Review: verpakkingsvrije boodschappen doen bij Pieter Pot
10 november 2021 

Review: verpakkingsvrije boodschappen doen bij Pieter Pot

Soms heb je van die bedrijven waar je vanaf het eerste moment fan van bent. Nou, voor mij is dat bijvoorbeeld Pieter Pot! Alleen die naam al, love it. Pieter Pot is een verpakkingsvrije online ‘supermarkt’ en levert alle producten in glazen weckpotten of flessen. Van heerlijke pindakaas tot olijfolie en van kruiden tot muesli. Er komt dus geen plastic aan te pas en daar word ik heel blij van!

*Dit artikel is niet gesponsord ;) Ik ben gewoon een Pieter Pot fan en deel graag mijn ervaringen in deze review.

Al een tijdje probeer ik elke dag ietsjes duurzamer te leven. Het is een heel proces, want dit lukt niet in één dag. Tenminste mij niet. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven ben ik geregeld op zoek naar toffe duurzame merken. Zo kwam ik bijvoorbeeld al de notitieboekjes van Moyu tegen, een herbruikbaar wattenstaafje om geknoeide mascara mee weg te halen van Lastswab, bijenwasdoeken als vervanging voor aluminiumfolie en het schoonmaakmiddel Method. Aan dit lijstje heb ik inmiddels ook Pieter Pot toegevoegd.

Boodschappen bestellen bij Pieter Pot

Nou, daar ging ik dan vol enthousiasme boodschappen bestellen bij Pieter Pot. Of toch niet? Ik had er natuurlijk niet bij stilgestaan dat ik niet de enige was die hier wat wilde bestellen, want er was een wachtlijst. En wat voor één! Ik schreef me in en stond op een plek ergens in de 6.000. Tsja…dat schiet natuurlijk niet op. Totdat ik een paar weken later een mailtje kreeg of ik een startbon t.w.v. € 50 wilde kopen. Dit bedrag kon ik dan later besteden in de shop. Als ik dat zou doen, dan zou ik binnen 3 weken producten kunnen bestellen. Dat deed ik, want ik was natuurlijk wel erg nieuwsgierig geworden.

Side note: Het is voor mij alweer een tijd geleden dat ik op de wachtlijst stond bij Pieter Pot. Volgens mij is er nog steeds een wachtlijst, maar niet meer zó lang (tenminste hoop ik niet haha). Ik weet ook niet zeker of ze nog zo'n startbon aanbieden, vond ik wel de moeite waard.

Joni klaar, bestellen maar!

Dus binnen 3 weken kreeg ik een mailtje dat ik een account kon aanmaken. De €50 van de startbon was toegevoegd aan mijn account en ik kon bestellen. Jeej! Voor ik het wist, had ik het bedrag al besteed. Het loopt namelijk best snel op, want Pieter Pot werkt met een statiegeldsysteem. Voor elke pot die je bestelt, rekenen ze 2 euro aan statiegeld en ook voor tassen betaal je €2 statiegeld (ongeacht hoeveel). Dit bedrag betaal je bij je bestelling en daardoor zit je al best snel aan een hoog bestelbedrag.

Het assortiment is prima. Ze hebben al redelijk wat keuze en elke week komen er weer nieuwe producten bij. Leuk ook om nieuwe producten en duurzame merken te ontdekken in hun online winkel. Ik bestelde o.a. muesli van KRUSH, pindakaas (oh, die is zó lekker), olijfolie, ketjap manis, rijst, noodles, kruiden en gemengde noten. Ik betaalde 18 euro aan statiegeld, dat is best een bedrag!

Ik moest daar wel even aan wennen, want de producten lijken hierdoor duurder. Maar dat is dus niet (altijd) het geval zeggen ze. De producten die ze verkopen, hebben ongeveer dezelfde prijs als in de gewone supermarkt. Ze vergelijken de prijzen met die van de Albert Heijn en Jumbo. Uiteindelijk krijg je het statiegeld weer terug bij je volgende bestelling, min €1. Ze houden namelijk een euro in voor de retourkosten, dit vind ik zelf niet gek eigenlijk. Ze moeten de potten o.a. ook weer schoonmaken, dat kost ook geld. Dus dan vind ik een euro daarvoor 'betalen' wel prima.

Als je weer een nieuwe bestelling hebt gedaan, geef je de lege potten mee aan de bezorger en dan wordt het statiegeld teruggestort op je account (min 1 euro dus), dit duurt ongeveer 12 uur (best snel trouwens!). Wil je niet meer bestellen bij Pieter Pot? Dan kun je de potten zelf houden of je laat ze ophalen, dit kost € 4,95 (+ €1 retourkosten, zoals hierboven vermeld). Je krijgt daarna het geld terug op je account of op je rekening. Of ken je iemand die ook bij Pieter Pot bestelt? Geef dan de potten aan hem of haar en krijg via die persoon je statiegeld terug. Ook best handig!

De eerste bestelling

Zo, ik had dus mijn producten besteld en ik kreeg ze binnen no time geleverd via PostNL. Ik maakte meteen een heel schap vrij in de keukenkast voor alle potten (je moet er wel genoeg plek voor hebben). Wat was het een feest om de producten te ontvangen. Het voelde echt als een cadeautje. Producten in potten zien er ook zo gezellig uit, veel leuker én beter dan in een plastic of papieren verpakking. Zelfs mijn vriend werd er enthousiast van en dat zegt heel veel! Hij vond het eerst maar onzin om bij Pieter Pot producten te bestellen, maar nu zag hij dat het echt duurzaam is en dan het fijne producten zijn. Alles wat ik besteld had, was top en smaakte goed! Vooral de muesli, pindakaas, zeewier chips en geroosterde edamame bonen zijn favoriet.

Zijn er ook nadelen?

Zoals je kunt lezen, ben ik erg enthousiast over Pieter Pot. Maar toch voelt bij deze verpakkingsvrije online supermarkt bestellen voor mij nu nog meer als een ‘extra’ dan dat ik daar wekelijks of maandelijks mijn boodschappen doe. Ze verkopen o.a. geen fruit, groente, crackers, yoghurt, vlees e.d.. Dat is heel logisch, maar dat zijn toch voor mij wel de dingen die ik (twee)wekelijks haal bij de supermarkt of online bestel. Ook vind ik het statiegeldsysteem niet altijd even handig, omdat je in één keer een groter bedrag kwijt bent. Je krijgt het later wel terug, maar als je bestelt dan zijn bijvoorbeeld wat kruiden of noodles ineens een stukkie duurder dan in de winkel. En ik heb niet het idee dat alles echt even duur (of goedkoper) is dan in de winkel.

Maar daarentegen zie ik natuurlijk dat alle producten van Pieter Pot zonder plastic geleverd worden en dat mag soms ook wat extra geld kosten vind ik. Het is onderdeel van het hele proces om duurzamer te leven en daar moet je aan wennen! Wat ik nu te duur vind, vind ik over een paar weken of maanden misschien niet meer te duur. Het is ook een kwestie van slim budgetteren en ontdekken wat jij een duurzaam product waard vindt. Het is gewoon het totaalplaatje waar je naar moet kijken en dat klopt bij Pieter Pot voor mijn gevoel!

Oh en de verzendkosten vind ik wat aan de hoge kant. Het minimale bestelbedrag is €25. Bij een bestelling tot €50 betaal je € 4,95 verzendkosten en boven de €50 is het gratis. Dit is wel een verbeterd, want voorheen betaalde je veel meer verzendkosten (ook nog boven de €50). Dus dat laat ook zien dat deze start-up volop in ontwikkeling is!

Conclusie

Ondanks de paar kleine 'nadelen' (verbeterpunten) ben ik echt een Pieter Pot Fan en ga ik er zeker nog bestellen (terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik stiekem al nieuwe producten uit te zoeken voor de volgende keer). Voor nu bestel ik er af en toe wat producten, maar wie weet komt het ook helemaal in mijn systeem en ga ik er (twee)wekelijks of maandelijks mijn boodschappen doen. Ik vind hun missie zo goed en sterk, ik sta er helemaal achter en vind het gewoon een tof merk!

En dan nog even dit...

Ook nog leuk om even te vermelden: als je de homepage van Pieter Pot bezoekt, zie je mij shinen haha. Zo grappig! Ik had een foto gemaakt voor bij dit artikel en ineens kreeg ik een mail van Pieter Pot of ze deze mochten gebruiken voor hun website. Cool toch? Ik kreeg ook nog een tegoedbon om bij ze te bestellen, dus ik vond het een leuke win-win.

Ik ben benieuwd of je binnenkort ook eens bij Pieter Pot gaat bestellen. Laat je het weten in de comments? Wil je graag wat duurzamer leven, maar gaat boodschappen doen in weckpotten net één stapje te ver? Lees dan hier meer artikelen over duurzaamheid.

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen