Samenwerken met vrienden: zo blijven jullie nog 80 jaar bevriend!

Met mijn vriendinnen roep ik wel eens: ‘als we de loterij winnen, kopen we één groot appartementencomplex zodat we voor altijd bij elkaar kunnen wonen’! Elke keer als dit wordt geroepen, lijkt het mij ook oprecht een heel goed idee. Wel je eigen plek, niet constant op elkaars lip. Hetzelfde geldt voor werk: we hebben de meest uiteenlopende ideeën die elkaars genialiteit per keer overstijgen. High fivend lossen we alle wereldproblemen op met ónze businessideeën en als de mogelijkheid zich voordoet om samen te werken lijkt dit ons reuze gezellig. Tot de dag zich aandoet dat het werkelijk kan gebeuren en dan slaan de twijfels toe. Is samenwerken met vrienden wel zo’n goed idee?

Als je vrienden voor je werken, betaal je hen gewoon

Veel zzp’ers of jonge ondernemers zullen dit mogelijk wel herkennen: je krijgt een berichtje van een vriend met de vraag ‘Jij doet toch X? Zou jij mij hiermee kunnen helpen’? Tuurlijk, denk je. Waarom niet? Maar dan komt het punt om je tarief te noemen en wordt het ineens ongemakkelijk. Vragen als ‘kan het geen vriendendienst zijn?’ of ‘misschien voor een leuk prijsje?’ of ‘ik zorg wel voor iets leuks als bedankje’ zullen je niet vreemd zijn. Waarom is het zo moeilijk om gelijk te antwoorden met ‘tuurlijk, zal ik even een offerte opstellen?’ en verwacht men dat jullie gratis kunnen samenwerken puur en alleen omdat je vrienden bent?

Natuurlijk hoef je je vrienden niet altijd met geld te belonen als ze iets voor je doen. Vaak doen ze iets uit liefde, geven ze advies of verwachten ze er simpelweg niets voor terug, behalve jullie vriendschap. Maar als het gaat om hun werk en ze doen iets voor jou waar ze normaal geld voor krijgen – bijvoorbeeld een logo maken, of professionele foto’s – omdat dit nu eenmaal hun beroep is, is het wel zo netjes ze ervoor te betalen. Als je hun tarief niet kunt betalen, kun je uiteraard vragen voor een vriendelijk prijsje. Maar besef dat wanneer ze jouw klus niet doen, ze tijd hebben voor een andere klus. En ze daar hun huur mee betalen.

Samenwerken met vrienden: stel grenzen

Of je nu samen een huis deelt, een beroep of zelfs een bedrijf: stel je grenzen. Misschien heeft je vriend(in) wel elke week gitaarles met nog drie beginnende lotgenoten, terwijl jij veelal thuiswerkt. Of als je samen besluit een bedrijf te starten: heeft de ander bedacht om 80 uur per week te werken én haar volledige vermogen in het bedrijf te stoppen, terwijl jij had bedacht om eerst een paar dagen per week te ‘proefwerken’ naast je huidige baan, waarna je e-ven-tueel je baan opzegt en volledig voor het bedrijf met je vriend(in) gaat.

Spreek van tevoren uit wat je verwachtingen zijn als je gaat samenwerken met vrienden. Is het doel van het bedrijf 100% wat jullie samen voor ogen hebben? En kunnen jullie hier ook beiden evenveel aan bijdragen? Het is niet altijd erg als de één meer tijd (of geld) in het bedrijf steekt, maar houd dit bij en bedenk eerlijk of je dit erg vindt. Want als de verdeling niet 50/50 is, maar 30/70 geldt dit waarschijnlijk ook voor de winst. En daar moet je oké mee zijn. Zet je afspraken ook op papier om hier in de toekomst geen onenigheid over te krijgen. Vriendschap boven alles.

Vriendschap gaat boven alles. Bedenk je altijd opnieuw waarom jullie vrienden zijn

Discussies zijn toegestaan, ruzies niet

Het zal geheid een keer voorkomen dat je het niet eens bent met de ander. Of jullie nu samen een bedrijf hebben of samenwerken voor hetzelfde bedrijf: zodra jullie paden elkaar kruisen, zal het ook gebeuren dat jullie het ergens niet over eens zijn.

Er wordt een hoop van je inschattingsvermogen én flexibiliteit gevraagd in deze situatie. Bepaal voor jezelf of de situatie het waard is om je mening door te drukken. Luister dan ook goed naar de ander en probeer vragen te stellen in plaats van alleen te vertellen wat je ervan vindt. Door vragen te stellen laat je de ander weten ook open te staan voor zijn/haar mening en zo tot een middenweg te komen. Het allerbelangrijkste is: het is het niet waard om je vriendschap te verbreken, omdat je ruzie krijgt op de werkvloer. Al helemaal niet omdat de ruzie gaat over de kleur cover van jullie samen geschreven boek. Of de smaak koffie die jullie gaan schenken als barista.

Weet waar je goed in bent

Om het beste uit jezelf en je vriend(in) te halen, dien je eerst te bepalen waar jezelf écht goed in bent. Dit is niet de tijd om bescheiden te zijn. Want waarom zou je iemand anders Excel-sheets in elkaar laten flansen wanneer jij deze klus in een halve dag geklaard hebt en hier ook nog eens plezier uit haalt? En als de ander zijn/haar people skills fantastisch zijn, ga jij toch niet in je eentje de sollicitatiegesprekken voeren?

Wanneer je tijd en moeite kunt besparen door elkaars expertise in te zetten, zal het bedrijf hierdoor floreren en jij dus ook! Je werkplezier wordt vergroot en zolang je iets doet wat je écht leuk vindt voelt het niet als werk. Daarbij gun je elkaars successen en dat gaat alleen als je iets doet waar je hartstikke goed in bent.

Stel je grenzen en bepaal waar jullie beiden het beste in zijn

Investeer in je vriendschap

Ook al werken jullie 5 (of 6, of 7) dagen per week samen, vergeet niet om tijd in elkaar te steken buiten werk om. Dus die vrijdagmiddagborrel is een feit. Kerst? Geef elkaar een gepersonaliseerd kerstpakket! En hoewel jullie elkaar misschien doordeweeks al vaak zien, is het des te leuker in het weekend eens lekker door te halen.

Gouden tip: probeer het niet over al te zakelijke dingen te hebben tijdens jullie avondje uit. Zoek juist de persoonlijke kant van elkaar op. Dus vraag naar familie, andere vrienden, een liefde, hobby’s. Zo komen jullie samen los van werk en groeien jullie meer naar elkaar toe als vrienden.

Samenwerken met vrienden blijft een uitdaging. Maar wat makkelijk is, is dit: vergeet nooit waarom jullie in eerste instantie vrienden zijn geworden. Jullie vriendschap blijft het belangrijkste en kan de reden zijn dat het een minder goed idee is om samen te werken. Blijf dan ook realistisch en evalueer met jezelf of het idee net zo goed is als toen jullie ermee begonnen. Dan kunnen jullie over heel wat jaren proosten op jullie 80e verjaardag!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen