Op jezelf wonen: waar begint je huizenzoektocht?
21 januari 2022 

Op jezelf wonen: waar begint je huizenzoektocht?

Na jaren bij je ouders te hebben gewoond, of een paar prachtige (en soms ellendige) jaren in een studentenhuis te hebben gehad, is het nu tijd om op jezelf te gaan wonen. Misschien eerst alleen, soms gelijk met je partner of met een vriend(en). Althans: dat is het plan. Want waar vind je die parel van een huis? En waar moet je op letten? We schreven er al eerder over, maar in dit artikel geven we je dé in's en out's over verschillende woonvormen, zodat je je zoektocht gelijk kunt beginnen.

Sociale huur

Het liefst zetten we het hier neer in hoofdletters, maar schrijf je in voor een sociale huurwoning!!! (oké die uitroeptekens doen hun werk vast ook wel) In een eerder artikel benoemden wij al dat je aan een inkomenseis moet voldoen en als je hebt gestudeerd, zal je al gauw te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Daarbij heb je met name in de randstad soms wel 10 jaar inschrijftijd nodig om überhaupt kans te maken op een dergelijke woning.

Woningnet kost nog geen €10,- per jaar en af en toe zit er een parel tussen die geschikt is voor de randgevallen. Dit kan zelfs een meer-kamer-appartement zijn waar je eventueel met je vriend(in) kunt wonen. Let daarbij wel op dat jullie samen niet te veel verdienen. Soms loont het om als alleenstaand ingeschreven te zijn waarna je partner later bijgeschreven kan worden. Daarbij weet je nooit wat je persoonlijke situatie gaat zijn in de toekomst en moet je misschien later in je leven gebruikmaken van zo'n woning. Dan ben je blij dat je ondertussen die 10 jaar inschrijftijd behaald hebt en snel een woning kunt betrekken.

Vrije sector

De meeste huizen zijn beschikbaar in de vrije sector. Deze vind je op websites als Funda, Jaap, Pararius of Jebber, maar vergeet vooral Kamernet niet. Tijdens je studie vond je hier waarschijnlijk je studentenkamer, nu staan er ook mini-paleizen op: oftewel studio's en kleine appartementen. Want als je dit artikel leest, wil je vermoedelijk in de randstad wonen (kijk voor de grap eens in een randgemeente, gegarandeerd dat je binnen 5 minuten een huurhuis binnen je budget hebt gevonden) en is alles boven de 50m2 onbetaalbaar. Studio's zijn misschien niet ideaal, maar als je alleen woont (en misschien een klein buiten hebt) overleef je 30m2 echt wel.

Social media

De kracht van het gesproken woord komt volledig tot z'n recht op Facebook, Instagram en alle andere online media. Net zoals bij het zoeken van een baan kan het lonend zijn om je netwerk in te zetten bij je zoektocht. Laat je netwerk weten wat je wensen zijn en welk budget je hebt. Ook zijn er op social media vaak speciale groepen waar woningen in aangeboden worden of tips worden gegeven voor je zoektocht. Meld je hiervoor aan en vind je nieuwe casa!

Antikraak wonen

Bij antikraak woningen woon je in een appartement - of soms een hele verdieping - in een woning die in de toekomst gesloopt gaat worden of die in elk geval tijdelijk leegstaat. Antikraakhuurders houden indirect toezicht, zodat er geen krakers intrede nemen in de woning. Eigenlijk ben je dus indirect een soort beveiliger die hierdoor voor zeer lage woonlasten een woning heeft. Bijkomend voordeel: je mag vaak van alles doen met de woning dus hoeft geen toestemming te vragen als je een muur wilt verven of wat dan ook. De woonlasten zijn vaak ook erg laag. Nadeel van deze woonsoort is dat je maar een aantal maanden of jaren in de woning kunt wonen aangezien er later een ander doel voor is. Mocht je uit de woning moeten, kun je vaak wel doorschuiven naar een andere woning.

Innovatief wonen

Steeds meer innovatieve woningconcepten worden de grond uitgestampt. Zo heb je tegenwoordig complexen met studio's en appartementen waar je faciliteiten deelt, zoals wasmachines, een gym, een terras of een deelauto. Door faciliteiten te delen, betaal je minder én doe je sociale contacten op. Handig als je net in een nieuwe stad woont.

Ook komen micro-appartementen aan de macht. Dit zijn appartementen van ca. 30m2 waar creatief met de ruimte wordt omgegaan. Bijvoorbeeld door verschillende woonlagen aan te brengen in de woning (de volwassen versie van de hoogslaper) of door flexibel te gebruiken meubels in de woning neer te zetten (een kast die tegelijkertijd een bed is). In Amsterdam liggen de eerste plannen voor dergelijke woningen klaar. Midden in de hoofdstad dus!

Sociaal wonen

Naast het delen van faciliteiten kun je ook het sociale concept verder toevoegen aan je woonzoektocht. Concepten die een sociaal aspect hebben, kunnen dit als een community zien waar er naast harde eisen als werk en loon ook naar de motivatie en ambitie wordt gekeken. Het doel van zo'n community is dat de bewoners met elkaar optrekken en een soort kleine mini-samenleving creëren waardoor ze met elkaar zorgen voor een fijne leefomgeving. Dit is tegenwoordig supermodern met een eigen gym, soms een supermarkt met een lokale vestiging etc.

Maatschappelijk wonen

Ooit gedacht dat je vrijwilligerswerk kon inzetten om goedkoper te huren? Het kan! Voor bewoners, door bewoners is het motto. Vaak wordt er samengewerkt met een zorgpartij die in hetzelfde gebouw of een nabij gelegen gebouw zit. Dit kan een bejaardentehuis of een zorginstelling zijn. Alles wat ze van je vragen is of je bijvoorbeeld één dag per week wilt helpen bij de bijbehorende instelling. Je krijgt hier een sociale woonomgeving én een zeer voordelige huur voor terug. Kamers en studio's zijn al tussen de 11 en de 70m2 te krijgen - soms kun je er zelfs samenwonen - en huurprijzen liggen tussen de €200,- en €700,- inclusief servicekosten (deze betaal je voor gas/water/licht, onderhoud en gebruik van sommige faciliteiten of bijvoorbeeld het terras en de woonkamer).

Kortom: volle bak mogelijkheden voor je toekomstige mansion! Let op: voor veel van dit soort initiatieven heb je een inschrijving bij Woningnet nodig. Vaak verlies je je ingeschreven jaren echter niet.

Huurtoeslag

Dan de laatste hamvraag: hoe betalen we dit? Soms zijn de woonlasten van een huis simpelweg te hoog om deze volledig te dekken met je (eerste) salaris. Maar ben je verliefd geworden op een appartement dat je net hebt bezichtigd én mag je het hebben mits je het kunt betalen? Kijk dan eens of je recht hebt op huurtoeslag. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen (niet te veel verdienen, niet een te hoge huur), maar je kunt de rekentool gebruiken om te zien op hoeveel je dan eventueel recht zou hebben. Soms kan het wel om meer dan honderd euro per maand gaan!

Pas wel op: net als met alle toeslagen die je kunt aanvragen, geven ze met alle liefde geld. Om er later achter te komen dat het niet klopt. Check dus goed of je wel aan alle voorwaarden voldoet voor je definitief de toeslag aanvraagt. Zou toch lullig zijn als je na een half jaar ineens alles weer terug moet betalen.

Praktische zaken

Dan nog wat praktische zaken voor het zoeken van je huis:

  • Bepaal je budget. Kijk bijvoorbeeld eens op de Nibud Huurwijzer welk huurbedrag in verhouding staat tot je inkomen. Over het algemeen kun je als stelpost nemen dat als je huur inclusief gas/water/licht op ongeveer een derde van je inkomen uitkomt, dit een veilige marge is. Zo houd je genoeg geld over voor je overige vaste lasten (boodschappen, verzekeringen, kleding ,sparen) en leuke dingen doen.
  • Bepaal je wensen en je eisen. Het kan zijn dat je graag een appartement wilt inclusief buiten. Mag dit ook een balkon zijn van 2m2 of wil je een hele tuin? Is het een dealbreaker als dit er niet bij zit of neem je een nabij gelegen park ook voor lief? Bepaal wat harde eisen zijn en zaken die fijn zijn om inclusief te hebben. Probeer hier ook flexibel mee om te gaan als je een huis bezichtigt. Je hoeft er niet de rest van je leven te wonen dus houd dit ook in gedachten.
  • Wanneer zoeken? Voor huurhuizen is er geen écht goede tijd om te zoeken. Met studentenkamers wist je dat het zinloos was om rond september te zoeken, omdat alle nieuwe studenten dan een kamer zoeken. Begin zomer maak je dan veel meer kans, omdat studenten dan juist van hun kamer áf willen. Bij 'grote-mensen-huizen' werkt dit echter niet zo, dus is het een kwestie van geluk. Neem er wel de tijd voor. Zoeken vanuit een comfortabele positie is veel prettiger en biedt veel meer rust dan wanneer je op de schopstoel zit. Zorg dus dat je geen in het nauw gedreven kat bent die snelle beslissingen moet nemen.
  • Zorg voor een paar extra ogen. Heb je je droomwoning gevonden? Neem altijd iemand anders mee die de woning ook kunt bekijken. Hij of zij ziet misschien heel andere dingen die jij door je roze bril volledig vergeet. Wanneer je je contract tekent, is het altijd verstandig dit (het liefst voor het tekenmoment) samen met iemand door te nemen, zodat je niet vast zit aan een contract voor tien jaar of met een bevestigde huurverhoging van 20% per jaar. Let op de adders onder het gras!
  • Zorg voor de juiste papieren. Het zal je net gebeuren dat bij het vinden van dé ideale woning je niet op tijd al je papieren verzamelt waardoor je 'm misloopt. Men neme onder andere: je laatste drie loonstroken, je contract (bij een tijdelijk contract ook nog een werkgeversverklaring), twee bewijzen van je huidige adres, twee rekeningen waar je naam én adres op staan vermeld, bankafschrift met de afschrijving van een eventuele huur (minimaal tot 6 maanden terug), bankafschrift met de bijschrijving van je salaris (minimaal tot 6 maanden terug). Heb je één of meerdere bovenstaande documenten niet? Bel dan even met de verhuurder of dit een probleem is of hoe je het op een andere manier kunt oplossen.
  • Regel je verzekeringen. Huurhuis in de pocket? Regel je verzekeringen! Gelijk. Misschien nog wel vóór je er in gaat. Er staat mij nog zó goed een verhaal bij van iemand met een nieuw huis, had net al haar spullen verhuisd, ging alles door eigen fout in brand op en de verzekering was nog niet ingegaan. Doei volledige inrichting. Wat heb je nodig? Sowieso inboedel en aansprakelijkheid. Dan ben je verzekerd voor al je mooie spullen én als je eens een keer iets van een ander sloopt. Om het je gemakkelijk te maken, schreven we natuurlijk eerder al een artikel over de tien belangrijkste verzekeringen!

Je bent er klaar voor. Succes met de zoektocht naar jóuw (mini-)paleis. Zit je niet te wachten op een woning die je moet delen met vreemden? Of twijfel je of je alleen of samen met iemand wilt wonen? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet! Wij zijn benieuwd hoe je aan jouw woning zijn gekomen. Heb je tips die we móeten delen? Mail ons dan op redactie@vlwssn.nl.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen