Rouwvliegjes: hoe bescherm ik mijn groene rakkers hiertegen?
28 november 2021 

Rouwvliegjes: hoe bescherm ik mijn groene rakkers hiertegen?

Het afgelopen jaar is het aantal planten in mijn huis verdubbeld en daarmee het aantal vliegjes ook. Ik heb het natuurlijk over die vieze vervelende zwarte rouwvliegjes. Ze leven hooguit twee dagen, maar vreten in die twee dagen al je planten op. En af en toe vliegen ze ook nog eens je neus in. Weg ermee! Maar hoe?

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes. Ze lijken op fruitvliegjes alleen eten ze niet je bruine bananen op, maar de wortels van je geliefde planten. Wanneer je jouw planten water geeft of zacht tegen de pot tikt, kunnen ze bij een geïnfecteerde plant omhoog schieten. Verder vliegen ze door je huis heen alsof ze het eeuwige leven hebben. En dat is niet zo, want ze leven hooguit een dag of twee. Maar in die twee dagen leggen ze heel veel eitjes tussen de aarde en de larven die hieruit komen voeden zich met de wortels van je plant. Hierdoor vallen soms zonder (duidelijke) reden alle bladeren uit en veranderen je sterke groene planten in zwakke slappe glibberige wezens.

Voorkomen is beter dan genezen

Rouwvliegjes houden van natte aarde. En aangezien gedurende de winter je verwarming op standje crematie staat, gaat die natte aarde lekker broeien: de perfecte plek voor deze plaag. Zorg in de winter daarom dat je planten niet te veel water krijgen. De pot mag echt wel een beetje droog worden. Bewaar het water maar voor de zomer.

Tip: houden je planten het voor gezien en verliezen ze bladeren? Haal de planten dan zo snel mogelijk uit de pot zodat de larven van de rouwvliegjes deze blaadjes niet kunnen opeten.

Tip 2: check als je nieuwe planten koopt goed of er niet al vliegjes omheen vliegen. De kans is groot dat er dan larven in de pot zitten. Idealiter houd je de plant een week of wat apart van je andere planten, zodat je kunt kijken of de plant vliegjes meeverhuist.

De oorlog aangaan met die rouwvliegjes

Zijn die krengen toch je huis binnengetreden? Dan is het tijd voor grof geschut.

Tip 1: isolement

Zorg ervoor dat planten met veel vliegjes apart staan van de rest. Want elimineer je de vliegjes in pot 1, dan vliegen ze met gemak door naar pot 2 en ben je dus aan het dweilen met de kraan open.

Tip 2: uitdroging

Stop met water geven. De meeste planten kunnen in de winter tot wel een maand zonder water. Pas als ze écht gaan hangen hebben ze dorst. En geef je de planten toch water? Doe dit dan door het gat in de bodem van de pot (zorg dus dat je potten een gat aan de onderkant hebben). Dan sijpelt het water niet al langs de wortels naar beneden, maar zuigen ze het als het ware op. Zie het als een workout voor je plant.

Tip 3: zand

Die verrekte rouwvliegjes kunnen geen eitjes leggen als ze niet in de pot kunnen. En die verrekte larven kunnen niet uitvliegen als ze niet naar boven kunnen. De tip hiervoor is daarom: zand! Leg ongeveer een centimeter aan zand boven op de aarde en het zal werken als een kurk op een fles wijn. Niks erin en niks eruit.

Tip 4: creëer een isoleercel

Werkt zand niet? Bedek dan al je planten met huishoudfolie (de plastic variant). Zorg dat de pot volledig is afgedekt en alleen de stengels nog naar buiten kunnen spieken. De rouwvliegjes zullen dan binnen twee dagen dood zijn.

Tip 5: aaltjes

Wanneer bovenstaand allemaal niet helpt en je met een échte plaag te maken hebt kun je ook nog aaltjes proberen. Ik dacht altijd dat dit heel kleine beestjes waren die je dan letterlijk naar beneden zag kruipen. Dit is (gelukkig) niet het geval. Eigenlijk is het een poeder met daarin miljoenen micro beestjes (het zijn dus toch beestjes) die je moet mengen met water. Verspreid het goedje over al je planten en bedek ze vervolgens alsnog met zand. De aaltjes doen hun werk onder de grond en eventuele sterke rouwvliegjes kunnen vervolgens niet naar buiten door het zand. Herhaal dit een week of twee later en je bent er als het goed is vanaf.

Rouwvliegjes zijn wat mij betreft net zo erg als muizen in huis. Ze horen er niet en ze moeten weg. En als ze dus niet alleen in je planten, maar ook in je neus vliegen zit er niks anders op dan uitroeien die handel. Alles om ervoor te zorgen dat je niet binnen een paar weken je gehele urban jungle hoeft te vervangen, omdat ze alle wortels op hebben gegeten. Wortels zijn tenslotte voor konijnen.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen