Vriendschappen onderhouden: 7 handige tips!

Voor je het weet, is de week weer voorbij. We zijn allemaal druk met van alles en nog wat (ik heb een hekel aan het woord druk eigenlijk…) en we komen vaak tijd te kort. Na je werk wil je sporten, lekker koken, hond Piet uitlaten, een boek lezen, de planten helpen overleven, je moeder even bellen en ga zo maar door. En je vrienden dan? Je mag nog zo druk zijn (hmm, ander woord voor druk…Lekker bezig zijn? Of: je hebt genoeg te doen?), vergeet je vriendschappen niet te onderhouden. Hoe dan? Nou, wij geven je een aantal leuke en handige tips!

1. Speel online games

Had je tijdens de intelligente lockdown ook ineens veel meer contact met je vrienden en familie? Ik in ieder geval wel! Gek eigenlijk dat Nederland massaal het videobellen en samen online games spelen pas een paar maanden geleden ontdekte. Inmiddels hoeven we niet meer ‘verplicht’ binnen te zitten en mogen we weer met elkaar afspreken. Maar je kunt toch nog steeds af en toe een online spelletjesavond met je vrienden inplannen? Waarschijnlijk krijg je dit sneller gepland dan een eetdate, zeker als iedereen verspreid over het land woont. Speel bijvoorbeeld GeoGuessr of Jackbox (Trivia Murder Party is mijn favoriet). Of je kunt bijvoorbeeld ook Yahtzee spelen als iedereen een eigen Yahtzee-set thuis heeft, let dan wel op dat je niet samenspeelt met die ene vriend(in) die graag valsspeelt. Genoeg mogelijkheden voor een online gameavond!

2. Gezellig (video)bellen

Geen zin in een online spellenavond? Je kunt ook gewoon videobellen met elkaar, dit is een gemakkelijke manier om je vriendschappen te onderhouden. Plan bijvoorbeeld een gezellige VrijMiBo in of een zondagmiddag high tea. Dan maakt ieder wat lekkere hapjes voor zichzelf en dat eten jullie dan ‘samen’ op tijdens de belsessie. Liever niet videobellen? Dan kun je ook gewoon bellen. Als je een rondje buiten gaat lopen of je zit in de trein kun je altijd proberen of die ene vriend(in) bereikbaar is.

Plan een online VrijMiBo of een zondagmiddag high tea

3. Maak een borrelwandeling

Elkaar online spreken is leuk en makkelijk om even tussendoor te doen, maar elkaar in real life spreken is het allerleukst! En wat is er nou gezelliger dan samen een borrelwandeling maken? Je zoekt een wandelroute uit, spreekt af op een verzamelplek én vergeet het belangrijkste niet: neem een lekkere fles wijn, speciaal biertjes, wat hapjes of een kop koffie mee. Tegenwoordig zijn er genoeg handige koelrugzakjes zoals deze of deze (best cute toch?) om alles koud te houden. Je kunt ook een route maken langs een aantal leuke tentjes waar je telkens wat eten of drinken haalt. Dus, wanneer gaan we wandelen?

4. Vergeet niet te appen

Een appje sturen is zo gedaan! Heeft je vriend(in) een belangrijke sollicitatie, gaat ze verhuizen of is ze ziek? Stuur dan een berichtje. Ook als er geen directe aanleiding is voor een appje, stuur er dan toch regelmatig een. Vraag hoe het met haar gaat, laat gewoon even weten dat je aan haar denkt. Loop een of twee keer per maand je WhatsApp-lijst door en stuur al je vrienden even een leuk berichtje.

5. Stuur ‘gewoon’ een kaartje

Een appje is leuk, maar een kaart is veel leuker. Je neemt echt de moeite om er een uit te zoeken, te schrijven en te verzenden. Het is een feest om een kaartje te ontvangen. Er hoeft niet altijd een aanleiding te zijn om een kaart te versturen. Ook om te laten weten dat je aan je vrienden denkt of ‘gewoon’ omdat je het leuk vindt. Kijk bijvoorbeeld naar deze toffe kaarten van Mevrouw Emmer of kies voor een duurzame kaart, zoals van Grow a Wish.

Een appje is leuk, maar een kaartje is veel leuker

6. Doe mee aan een online pubquiz

Hoeveel amandelen hebben de meeste mensen? Hoe wordt het genoemd als je links- en rechtshandig bent? En in welk jaar kwam ‘…Baby One More Time’ van Britney Spears uit? Als je het antwoord weet op deze vragen, ben je een nerd! En dan ben je zeker ook wel te porren voor een pubquiz. Sinds Corona worden er veel online pubquizzen georganiseerd, zoals De Andere Quiz. Super leuk! Je kunt nog steeds met je vriendengroep meedoen aan een online quiz. Ga bijvoorbeeld met z’n allen bij iemand thuiszitten en stream de quiz op tv. Of maak een eigen pubquiz voor je vrienden, ook heel tof.

7. En natuurlijk: knal het terras op

Yes, we mogen al weer een tijdje lekker terrassen. Wat zijn we daar blij mee! Ook al is het iets anders dan dat we gewend zijn, bijkletsen met vrienden op het terras is en blijft een feestje. Gezellig praten onder het genot van een fris roseetje, ik kan niet wachten.

Als je het met deze tips nog voor elkaar krijgt om een vriendschap te laten verwateren, dan ben je gewoon een slechte vriend(in). Just saying! Want wees eens eerlijk: zo lastig is het onderhouden van je vriendschappen toch niet?

En weet je waar vrienden nog meer handig voor zijn, behalve voor de gezelligheid? Om je abonnementen mee te delen en zo snel en gemakkelijk geld te besparen (voor dat lekkere roseetje op het terras bijvoorbeeld!).

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen