Op zoek naar een baan? Zo vind je de vetste vacatures!
21 februari 2022 

Op zoek naar een baan? Zo vind je de vetste vacatures!

Yes, je bent klaar met je studie. Nooit meer tentamens, nooit meer zeurende docenten en nooit meer naar school. Klinkt geweldig toch? Dat is het zeker, maar er breekt nu wel een hele spannende en nieuwe periode aan: werk. Je verlaat je veilige studentenleven om je onder te dompelen in het werkleven. Hoe vind je nou jouw eerste echte baan? Er zijn veel manieren, ik licht hieronder een paar opties voor je uit hoe je de vetste vacatures vindt!

Voordat je jouw (online) zoektocht start naar je droombaan is het belangrijk om eerst heel goed te weten waar je nou precies naar opzoek bent. Waar ben je goed in? Waar word je gelukkig van? Hoeveel uren wil je werken? Wat zijn jouw (salaris)eisen? Bedenk vooraf wat je nou zoekt, want dat maakt je zoektocht een stuk makkelijker. Schrijf het op een papiertje en houd dat erbij als je op zoek gaat naar vacatures.

Vacature Via

Een fijne en overzichtelijke vacaturebank is Vacature Via (voorheen Vacatures via Ginny). Hier staan echt de meest fantastische (droom)banen. Zoek je een baan in bijvoorbeeld de creatieve sector? Dan zit je hier zeker goed, er staan genoeg toffe vacatures op. Denk bijvoorbeeld aan vacatures rondom marketing, communicatie, social media, eventmanager en projectmanager. Een nadeel is wel dat de meeste vacatures geplaatst worden door bedrijven in de randstad. Vacature Via is ook actief op social media. Wil je geen vacature meer missen, volg dan Vacature Via overal. Wie weet komt jouw droombaan binnenkort voorbij!

Benader jouw favoriete bedrijven

Zijn er bedrijven waar je heel graag zou willen werken? Ga eens op onderzoek uit of ze nog mensen zoeken. Bel ze op en vraag naar eventuele openstaande vacatures of kijk op de website. Wie weet zoeken ze nu wel iemand of over een paar maanden. Ook hebben veel bedrijven een mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen. Je solliciteert dan niet op een vacature, maar je stuurt vrijblijvend een sollicitatiebrief met je cv. De kans is groot dat ze op dat moment niemand zoeken, maar niet geschoten is altijd mis toch?

LinkedIn Jobs

Een LinkedIn-account is onmisbaar als je het werkleven instapt. Dit zakelijke sociale netwerk kan veel voor jouw carrière betekenen. Heb je nog geen account? Maak er dan meteen een aan zodra je klaar bent met je studie (liever nog eerder!). Want ook via LinkedIn kun je toffe vacatures tegenkomen. Binnen LinkedIn kun je bijvoorbeeld zoeken naar banen, maar je kunt ook op jouw profiel aangeven dat je opzoek bent naar een baan. Zo weten recruiters dat ze jou mogen benaderen voor bepaalde functies. Als je al een groter netwerk hebt op LinkedIn kun je natuurlijk ook een bericht plaatsen dat je een baan zoekt. Wie weet delen mensen jouw bericht of misschien beter: brengen ze je in contact met bedrijven die nog mensen zoeken. Volg ook pagina’s van bedrijven die je tof vindt en er zijn ook LinkedIn-groepen of speciale pagina's die vacatures in bepaalde vakgebieden delen.

Gebruik je netwerk

Je kunt via LinkedIn iedereen laten weten dat je op zoek bent naar een baan, maar je kunt natuurlijk ook al jouw vrienden, familie en kennissen op de hoogte brengen. Hoe meer mensen het weten, hoe beter! Wie weet komen ze een toffe vacature voor je tegen of kennen ze iemand die nog mensen nodig heeft. Betrek vooral je omgeving bij je zoektocht.

Vind vacatures via social media

Naast LinkedIn kun je ook via bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Twitter vacatures tegenkomen. Zoek op relevante hashtags zoals #vacature of #marketing (of een ander vakgebied). Wie weet komt er wel een mooie vacature bovendrijven. Juist in deze tijd gebruiken bedrijven steeds vaker social media om mensen te zoeken.

Google is je beste vriend

Vergeet ook niet om naar vacatures te googelen. Zoek bijvoorbeeld op ‘vacature + het vakgebied waarin je een baan zoekt’. Er kunnen zo maar allerlei toffe vacatures naar boven komen. Of zoek op vacatures in jouw stad, dorp, regio. Sla in ieder geval Google niet over in jouw zoektocht.

Natuurlijk de bekende vacaturebanken

En dan zijn er nog de standaard vacaturebanken, zoals Nationale Vacaturebank, Indeed, Monsterboard en YoungCapital. Kies maximaal twee of drie vacaturebanken uit die je in de gaten wilt houden, want niet elke vacaturesite is even relevant voor jou. Bekijk ook of er een gespecialiseerde vacaturebank bestaat in jouw vakgebied. Abonneer je op de vacaturebanken die je hebt uitgekozen en sla zoekopdrachten op. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe, relevante vacatures. Je kunt ook een account aanmaken, zodat recruiters je via deze weg kunnen benaderen.

En als laatste tip...

Er worden steeds vaker vacaturesites voor jongvolwassenen gestart. Ken je bijvoorbeeld StudentPower al? Dit is een vacaturesite voor onder andere bijbanen, traineeships, maar ook voor startersbanen. Wie weet staat er wat voor je tussen. Of solliciteer anoniem via het platform Trickle. 

Zoals je hierboven ziet, zijn er heel veel manieren om toffe vacatures te vinden. Het kost even tijd en moeite om leuke vacatures te vinden, maar geef niet te snel op! Je kunt dit, heel veel succes. Oh en wil je meer tips en tricks rondom solliciteren, kijk dan hier.


Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen