Wel of geen huisdieren nemen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Huisdieren zijn ontzettend leuk. Ze brengen leven in de brouwerij, ze houden onvoorwaardelijk van je en je bent nooit alleen. Maar er zitten ook genoeg nadelen aan het hebben van huisdieren. Je kunt namelijk niet zo maar op vakantie gaan, ze kosten geld en zijn ook nog eens ongelooflijk eigenwijs. Twijfel je of je wel of geen huisdier wilt? Wij hebben de voor- en nadelen op een rij gezet! 

Voordelen

Huisdieren maken je gelukkiger 

Het is echt waar: huisdieren zijn goed voor je stemming. Als je kunt zien dat je huisdier gezond, goed verzorgd en gelukkig is, maak je twee hormonen aan: dopamine en serotonine. Deze hormonen staan ook wel bekend als de feel good-hormonen, ze zorgen er namelijk voor dat je je blij voelt. Het hebben van een huisdier maakt je dus oprecht gelukkiger. 

Huisdieren helpen eenzaamheid voorkomen

Met een beestje in huis ben je nooit alleen. Daarom schaffen veel ouderen een huisdier aan, of dit nou een hond, een kat of een vogel is. Daarnaast zorgt het hebben van een hond ervoor dat je elke dag op z’n minst twee keer buiten komt om hem uit te laten. Daardoor is het risico van zelfisolatie ook een stuk lager.

Huisdieren zijn effectief bij bepaalde ziektes 

Heb je last van depressieve klachten? Dan kan een huisdier je mogelijk helpen om hiervan af te komen. Het zorgen voor een huisdier is een goede afleiding van je eigen problemen en gedachtes. Ook zorgt het aaien van een dier ervoor dat je minder stress ervaart, omdat deze activiteit het gehalte cortisol verlaagd (het hormoon dat stress veroorzaakt). 

Huisdieren helpen bij depressieve klachten en PTSS

Ook mensen met een posttraumatische stressstoornis kunnen baat hebben bij het houden van een huisdier. Huisdieren helpen om emoties te kanaliseren en weer een betekenisvolle, persoonlijke band met een levend wezen te ontwikkelen.

Huisdieren zorgen voor meer beweging

Een hond moet je elke dag op z’n minst twee keer uitlaten, en soms zelfs vaker. Daardoor blijf je zelf dus ook in beweging! Hardlopers kunnen hun hond zelfs meenemen tijdens het dagelijkse rondje. Je hond is dan in feite je personal trainer.

Maar ook kattenliefhebbers krijgen meer beweging. Tijdens het spelen met een kat ben je actief bezig. En laten we even eerlijk zijn: een kat laat je vaker zelf het speeltje weer halen dan dat hij hem naar je terugbrengt. 

Je huisdier is soms zelfs je eigen personal trainer

Je verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt verder

Het hebben van een huisdier houdt in dat je voor iemand anders moet zorgen. Je moet ze elke dag eten geven, honden moeten worden uitgelaten, de kattenbak moet verschoond worden en de leefomgeving moet netjes en schoon zijn. Dit zorgt er allemaal voor dat je verantwoordelijkheidsgevoel zich ontwikkelt.

Daarom schaffen veel ouders voor hun kinderen huisdieren aan. Maar ook op latere leeftijd heeft dit nog effect. Voor veel jonge stellen is een huisdier de test of ze al klaar zijn voor het krijgen van kinderen. 

Huisdieren maken je socialer

Als je een hond als huisdier hebt gekozen, dan zorgt dit er automatisch voor dat je meer buiten komt. Je knoopt vaker een gesprek aan met iemand die ook een hond heeft of jouw hond leuk vindt en ‘m wilt aaien. Daarnaast praat je vaak tegen je huisdier om deze te belonen of te corrigeren. Hoe dan ook train je je communicatieskills! 

Nadelen

Je kunt niet zomaar weg

Een spontaan tripje omdat je een paar dagen vrij bent van werk zit er niet meer in, want wie zorgt er dan voor je huisdier? Of je moet natuurlijk een oppas regelen. En als je het ineens ontzettend druk krijgt op werk en niet meer in staat bent om je hond uit te laten of je kat genoeg aandacht te geven, dan lijden deze beestjes daaronder. 

Spontane tripjes maak je niet meer zo snel 

Een dier vergt tijd en aandacht 

Een huisdier is niet een mooi sierobject voor in je woonkamer: deze beestjes vergen tijd en aandacht. Net zoals mensen willen ze heel graag interactie en verbinding met anderen. Ze willen spelen, knuffelen, uitgelaten worden, naar buiten (en weer naar binnen), en ga zo maar door. Het huishouden kost ook meer tijd: huisdieren verharen namelijk ontzettend veel. Daarnaast zijn er wel eens sanitaire ongelukjes of uitgespuugde haarballen die je op moet ruimen.

Huisdieren kennen geen tijd

Dat jij ‘s nachts lekker wilt slapen, snapt een huisdier niet altijd. Ze kunnen gaan piepen, jammeren, huilen, of – als ze zoals mijn kat zijn – door heel het huis en over het bed gaan rauzen. Vooral voor lichte slapers is dit vervelend.

Huisdieren houden je wakker als je eigenlijk lekker wilt slapen

Een huisdier kost geld

Wat vaak vergeten wordt, is dat de aankoopkosten van een dier niet de enige kosten zijn. Zo moet je het dier laten steriliseren (als je geen jonkies wilt), ontwormen, ontvlooien en chippen. Een huisdier kost veel meer geld dan alleen maar het eten, en speeltjes zijn ook niet gratis! 

Huisdieren slopen je meubels

Huisdieren maken van alles kapot. Ben jij helemaal verzot op een gloednieuwe bank? Reken er maar op dat je nieuwe kitten deze als krabpaal gaat gebruiken.

Dure meubels zijn verleden tijd

Het verliezen van een dier

Dieren hebben een kortere levensduur dan mensen, dit betekent dus dat je relatief korte tijd afscheid moet nemen van je favoriete maatje. En dat is echt niet fijn!

Zoals je ziet zitten er nadelen, maar ook heel veel voordelen aan het hebben van een huisdier. Een huisdier is super gezellig, maar je moet er wel genoeg tijd en geld voor hebben. Hopelijk kun je nu een weloverwogen keuze maken. Veel succes!

Ga je toch voor een huisdier, leuk. Maar heb je geen zin om elke keer weer het huis te moeten schoonmaken, omdat je hond of kat zoveel haren verliest? Daar hebben wij wel een oplossing voor: een schoonmaakster!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen