Als twintiger je leven op zijn kop: afstand van religie Jehovah’s Getuigen

Wat doet het met je als je rond je twintigste ontdekt dat je een ander pad in wilt slaan dan je naasten? Merel Wildschut, eigenaar van blog De Groene Meisjes, nam rond haar twintigste afstand van de religieuze opvoeding als Jehovah’s Getuige. Hierdoor moest ze haar kijk op en mening over dingen weer helemaal opnieuw ontdekken. In dit interview vertelt Merel het effect van deze keuze en wat ze ervan leerde.

Ontdekkingstocht

Bij het volwassen worden ontdek je wie je bent en wat je normen en waarden zijn. Religie, zoals Jehovah’s Getuigen, kan hier een bepalende factor in zijn. Wanneer je hier afstand van doet, dan heeft dit invloed op wie je bent. Merel vertelt hierover: “Toen ik begin twintig was, nam ik afstand van de religieuze opvoeding die ik van mijn ouders had gekregen. Ik groeide op als Jehovah’s Getuige en alles wat ik wist, denk en vond kwam vanuit die groepering. Ik moest helemaal opnieuw ontdekken wat ík eigenlijk vond.” De eerste jaren van haar volwassen leven was Merel daardoor vooral bezig met het vormen van een mening en het ontdekken van eigen ideeën.

‘Voor steun kan ik in ieder geval niet bij mijn familie terecht’

Gekozen familie

De herontdekkingstocht naar zichzelf was een interessante en belangrijke reis voor Merel, maar ook een moeilijke. Ze werd geteisterd door schuldgevoelens en zat in een loyaliteitsconflict, met name tegenover haar ouders. “Dat was heel ingewikkeld. En voor steun kon ik in ieder geval niet bij mijn familie terecht. En nog steeds niet. Dat was en is erg pijnlijk, maar gelukkig had (en heb!) ik een heel fijn vriendengroepje om me heen. Ik noem hen mijn ‘gekozen familie’. Zonder die mensen had ik het niet gered. Vandaag de dag zijn zij nog steeds de mensen die ik benader als ik ergens mee zit, als ik vragen heb, ergens niet uitkom of over twijfel.” 

Merel is zelfstandig ondernemer en maakt daarin ook bewuste keuzes. Zo was ze de afgelopen maanden druk bezig met het maken van een kookboek.

Bewuste keuzes

Merel staat tegenwoordig erg bewust in het leven. Elke dag overweegt ze heel kritisch en bewust haar keuzes. “Misschien komt het door mijn religieuze achtergrond waarin ik weinig tot niets zelf mocht bepalen dat ik nu een nogal autonoom iemand ben geworden. Dit betekent dat ik alle keuzes maak op basis van mijn intuïtie, die heel sterk is. En dikwijls zijn dat keuzes waar anderen misschien van denken: ‘huh?’ Maar dat maakt me helemaal niks uit. Ik heb eigenlijk nooit de veilige weg gekozen. Ik ben, doordat er altijd voor mij gekozen werd, erg kritisch: is wat me verteld wordt wel echt waar? Ik zeg nooit meer zomaar ‘ja’ en ‘amen’.” 

Therapie

Al sta je heel bewust in het leven, wat hulp van de zijlijn is altijd prettig. Zo is Merel nu acht jaar in therapie. Dat klinkt misschien lang of zwaar, maar ze ervaart het vooral als heel fijn. “Mijn vrienden, die dus al sinds jaar en dag dichtbij staan, overtuigden me om in therapie te gaan. De drempel was hoog. Net als veel mensen dacht ik: ‘alleen mensen die echt gek zijn, gaan in therapie’. Dat is natuurlijk de grootste onzin. Iedereen heeft wel iets om voor in therapie te gaan. Sterker nog: in mijn ideale wereld zou iedereen in therapie gaan! Ik liet me dus overtuigen door vrienden, kreeg een heel fijne psychotherapeute getipt en vandaag de dag ben ik nog steeds bij haar in therapie.” De belangrijkste outtake van Merel? Therapie helpt haar om zichzelf beter te begrijpen, waardoor ze zaken beter kan duiden en er beter mee kan omgaan. 

Terugblik

Nu, ruim tien jaar later, heeft Merel haar keuze om afstand te nemen van het Jehovah’s Getuigen omarmd. “Als ik nu terugkijk naar de jongere Merel, dan zou ik haar vertellen dat ze niet alleen is, al voelt ze zich soms misschien eenzaam. Er wachten daar buiten echt mensen op haar die haar gaan liefhebben en opvangen en met wie ze een geweldig leuk leven zal hebben.” Als laatste heeft Merel de tip om altijd kritisch te zijn en niet zomaar iets aan te nemen. En ga vooral in therapie 😉

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen