees dit artikel over hoe je toffe vacatures vindt. En lees ook zéker dit artikel over hoe je jezelf en je cv in de spotlight zet. Handig! Het vinden van je eerste baan is super spannend, maar ook heel leuk: je gaat nu alles wat je geleerd hebt tijdens je opleiding in de praktijk brengen.

9. Plekje voor jezelf

Het is tijd om je studentenkamer te verlaten, toch? Ga je weer thuis wonen of zoek je een eigen woning? Enne, mocht je nou niet op kamers gewoond hebben: hotel mama (en papa) is heel fijn, maar wil je daar na je studie nog wel wonen? Genoeg afgestudeerden blijven nog een tijdje bij hun ouders wonen, helemaal niets mis mee hoor. Maar misschien ben jij wel toe aan een eigen plek of wie weet vind je een baan in de randstad terwijl je in Limburg woont (zoals ik). Dan is verhuizen wel een slim idee. Waar vind je nou jouw eerste eigen huurwoning? Huurwoningen zijn verdeeld in sociale huur- en vrijesectorwoningen. Een sociale huurwoning krijgt niet zo maar iedereen, dat is inkomensafhankelijk, er gelden namelijk maximale inkomens. Op de website van Rijksoverheid vind je er meer informatie over.

Mocht je aan de inkomenseis voldoen, is het niet vanzelfsprekend dat je een sociale huurwoning bemachtigt. Je moet namelijk ingeschreven staan bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van sociale huurwoningen in de gemeente waar je wilt wonen. Sommige mensen staan jaren ingeschreven en nog hebben ze geen woning.

Als je te veel verdient voor een sociale huurwoning, kom je terecht in de vrije sector. Daar moet je juist laten zien dat je een bepaald minimum inkomen hebt wil je kans maken op een woning. Soms moet je bijvoorbeeld vier keer de maand huur verdienen (bruto), bizar...

Maar waar vind je nou leuke huurwoningen? Check bijvoorbeeld websites als Funda, Jaap of Pararius . Meld je aan voor hun nieuwsbrieven en stel automatische meldingen in. Kijk ook naar de woningcorporaties in de gemeente waar je wilt wonen. Zoek uit of er nog nieuwbouwprojecten zijn, mocht dat het geval zijn schrijf je dan meteen in. En vergeet vooral social media en vrienden/familie niet, laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een huurwoning.

Zo, dat zijn nogal wat dingen die je moet regelen zodra je klaar bent met je studie! Vergeet vooral niet te genieten van dit moment, want je bent gewoon afgestudeerd. Het is tijd voor een hele nieuwe fase, spannend. Je zet nu een stap in de volwassenwereld, en guess what: daar helpen wij je graag bij! Dus volg ons vooral via onze website, Instagram en Pinterest om op de hoogte te blijven van alles wat voor jouw nieuwe levensfase reuze interessant en belangrijk is.

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen