Omgaan met je schoonfamilie: 6 tips voor een gelukkige relatie

Heb je een partner? Dan krijg je de schoonfamilie er helemaal gratis bij. Dit kan goed heel uitpakken, maar dat je drie keer per week bij ze over de vloer komt is niet vanzelfsprekend. Het kan ook voorkomen dat je het helemaal niet goed met ze kan vinden. Dit is niet alleen lastig voor jou, maar ook lastig voor je partner. Met deze 6 tips botert het snel een stuk beter tussen jou en die ietwat lastige schoonfamilie.

1. Geef je grenzen aan

Je grenzen aangeven is niet gemakkelijk, maar het kan wel de relatie met je schoonfamilie soepeler laten verlopen. Zijn er dingen waarvan je liever hebt dat ze zich daar niet mee bemoeien? Geef dit dan duidelijk aan. Ze kunnen geen rekening houden met jouw wensen en behoeften als ze niet weten dat ze over joúw grenzen heen gaan.

Het kan helpen om een goed gesprek aan te gaan met je schoonfamilie. Op deze manier ontstaat er meer ruimte vanuit beide kanten om dingen bespreekbaar te maken. Zo hebben jullie allebei meer helderheid en kan eventuele miscommunicatie voorkomen worden.

Spreek uit wat jouw grenzen zijn, zodat je schoonfamilie dit ook weet

2. Steun elkaar in moeilijke situaties

Het is ontzettend lastig als je partner niet goed met jouw familie overweg kan. Hoewel dit niet altijd makkelijk is, is het wel belangrijk om ook je partner te steunen. Dat geldt natuurlijk ook andersom! Heeft jouw partner aangegeven dat hij of zij echt niet kan omgaan met een bepaalde situatie? Maak dit bespreekbaar en probeer hierin een middenweg te vinden.

Onthoud dat jouw partner het niet als aanval bedoelt naar jouw familie, maar dat het vanuit het eigen gevoel komt. Vraag je partner eens waarom hij of zij zich zo voelt. Soms ligt de kern van het probleem niet eens bij de schoonfamilie, maar bij een vervelende eerdere ervaring. Door erover te praten kom je er misschien wel achter dat jullie er eigenlijk hetzelfde naar kijken. Wees eens iets flexibeler. Als je partner je tegemoet komt met een oplossing, ga dit dan niet tegenwerken maar wees blij dat je er samen uit kan komen. Het kan niet altijd 100% naar jouw zin gaan.

3. Probeer respectvol met elkaars familie om te gaan

Het kan wel eens gebeuren dat je het niet eens bent met hoe je schoonfamilie omgaat met bepaalde situaties. Onthoud dat hoewel het je schoonfamilie is, elke familie op een andere manier met situaties of familieproblemen omgaat. Dat jouw mening misschien afwijkt, geeft je geen vrijbrief om hier neerbuigend over te spreken.

Wil je er toch over in gesprek? Probeer dan respectvol met elkaars familie om te gaan en houd het positief. Het is wel fijn als je nog steeds welkom bent, toch?

4. Accepteer dat je niemand kunt veranderen 

Elk persoon is een uniek individu dat door zijn of haar ervaringen bepaalde meningen of visies heeft ontwikkeld. Als je accepteert dat je je schoonouders niet kunt veranderen, dan kun je het ook loslaten. Dit zorgt ervoor dat jij minder druk ervaart in de relatie met je schoonouders, omdat je zelf meer ontspannen met de situatie omgaat. 

Tip: focus op je eigen emoties, en probeer niet de controle te krijgen over die van iemand anders. Het enige wat je kunt veranderen is de manier waarop jij met je schoonfamilie omgaat!

Je schoonouders kun je niet veranderen, maar jouw belevingswereld wel! 

5. Houd je eigen relatie erbuiten

Wanneer frustraties te hoog oplopen tussen jou en je schoonouders, wil het wel eens gebeuren dat je dit afreageert op je partner. Dat is natuurlijk niet de juiste aanpak, want eigenlijk is het zijn schuld niet, toch? Word dus niet boos, maar leg aan je partner uit hoe jij je erover voelt. 

Als frustraties over schoonouders dreigen jullie relatie in de weg te gaan staan, probeer deze frustraties dan te relativeren. Onthoud dat je niet in een relatie met je schoonouders zit, maar met de persoon waarop jij verliefd geworden bent. 

6. Maak je niet teveel zorgen

Je schoonfamilie is wat het is en daar kun je weinig aan veranderen. Dus ga eens bij jezelf na: is het echt zo belangrijk dat ze het op jouw manier zien? Of kun je het ook af en toe loslaten? Alle energie die je steekt in het zorgen maken over je schoonfamilie zou je ook kunnen besteden aan leuke dingen doen met je partner!

Mocht je een hele fijne schoonfamilie hebben óf de relatie met je schoonfamilie verbetert ineens, dan is het misschien eens tijd voor een leuke familiedag. Lees hier onze tips hoe je een succesvolle en gezellig familiedag organiseert.

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen