Ruzie met de huisbaas: help, wat moet ik doen?
26 november 2021 

Ruzie met de huisbaas: help, wat moet ik doen?

Je hebt een heerlijk mini-paleis dat je huurt in de stad van je dromen. Een fijn plekje om je terug te trekken en om vrienden of familie te ontvangen. Maar dan ineens wordt je huur verhoogd naar een absurd bedrag. Of de huisbaas weigert een lekkage te maken. En wat nou als je huisbaas ineens besluit een extra kamer in de gezamenlijke woonkamer te bouwen als pesterij om jou het huis uit te krijgen? Geloof mij: met al deze zaken hebben ik of mijn naasten wel eens te maken gehad. Ja, zelfs dat laatste. Maar wat moet je doen als je ruzie met de huisbaas hebt en ook weigert het gesprek aan te gaan? Gelukkig heb je meer rechten dan je denkt en kun je hier een hele hoop hulp bij krijgen.

Rechten en plichten van een huisbaas

De huurcommissie kan je beste vriend zijn als het gaat om informatie omtrent een huurwoning. Zij hebben alle informatie op hun website gezet en verklaren ook heel duidelijk wat de rechten en plichten zijn van een huisbaas. Groot onderhoud is bijvoorbeeld voor de verhuurder. Denk hierbij aan het buitenschilderwerk, het vernieuwen van een keuken of trap in de woning of het repareren van schade door een storm. Steek je zelf de keuken in de fik? Dan is het nog steeds aan de huisbaas om deze te repareren, maar kan het zijn dat hij/zij jou hiervoor aansprakelijk stelt.

Verder is het vooral zaak dat de huisbaas zich aan het huurcontract houdt. Let hier dan ook goed op wanneer je het tekent. Wat is de opzegtermijn voor zowel jou als de verhuurder? Wat verstaat je toekomstige huisbaas onder servicekosten en wanneer worden die doorberekent? Voor welke prijs spreken jullie af dat je de woning huurt en wanneer mag deze verhoogd worden? En een hele belangrijke: stellen jullie een maximaal percentage aan de huurverhoging? Ook hier zitten namelijk regels aan verbonden.

Rechten en plichten van een huurder

Klein onderhoud zal je toch echt zelf moeten doen. Dat houdt concreet in: je muur een nieuw kleurtje geven, een lamp vervangen of bijvoorbeeld het schoonhouden van je tuin en dakgoten. Eigenlijk komt het erop neer dat jij als huurder ervoor moet zorgen dat het huis in goede staat blijft. Precies zoals het was toen je het huurcontract tekende.

De situatie is iets anders als je het huis gestoffeerd huurt (als er bijv. een vloer in ligt en gordijnen hangen). Dan mag of moet je overleggen als je hier iets in wilt aanpassen. Soms betaalt de verhuurder dit, soms jij zelf. Let wel op in welke staat je het huis weer moet opleveren. Kijk goed in je contract of er bijvoorbeeld staat dat alle muren weer wit moeten zijn. En of je alle gaten moet opvullen. Zeker de grotere verhuurders kunnen hier erg streng in zijn.

En het allerbelangrijkste om te weten: een huisbaas mag je niet zo maar de woning uitzetten!

Ruzie met de huisbaas

Ruzie met de huisbaas kan werkelijk overal over gaan. Achterstallig onderhoud, het niet eens worden over de nieuwe huurprijs of een andere willekeurige reden. Voor je überhaupt in deze bonje belandt, is het zaak te kijken of je een 'goede huurder' bent. Heb je er alles aan gedaan om de situatie zo fijn mogelijk te laten verlopen? Kun je nog iets aan de situatie veranderen? In de meeste gevallen kom je er met een goed gesprek prima vanaf.

Wanneer je er écht niet uitkomt met je huisbaas, neem dan eens contact op met de huurcommissie. Zij zijn er voor jou wanneer je een conflict hebt met de verhuurder en kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van een procedure. Een van de zaken waar zij je bij kunnen helpen is het bepalen van een kale huurprijs die juist is voor het pand waarin je woont of gaat wonen. Als je bang bent dat je te veel betaalt voor je woning kun je de huurprijscheck met bijbehorende punten doen.

Wanneer moet je oppassen?

Ben je een onderhuurder (je huurt dan de woning van een andere huurder)? Wees er dan zeker van dat de verhuurder toestemming heeft gegeven voor het feit dat jij het huis contractueel huurt van de oorspronkelijke huurder. Geeft de huisbaas geen toestemming of weet hij/zij er in het ergste geval niet eens vanaf? Dan heb je geen poot om op te staan en kun je elk moment op straat worden gezet.

De conclusie is eigenlijk dat zolang jij gewoon keurig je huur op tijd betaalt en zorgt dat het huis in prima staat blijft, de huisbaas waarschijnlijk niet zo snel gaat steigeren. En mocht het toch gebeuren dat je ruzie met de huisbaas krijgt dan sta je er niet alleen voor. Bedenk van tevoren wat je zelf kunt doen aan de situatie en kijk of je het kunt oplossen. Mocht het toch te veel voor jezelf zijn of mochten de kosten zó hoog oplopen dat je deze niet meer kunt dragen dan sta je in je recht om contact op te nemen met de huisbaas. En mochten jullie er samen niet uitkomen zijn er diverse instanties die je met alle liefde helpen. Over het algemeen zelfs gratis! 

P.s. zoek je nog een fijne woonplek? Check dan onze tips hoe je jouw ultieme mini-paleis gaat vinden!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen