Leer snel geld te (be)sparen door een kasboek
02 februari 2022 
in Sparen

Leer snel geld te (be)sparen door een kasboek

Nu je maandelijks salaris ontvangt, is het ook belangrijk in de gaten te houden hoeveel je nog hebt en waar het allemaal aan op gaat. Een handige manier is om een kasboek bij te houden. Zo creëer je inzicht in je inkomsten en uitgaven en zie je precies (of ongeveer als je het niet zo nauw neemt) waar je geld naartoe gaat. En onthoud: it’s all for a good cause. Door inzicht te hebben in je geldzaken is het mogelijk om meer geld over te houden. En wie houdt er nu niet van meer geld?

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een document waarin je jouw inkomsten en uitgaven bijhoudt. Je kunt een kasboek bijhouden in een schriftje, maar je kunt het ook online bijhouden in bijvoorbeeld Excel. Het is eigenlijk een huishoudboekje waarin je bijhoudt waar je jouw geld aan uitgeeft. Zo vul je bij inkomsten je salaris in en andere vormen van inkomsten (bijvoorbeeld via verkoop kleding, toeslagen enz.). En bij uitgaven schrijf je alles op wat je uitgeeft, dit kun je ook categoriseren in bijvoorbeeld: huur, vervoer, eten, kleding, leuke dingen enzovoorts. Zo heb je dus elke maand een fijn overzicht van jouw financiën.

Kasboek template

Wie voor de eerste keer een kasboek maakt, doet er verstandig aan om online een template te downloaden. In Excel vind je een paar templates die makkelijk te personaliseren zijn. Ben je visueel ingesteld en wil je graag iets wat er ook mooi uitziet? Kijk dan eens op Etsy. Hier vind je diverse templates. Soms gratis, soms voor een kleine bijdrage. Zorg er in elk geval voor dat je voor jezelf bepaalt welke categorieën belangrijk zijn. Zo kun je verschil maken tussen vaste uitgaven (huur, telefoon, internet, verzekeringen, afbetalingen) en variabele uitgaven (boodschappen, kleding, vrije tijd, vervoer). Ook kun je je spaargeld een plek geven om precies in de gaten te houden wat je waarvoor apart zet.

Wees consequent

Als je écht inzicht in je inkomsten en uitgaven wilt, moet je regelmatig het kasboek bijwerken. Heb je veel contante uitgaven? Bewaar dan de bonnetjes of maak een notitie in je telefoon. Anders raak je de draad kwijt en zal je nooit een kloppend eindbedrag hebben. Verder kun je in de app van je bank vaak makkelijk zien welke bedragen je hebt uitgegeven. Echter staan er ook wel eens 'gekke' bedragen tussen, zoals van pinautomaten of externe bedrijven die geen specificatie benoemen. Door je uitgaven regelmatig bij te houden weet je ongeveer waar je je geld aan hebt uitgegeven waardoor je het alsnog kan labelen.

Daag jezelf uit

Is het je doel om in een jaar een x-bedrag bij elkaar te sparen? En kom je door het kasboek erachter dat je veel meer aan boodschappen of drankjes in de stad uitgeeft? Probeer jezelf dan uit te dagen door in je kasboek te berekenen wat je gewenste maximale bedrag is voor deze kostenpost. Door dit af te splitsen naar een weekbedrag (plus een beetje marge) kun je je uitgaven concreet maken en makkelijk besparen! Probeer hier eens een maand goed op te letten om te zien of het haalbaar is. Zo ja? Dan kun je het misschien de maand erop nog wat aanscherpen. Wedden dat je sneller je spaardoel hebt bereikt dan verwacht?

Een beetje hulp

Vind je een kasboek bijhouden te veel gedoe? Of is het toch nog wat te ingewikkeld? Kijk eens of je bank een dergelijke functie in de app heeft staan. ABN AMRO heeft een app gelanceerd genaamd Grip die je met (bijna) elke bank kunt linken. De app verdeelt vervolgens je inkomsten en uitgaven per onderdeel. Deze onderdelen kun je zelf verder specificeren en mochten uitgaven toch niet helemaal kloppen, kun je dit altijd nog wijzigen. Vervolgens zal de app toekomstige uitgaven herkennen waardoor je een zeer specifiek overzicht krijgt. Easypeasy toch?

Meer tips om geld in je zak te houden? Bij VLWSSN houden we van sparen! Lees hier hoe je nóg meer geld in je zak kan houden óf geld kan besparen op abonnementen. Wij kunnen er niks aan doen als je over een aantal jaar miljonair bent geworden. Succes!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen