Hé, hoe moeten we nou op date anno 2020?

Het is zaterdagavond. De wijnfles gaat rond en de muziek staat op volume 30. Vrouwen lopen door het huis op zoek naar een vrije spiegel om zich klaar te maken voor de grote avond. Een huis verder doet een groep mannen hetzelfde, alleen staat hier een krat bier koud. Een paar uur later vinden ze elkaar in de kroeg en een aantal jaar later zijn ze samen getrouwd. Dit is hoe mensen daten toch? Not. Daten anno 2020 is niet meer boy meets girl. Allereerst kan het ook girl meets girl zijn, of boy meets boy. Daarnaast zijn standaard date regels de afgelopen jaren ook ietwat veranderd en wordt het je hierdoor niet makkelijker gemaakt. What to do?

Swipe right voor die date

Misschien een open deur, maar waar online daten vroeger louter voor de sneue types was, kent nu iedereen wel iemand die een dating app op zijn/haar telefoon heeft staan. Tinder (vergane glorie?), Happn (lokale dates), Bumble (initiatief ligt bij de vrouw), Hinge (biedt openingszinnen) – voor iedereen zo z’n voorkeur. Maar zijn die apps wel goed voor ons? En verliezen we niet onze sociale vaardigheden om werkelijk een band met iemand op te bouwen?

De meningen zijn verdeeld over de succesfactor van deze middelen. Hoewel er al diverse relaties, huwelijken en zélfs kinders uit deze app zijn voortgekomen, blijft het in veel ogen een vleeskeuring. Ben je écht op zoek naar een relatie? Zorg er dan voor dat je niet te kritisch kijkt naar anderen (lees: niet alleen maar bij hunks of babes naar rechts swipen). Dat je een breed scala aan foto’s op je eigen profiel kan tonen (niet alleen met zonnebril… Zonnebrillen maken iedereen knap!). Dat je een leuke quote kan vertellen over jezelf waardoor iemand je gelijk een beetje leert kennen (tip: schrijf niet ‘ik wil iemand die 1, 2, 3’ of ‘ik wil absoluut geen 1, 2, 3’. Dit schrikt af). Als laatste: kijk verder dan je neus lang is én zorg ervoor dat je elkaar een beetje vlug in het echt ontmoet. Online kan iemand nóg zo leuk zijn, maar uiteindelijk is het natuurlijk het doel om in real life een relatie op te bouwen.

Leg niet meteen een kopie van het gesprek met je psycholoog op tafel

Open stellen

We leven in een maatschappij waar de keuze reuze is en we het moeilijk vinden ons te binden aan één specifiek ding. Of het nu een baan is (we hoppen met gemak naar de volgende wanneer een beter aanbod zich voordoet), een huis (steek je hand maar op als je ondertussen al op meer dan één plek hebt gewoond) of een vakantie (hoezo, alleen weg in de zomer? We moeten alle continenten minstens twee keer gezien hebben, toch?). Daten gaat niet anders en hoewel we sommigen pas één keer hebben gezien slaat de twijfel toe: is this the one?

Onze generatie lijkt één belangrijke kwaliteit te zijn verloren: jezelf open stellen. Of je nu iemand voor het eerst in de kroeg ontmoet. Nee, we mogen niet dansen, maar flirten op 1,5m afstand moet toch te doen zijn? Of online, waarom lukt het ons toch niet om de diepte in te gaan? Twee dates ouwehoeren over je favoriete hobby is nog wel te doen, maar daar vul je geen 30 jaar mee. Geef jezelf – en de ander – de tijd om elkaar beter te leren kennen. Je merkt het algauw als het gesprek een flow heeft en het geen verkapt sollicitatiegesprek is. Ga serieus in op vragen van de ander, zonder gelijk een kopie van het gesprek met je psycholoog op tafel te leggen. Geef aan dat je nerveus bent! Daar is niks mis mee, maar stel jezelf wel kwetsbaar op.

Minder je best doen

Top! Ik kan mijn joggingbroek aan en hoef niet te douchen van tevoren. Ehh nee. Dat is niet wat we bedoelen. Kennelijk hebben we 5-15 dates nodig voor we de juiste vinden. Wat een kwelling als je deze allemaal moet doorgaan met het idee dat je je van je beste kant moet laten zien op elke individuele date! Tuurlijk is het slim om je beste beentje voor te zetten, maar de ander moet je ook leuk vinden op het moment dat je een keer chagrijnig bent of misschien nét een pukkel midden in je gezicht hebt zitten.

Perfectie is dus absoluut niet nodig. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter de ander ook is en hoe relaxter de date gaat. Wees nieuwsgierig en doe alsof je met een van je beste vrienden op stap bent. Als de ander je dan nog leuk vindt, vindt hij/zij je vrienden waarschijnlijk ook leuk: win win.

Wist je al dat er niet zoiets bestaat als hard to get?

Skip de date regels

Je trekt je la open en daar ligt het: hét briefje. Het briefje met daarop de brandende vraag: ‘Wil je mijn vriend(in) zijn?’ We zijn weer even terug naar de kleuterschooltijd toen het allemaal zo makkelijk was. Je vond iemand leuk, daarna vroeg je hem/haar verkering en dat was het. Eind goed, al goed. Hoewel dit dichtbij een gearrangeerd huwelijk komt, was het toch wel lekker duidelijk. Tegenwoordig moet je minimaal een uur wachten voor je terug appt, is het absoluut niet vanzelfsprekend dat je een relatie overhoudt aan je dates én mag je iemand simpelweg ghosten zonder het fatsoenlijk af te hebben gesloten. Een tip van ons: dit laatste doe je niet. Punt uit.

Maar wat doe je wel? Vice schreef hier eerder een artikel over met een aantal date regels van ervaringsdeskundigen. Oftewel: mensen die zich suf swipen op dating apps en hopen op het beste. Zo schrijven ze dat er niet zoiets bestaat als hard to get. En hoewel we dit graag willen geloven, zit hier een kleine kanttekening aan. Want als je op date 1 al vertelt wat voor kleur trouwjurk je aan wilt en dat je eerste kind Max heet, is het niet zo gek dat de ander gillend wegrent. Verder mag je prima laten weten dat je geïnteresseerd bent. Laat de ander er alleen wel een beetje voor werken.

Voor nu rest ons alleen nog te zeggen: heel veel plezier. En succes. We horen graag hoe het geweest is. Tips? Ervaringen? Stuur ze vooral door naar redactie@vlwssn.nl of check hier een aantal date tips die je prima vanuit huis kan doen. Als je durft…

Bewaar dit artikel op Pinterest

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen