Nieuw huisdier? Zo worden je huisdieren beste vriendjes!

Dierendag is weer achter de rug, en dit betekent dat misschien wel veel lieve (asiel)dieren een nieuw huisje hebben gevonden. Of misschien denk je door al die lieve foto’s online wel na over de aanschaf van een nieuwe dierenvriend. Dat is natuurlijk super leuk! Een nieuw huisdier wordt al snel onderdeel van je familie. Hoe vervelend is het dan als het huisdier dat je al had, het nieuwe huisdier niet accepteert? Daarom hebben wij een kort stappenplan opgesteld waarmee het nieuwe familielid zich snel welkom voelt in zijn of haar huisje. Welkom thuis, nieuwe dierenvriend!

Voorbereiding

Een goede introductie tussen je huisdieren kost tijd en ook een beetje moeite van jouw kant. Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je nieuwe kat zijn of haar eigen spullen heeft, zoals een eigen kattenbak, eet- en drinkbakjes, speeltjes en een slaapplaats. Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je een afgesloten ruimte nodig hebt waar het nieuwe huisdier de eerste paar dagen kan wennen (en dit moet niet de favoriete kamer zijn van het huisdier dat je al hebt!). Je nieuwe huisdier moet dus alleen zijn in deze ruimte. Helemaal ready? Dan kun je nu beginnen met het stappenplan!

Stap 1: Eerste indruk, geur!

Wrijf met een stuk stof, bijvoorbeeld een washandje, een vaatdoekje of een sok, langs het kopje van je nieuwe huisdier en leg dit vervolgens in de ruimte bij het andere huisdier. En doe dit ook andersom. Zo kunnen de huisdieren langzaam wennen aan elkaars geur. Je kunt ze belonen met een snoepje als ze aan het stukje stof snuffelen. Ga niet verder naar de volgende stap voordat ze goed reageren op de geur!

De eerste indruk is voor dieren net zo belangrijk als voor mensen

Stap 2: Verkenningstocht

Als stap 1 goed is verlopen, kun je het nieuwe huisdier langzaam laten wennen aan het huis. Zorg ervoor dat je eerste huisdier niet in de weg gaat lopen tijdens dit al spannende avontuur en geef je nieuwe dier de ruimte. Het helpt dus ook niet als je er constant bovenop blijft hangen. Breng je nieuwe dierenvriend daarna terug naar zijn eigen kamer en laat je eerste huisdier het geurspoor volgen. Want die vreemdeling in huis is een hele gebeurtenis! 

Stap 3: Kennismaking

Na stap 2 wordt het tijd voor de grote ontmoeting, face to face. Zorg ervoor dat je genoeg lekkers hebt om de dieren mee af te leiden en plaats jezelf tussen hen in. Zet dan de deur open van de kamer waar je nieuwe huisdier in verblijft en laat ze op afstand kennismaken. De huisdieren moeten eraan wennen dat elkaar zien iets leuks is, dus geef ze een beloning zoals een speeltje, snoepje of knuffeldier. Hoe meer dit positieve gedrag benadrukt wordt, hoe leuker ze het vinden om samen te zijn! 

Voor ieder dier kan dit proces anders zijn, dus zorg ervoor dat je het tempo aanhoudt wat voor jouw dieren prettig is. Soms kan dat wat langer duren dan verwacht, maar als het eenmaal goed gaat, heb je twee (of misschien wel meer) viervoeters die vrienden zijn voor het leven!

Weet je nog niet zeker of je een nieuwe dierenvriend wil? Lees dan ook dit artikel over de voor- en nadelen van een huisdier! 

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen