Zeg je vaak sorry? Stop met sorry zeggen voor deze dingen

Van jongs af aan wordt ons aangeleerd om sorry te zeggen als we iets verkeerds hebben gedaan of iemand pijn hebben gedaan. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar je kunt ook te vaak sorry zeggen. Veel mensen verontschuldigen zich zelfs al als ze moeten huilen of als ze een keer nee zeggen. Dit komt vaak voor bij mensen die zich onzeker voelen of zich als een last voelen. Maar sorry zeggen hoeft écht niet altijd. Hieronder vind je acht dingen waar je je nooit meer voor hoeft te verontschuldigen!

1. Jezelf zijn

Misschien lach jij harder dan de rest om een bepaalde grap, word je ontzettend blij van je bonnetjes op datum ordenen of is je favoriete serie niet degene die nu trending is op Netflix. Het mooie aan mensen is dat we allemaal anders zijn. Zeg dan ook niet sorry, omdat jij bent wie je bent. Dat is natuurlijk helemaal nergens voor nodig!

2. Tijd voor jezelf

Je hebt net een drukke werkdag achter de rug, ook nog de boodschappen gedaan, gekookt en misschien dat wasje nog even gedraaid. Hoe lekker is het dan om met een kop thee op de bank te gaan zitten? Ook als je vrienden met zijn allen naar de kroeg gaan (wat nu even niet kan…) en vinden dat je mee moet. Als jij merkt dat je de rust kan gebruiken en er veel blijer van wordt om thuis te blijven, dan doe je dat toch! Je hoeft je echt niet schuldig te voelen, omdat je voor jezelf kiest. Dus neem de tijd die jij nodig hebt.

Je hebt het recht om je eigen mening te vormen en deze uit te spreken

3. Een mening hebben

Waai jij vaak met alle winden mee om mensen tevreden te houden? Stop ermee! Het is helemaal niet ‘vervelend’ of ‘irritant’ als jij ergens anders over denkt. Je hebt het recht om je eigen mening te vormen en deze uit te spreken. Wat anderen hiermee doen is hun zaak. Verontschuldig je dus niet voor het duidelijk verwoorden van jouw standpunt. Wie weet kom je er wel achter dat meer mensen het ook op jouw manier zien. En zo niet, dan niet! Ook prima toch?

4. Je grenzen aangeven

Zowel in je vriendschappen als in relaties is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Dit betekent dat je het durft te zeggen als je ergens geen zin in hebt, als er meer van je gevraagd wordt dan jij kan geven, of als jij je niet comfortabel voelt. Het is niet egoïstisch om je grenzen aan te geven, je leert anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Vraag aan jezelf ‘wil ik dit echt?’ Als het antwoord nee is of je hebt er een vervelend gevoel bij, spreek dit dan ook uit. Hierdoor creëer je meer rust in je hoofd, je professionele leven en je sociale relaties.

5. Vragen om meer

Als je voelt dat je meer verdient dan wat je nu krijgt, dan is het helemaal niet erg om te vragen om meer. Denk bijvoorbeeld aan een loonsverhoging. Als je al een tijd bij een bedrijf werkt en je takenpakket is uitgebreider dan toen je begon, dan kun je best om een loonsverhoging vragen. Hier is niets geks aan. Lees zeker dit artikel even voordat je om opslag gaat vragen. Maar ook in je vriendschappen of relaties kan je om meer vragen als je het gevoel hebt dat je dit nodig hebt. Heb je behoefte aan meer contact? Vraag of je vrienden vaker af kunnen spreken. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Leg de lat eens wat lager, je hoeft niet altijd perfect te zijn

6. Niet perfect zijn

Mensen die veel hoge verwachtingen aan zichzelf stellen, willen vaak ook alles goed doen. De perfecte dochter, de beste vriendin, de ideale student: dit zijn allemaal voorbeelden van een perfectionistische mindset. Steeds proberen te voldoen aan die verwachtingen is een grote bron van stress. Dus hoe fijn is het als je een beetje van die stress weg kan nemen? Probeer de lat een keer wat lager te leggen. Je zult zien dat je nog steeds trots kan zijn op wat je bereikt. En de mensen om je heen zijn dat ook. Verontschuldig je dan ook niet als je werk eens een keer niet helemaal perfect of foutloos is.

7. Gedachten lezen

Het klinkt misschien als een leuke superpower, maar de gemiddelde mens kan geen gedachten lezen. Ervaar je spanning met iemand in je omgeving? Vraag wat er aan de hand is. Als je hier geen antwoord op krijgt, onthoud dan dat het niet jouw schuld is dat je er niets aan kan doen.

8. Menselijk zijn

We maken allemaal wel eens fouten. Betekent dit dat je dan opeens een slecht mens bent of dat mensen minder van je denken? Helemaal niet! Waarschijnlijk is het hun ook wel eens overkomen dat ze te laat zijn op een afspraak of vergeten zijn de boodschappen te doen. Wees dus een beetje lief voor jezelf en voel je hier niet al te schuldig over. Fouten maken is menselijk!

Kijk, zo lastig is het toch niet om wat minder sorry te zeggen? Met een paar kleine stappen zeg je veel minder sorry. Voor jou fijn, maar voor de mensen om je heen ook. Je komt een stuk zelfverzekerder over. Ben je benieuwd naar welke veranderingen in mindset je nog meer kunt toepassen in je dagelijkse leven? Lees dan ook dit artikel met 5 tips voor een luchtiger leven!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Laszlo van Beerendonkhttps://familiarwords.com/
Laszlo is een vrolijke creatieveling die het allerliefst de hele dag schrijft. Dit doet zij dan ook voor Familiar Words, haar eigen bedrijf. Maar ook op VLWSSN deelt zij met veel plezier haar ervaringen en haar vragen over volwassen worden! Want eigenlijk is ze dat ook nog niet.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen