Rechtsbijstandverzekering: wel of niet afsluiten?
27 januari 2022 

Rechtsbijstandverzekering: wel of niet afsluiten?

Is je online bestelling niet geleverd? Heb je een conflict met je werkgever? Of ben je betrokken bij een ongeluk? Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waarin je natuurlijk liever niet terechtkomt. Maar de kans is wel aanwezig dat zoiets je overkomt. Wat doe je dan? Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen bij een vervelende situatie, zoals een conflict met je werkgever. Hieronder lees je meer over deze verzekering en waarom het wel of niet handig is om er een af te sluiten.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Denk bijvoorbeeld aan een conflict op werk, met je familie of met een (online) winkel. Je kunt dan bijvoorbeeld juridische hulp door juristen van de verzekeraar krijgen of dekking van de kosten van een juridische procedure. Stap je naar de rechter? Dan vergoedt de rechtsbijstandverzekering de nodige kosten in veel gevallen ook. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kies je uit verschillende modules en je kunt daarnaast kiezen uit specifieke soorten, zoals voor gezinnen, bedrijven of motorrijtuigen.

Modules

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is niet in één tel gedaan. Deze verzekering bestaat uit verschillende modules. Het is dus verstandig om goed na te denken welke module eventueel op jou van toepassing is. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste en meest gekozen modules:

1. Consument

Wordt een online bestelling niet (op tijd) geleverd? Of is je telefoonabonnement duurder dan afgesproken? Met de module Consument ben je voor conflicten die je als consument kunnen overkomen verzekerd.

2. Inkomen

Problemen op werk en dreigt je werkgever met ontslag? Of heb je gedoe met een uitkering? Met de module Inkomen ben je verzekerd voor conflicten rondom inkomen en werk.

3. Wonen

Net een huis gekocht en kom je alleen maar meer gebreken tegen? Of heb je problemen met je aannemer? Met de module Wonen ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten over de verkoop, verbouwen of aankoop van je woning.

4. Verkeer

Betrokken bij een auto-ongeluk? Of word je aangereden op de fiets? Als je deelneemt aan het verkeer (ook als voetganger) ben je met de module Verkeer verzekerd van rechtshulp bij conflicten.

5. Vermogen

Heb je een conflict met de Belastingdienst, over de aankoop of verkoop van aandelen of met je belastingadviseur? Met deze module ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten rondom je vermogen.

Heb ik een rechtsbestandverzekering nodig?

Het is lastig in te schatten of een rechtsbijstandverzekering voor jou nodig is of niet. Ik kan daar dan ook geen antwoord op geven. Wel kan ik je adviseren om kritisch naar je situatie te kijken met betrekking tot bovenstaande modules. Neem je vaak deel aan het verkeer, wissel je regelmatig van baan of bestel je geregeld (dure) producten online? Of ben je volop aan het beleggen? Dan kan een rechtsbijstandverzekering interessant voor je zijn. Want krijg je ooit een geschil, dan ben je met deze verzekering in veel gevallen goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inhuren. Een juridisch conflict kán namelijk iedereen krijgen, ook al denk je nu dat het je nooit zal overkomen.

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

Voor een paar euro per maand kun je al een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Let wel op: dit geldt dus per module, je betaalt namelijk per module een bedrag per maand. Stel je wilt je alleen voor module Consument verzekeren, dan ben je afhankelijk van de verzekeraar nog geen 10 euro per maand kwijt. Hoe meer modules je wilt verzekeren, hoe duurder de premie. Gemiddeld kost een rechtsbijstandverzekering voor de bovenstaande modules samen tussen de 20-30 euro. De hoogte van de premie verschilt ook per verzekeraar.

Je kunt je bijvoorbeeld verzekeren bij Centraal Beheer, Ditzo, ING, ANWB en HEMA. Er zijn best veel aanbieders van deze verzekering en elke verzekeraar heeft weer z’n eigen regels. Zo kun je bij de ene verzekeraar dagelijks opzeggen en heb je geen wachttijd (zie hieronder meer info) en bij de andere verzekeraar kun je niet dagelijks opzeggen. Belangrijk om daar dus goed op te letten of om dat na te vragen.

Benieuwd welke rechtsbijstandverzekering eventueel het beste voor jou is en hoeveel de kosten bedragen per verzekeraar? Vul dan deze handige tool van de Consumentenbond in.

Waar moet ik op letten als ik een rechtsbijstandverzekering afsluit?

1. Opzegtermijn

Niet bij elke verzekeraar is de rechtsbijstandverzekering dagelijks opzegbaar. Goed om de opzegtermijn na te vragen, zodat je er niet onnodig te lang aan vast zit terwijl je de verzekering graag stop wilt zetten (bijvoorbeeld als je bij je partner meeverzekerd kunt worden of als je de verzekering niet meer nodig denkt te hebben).

2. Wachttijd

Je kunt bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering wachttijd krijgen. Dit houdt in dat zodra je de verzekering hebt afgesloten, het nog een paar maanden duurt voordat je een beroep op de rechtsbijstand kunt doen. Stel je hebt een arbeidsconflict met je baas (of met een collega, kan ook natuurlijk), hij dreigt met ontslag. Je wilt graag een rechtsbijstandverzekering afsluiten en gebruikmaken van de juridische hulp. Dat kan in veel gevallen niet, want vaak zitten op een aantal modules waaronder ‘Inkomen’ een wachttijd van drie of zes maanden. Dit betekent dus dat je na de wachttijd pas gebruik kunt maken van de juridische hulp. Dit is per verzekeraar verschillend en sommige verzekeraars hebben geen wachttijd. Let daar dus goed op! Oh en als je al in conflict zit voordat je de verzekering afsluit, dan kun je ook geen beroep doen op de rechtsbijstandverzekering.

3. Dubbel verzekerd

Check van tevoren goed waar je allemaal al voor verzekerd bent voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Het kan zijn dat verzekeringen overlappen en het is zonde om je dubbel te verzekeren. Het is namelijk mogelijk dat je autoverzekering ook rechtsbijstand biedt. Ook goed om te controleren of je eventuele partner een rechtsbijstandverzekering heeft of dat hij/zij automatisch bij jou wordt meeverzekerd. Het is namelijk een stuk goedkoper om samen op één polis te staan dan beiden apart te verzekeren.

4. Uitsluiting

Kijk van tevoren goed in de voorwaarden naar de uitsluitingen. Welke geschillen worden uitgesloten van de dekking? Handig om van tevoren te weten.

5. Externe kosten

Check ook de dekking van externe kosten, deze verschillen per verzekeraar. Zodra je hulp via je rechtsbijstandverzekering inschakelt, helpen de juristen van de verzekeraar jou. Kunnen ze jou niet helpen? Dan wordt jouw conflict uitbesteed aan een externe advocaat, dus buiten de verzekeraar om. Je mag deze advocaat zelf kiezen. De kosten voor die advocaat zijn de externe kosten. Niet alleen een advocaat, maar ook externe deskundigen of rapporten die ingeschakeld moeten worden voor jouw conflict vallen hieronder.

Bekijk deze checklist voor meer handige tips waar je op kunt letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Heb je nog een vraag over de rechtsbijstandverzekering? Mail dan naar redactie@vlwssn.nl of stel je vraag via een DM op Instagram.

Disclaimer: VLWSSN is geen financieel of medisch adviseur. Het blijft altijd belangrijk om je goed in te lezen om voor je eigen situatie de juiste keuze te maken.Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen