5 tips voor een succesvolle en gezellige familiedag

Elk jaar staat hij weer op de agenda: de familiedag. Of deze nu groot of klein is, elk jaar op dezelfde datum of niet, de vraag blijft: wat ga je dit jaar toch weer doen? Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor de invulling van deze dag en wil je indruk maken? Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet waardoor je familiedag onvergetelijk wordt!

Voorpret vergroten

Wil je de voorpret al wat vergroten? Zorg dan voor een nieuwsbrief die je een aantal keer van tevoren kunt delen met hints over de familiedag.

 • Is het op een externe locatie? Reken dan bijvoorbeeld vast uit hoe lang het voor iedereen reizen is vanaf zijn of haar woonplaats zonder de exacte locatie te noemen. Dit doe je dan kort van tevoren.
 • Als een thema wordt ingevoerd kun je deze ook langzaam aan meenemen in de nieuwsbrief. Bijvoorbeeld door het lettertype in dezelfde kleur te doen, of plaatjes toe te voegen en de familie te laten raden…
  Tip: Wil je écht indruk maken? We hebben het al eerder genoemd (en nee worden niet gesponsord) maar kijk eens op Canva waar je al je documenten prachtig kunt opmaken!
 • Hele random informatie, zoals het benoemen van een bekend (historisch) persoon die niks – of wel – met de locatie te maken heeft, doet het ook altijd goed omdat je je familie hiermee op een dwaalspoor zet. Zeker de nieuwsgierige aagjes kunnen hun opwinding waarschijnlijk niet bedwingen!

Maak de familie nieuwsgierig voor een nieuwsbrief vooraf!

(Online) Pubquiz

Wil je een activiteit gedurende de familiedag, dan is een pubquiz over de familie een ontzettend leuk idee. De vraag is dan natuurlijk, wie kent elkaar het best? De rondes kunnen over van alles gaan, maar hierbij een aantal voorbeeldrondes:

 1. Feitjes over de familie: wie heeft de meeste studies afgerond? Wie woont het verst weg van de locatie waar we nu zijn?
 2. Raad het familielid: kijk of het lukt om een aantal familieleden te fotoshoppen met baarden of andere accessoires. Is de familie rondom de kerstperiode? Plak er dan bijvoorbeeld een kerstmuts bij!
 3. Raad-de-muziekronde: alle favoriete liedjes van alle neven, nichten, ooms, tantes, oma’s en opa’s. Of bijvoorbeeld een paar grote hits uit de afgelopen jaren zodat alle familieleden even veel kans maken: dus zowel the Beatles als Lil’ Kleine.
 4. Raad-de-vraag-ronde: random vragen die toevallig slaan op de familielieden zoals: wanneer je van alle ooms de geboortejaren bij elkaar optelt. Op welk getal kom je dan?. Tip: hang hier een tijd aan.
 5. Het afgelopen jaar: zorg voor één vraag per maand. Eens zien of je vader écht de krant leest of stiekem een middagdutje doet.

Uiteraard kun je hier nog rondes aan toevoegen, maar wanneer je 10 vragen per ronde hebt zit je al gauw aan een activiteit van 1,5 uur. Zijn jullie (nog) niet in de gelegenheid om een fysieke familiedag te houden? Dan kan een pubquiz ook prima online! Zorg dat iedereen pen en papier heeft en vraag elk familielid om zijn of haar antwoorden voor de camera te houden om valsspelen te voorkomen. Of maak gebruik van een online invulformulier.

Tip: Las tussendoor een pauze in met de nodige versnaperingen om de familie to the point te houden. Zorg op het einde uiteraard voor een passende prijs (en eventueel confetti)!

Gotcha!

Het welbekende spel waarbij het het doel is om zo veel mogelijk mensen ‘te vermoorden’! Natuurlijk niet echt, maar alsnog brengt het een spannend element met zich mee. Hoe werkt het?

 • Elk familielid heeft een kaartje met de naam van een ander erop. Het is belangrijk dat je dit kaartje altijd bij je houdt.
 • De ‘moord’ kan worden uitgevoerd door een lichte tik op het hoofd, kus op de wang of door te fluisteren in iemands oor: ‘Gotcha!’
 • Let op: een moord is niet geldig als er ooggetuigen zijn. Mensen die niet meedoen aan het spel behoren niet tot de ooggetuigen. Is er wél een ooggetuige dan is de poging ongeldig en moet je het opnieuw proberen…
 • Als je iemand ‘vermoord’ hebt, krijg je zijn of haar kaartje. Dit is je nieuwe slachtoffer. Het kaartje met de vermoorde persoon geeft de persoon aan jou of aan een andere spelleider.
 • Een tip voor de spelers: niet vertellen dat ze vermoord zijn. Anders weten de andere familieleden al gauw wie er over zijn en wordt het te makkelijk om invloed te hebben.
 • De winnaar is uiteraard degene die als laatste overblijft en gaat naar huis met de eer!

Laat de rest van de familie helpen met het diner, zodat ze deel uitmaken van de dag

Speurtocht

Als je genoeg tijd hebt en een dagvullend programma nodig hebt, is het een leuk idee om een speurtocht te organiseren. Je kunt je familie in teams opdelen en ze middels vragen en clues naar verschillende locaties laten gaan. Wat leuk is, is om ze tijdens de lunch en/of borrel op het eind naar dezelfde locaties te laten komen en zo een winnaar te bepalen.

Tip: is er budget beschikbaar? Boek dan eens een Whatsapp-City-Tour waarbij je via Whatsapp fotolocaties doorkrijgt die je leiden naar het eindpunt. Eén groot voordeel is dat je de tour niet zelf in elkaar hoeft te zetten én dat je op de eindlocatie vaak een drankje kunt drinken in afwachting tot de andere teams. Als je zorgt dat je als eerste aankomt zijn er meer bitterballen voor jou… just saying.

Gedeeld buffet

Je kent het wel: de familiedag is (eindelijk) bij jullie thuis en je staat de hele dag te buffelen in de keuken. Uiteindelijk geniet je niet van de dag, omdat je de rol van gastvrouw of -heer volledig tot je hebt genomen.

Wil je meer deel uitmaken van de dag zelf en toch heerlijk eten? Laat de rest van de familie deel uitmaken van de dag en stel een gedeeld buffet voor. Elk koppel of gezin is verantwoordelijk voor hun deel van het buffet, of verantwoordelijk voor een gang. Je kunt hier een thema aan hangen en bijvoorbeeld zelf de drankjes verzorgen, zodat het alsnog één geheel is. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke keuken (Spaanse tapas, jam!), of alle gerechten moeten de kleur rood bevatten.

Tip: zorg voor attributen die met het thema te maken hebben. Dan vindt je oom het waarschijnlijk een stuk minder erg dat hij zijn eigen prakje moet voorbereiden.

Dan onze aller-laatste tip: hoewel een familiedag bedoeld is om een paar uur te genieten met familie, realiseren wij ons absoluut dat dit niet voor iedereen zo is. Of dat bij de organisatie veel stress komt kijken. Merk je dat je te veel wilt doen? Laat het dan los! Uiteindelijk gaat het om quality time met elkaar. En is het geen wedstrijd welk familielid de beste dag kan organiseren (meestal dan…). Dus boven alles: geniet!

Neem je de touwtjes in eigen handen, maar zoek je nog lekkere hapjes om te maken? Neem dan een kijkje bij deze 10 simpele en makkelijke hapjes die gegarandeerd goed zullen scoren!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen