Schoonmaakster: de voor- en nadelen op een rijtje
14 januari 2022 

Schoonmaakster: de voor- en nadelen op een rijtje

Een schoonmaakster, het klinkt ideaal. Maar is dat ook zo? Ik heb een aantal maanden een schoonmaakster gehad. Ze kwam twee keer in de maand, super fijn. Toch doe ik sinds een aantal jaar weer zelf het huishouden. Waarom? Ik zet hieronder mijn voor- en nadelen op een rijtje en zal je ook vertellen waarom ik geen schoonmaakster meer inschakel voor het huishouden.

Voordelen schoonmaakster

Huis is netjes en schoon als je thuiskomt

Mijn schoonmaakster kwam altijd als ik aan het werk was (toen werkte ik nog niet zoveel thuis als nu). Ik legde de schoonmaakspullen klaar, schreef de schoonmaaktaken op en legde ook het geld klaar. Zodra ik thuiskwam was het huisje helemaal schoon, dat was zó fijn.

Meer vrije tijd

Ik maak twee keer per maand grondig schoon en tussendoor houd ik de meest gebruikte plekken bij, zoals toiletten en keuken. De grote schoonmaak duurt bij mij ongeveer 2-3 uur per keer. Toen ik de schoonmaakster had, hield ik zo'n 6 uur per maand over. Het was echt fijn dat ik in het weekend niet meer hoefde schoon te maken en er ook helemaal niet meer aan hoefde te denken. Het gaf me rust en ik had extra tijd over om leuke dingen te doen.

De doe-ik-volgende-keer-wel-plekjes zijn ook schoon

Heb jij ook van die plekken die je elke keer weer uitstelt om schoon te maken? Bij mij zijn dat bijvoorbeeld de badkamertegels, deuren, ramen en de binnenkant van de keukenkastjes. Ik legde altijd een lijstje klaar met de dingen die ze moest doen. Zodra ze alles klaar had, deed ze extra klusjes. Elke keer was ik weer verrast wat ze allemaal voor extra dingen had gedaan, zoals de keukenkastjes opruimen, koffiezetapparaat schoonmaken en ramen wassen.

Minder stress

Ik kan me soms best wel druk maken over het huishouden. Dat ik bijvoorbeeld een paar weken achter elkaar een druk weekend heb en dan niet genoeg tijd heb om alles goed schoon te maken. Toen ik een schoonmaakster had, was dat gevoel helemaal weg en dat was wel erg fijn hoor. Je hoeft er geen tijd meer voor in te plannen in je agenda, dat gaf mij in ieder geval veel rust.

Nadelen schoonmaakster

Huis toch opruimen

Als de schoonmaakster komt, wil je niet dat je huis een grote teringzooi is of wel? Ik tenminste niet. Dus voordat ze kwam, ruimde ik alles eerst nog op. Voor ik het wist, was ik weer een half uur aan het opruimen. Wel lekker hoor, zo’n opgeruimd huis. Maar dat is niet helemaal de bedoeling als de schoonmaakster komt natuurlijk. Zij is er om je huis weer schoon en netjes te maken. Ergens vond ik het ook gek dat zij mijn was op zou vouwen of mijn spullen op zou ruimen, dus daarom deed ik het zelf.

Kost vaak veel geld

Dit is mijn grootste nadeel. Ik betaalde de schoonmaakster 15 euro per uur. Ze kwam twee keer in de maand 3 uurtjes schoonmaken, dan is het toch een bedrag van 90 euro. En dat is dus meer dan 1000 euro per jaar. Wow, daar kun je veel leuke dingen van doen. Toch gaf het niet hoeven schoonmaken mij heel veel rust, waardoor ik het bedrag per maand wel kon accepteren. Maar stiekem vind ik het ook wel fijn dat ik nu het geld bespaar.

Een vreemde in je huis

Ik moest er in het begin erg aan wennen dat er een vreemde in mijn huis was op de tijden dat ik aan het werk was. Gelukkig had ik al snel vertrouwen in haar, ook omdat ik haar getipt kreeg van een vriendin. Maar toch voelde het de eerste paar keren wel wat raar. Ze had trouwens geen huissleutel van ons. Ze haalde de sleutel op bij de conciërge van ons appartement en leverde die daarna weer in.

Minder snel tevreden

Je betaalt ergens voor, dus je wilt ook dat het perfect is. De eerste paar keren controleerde ik alle ruimtes of ze wel gepoetst waren. Ik wilde zeker weten dat ze haar werk goed deed en dat we ons geld niet weggooiden aan een slechte schoonmaker. Gelukkig was ik meteen verrast door haar, want ze deed veel meer dan ik had gevraagd én ze had het heel goed gedaan. Maar niet elke schoonmaker is nauwkeurig en doet extra klusjes, dus let er wel op dat je niet te veel betaalt voor een slechte poetshulp.

Conclusie

Ja, een schoonmaakster is heel fijn! Ik kreeg er veel rust door en hoefde me minder bezig te houden met het huishouden. Toch vond ik het elke maand veel geld, bijna 100 euro. Voor dat geld kun je heel veel leuke dingen doen. Dat was voor mij uiteindelijk ook de reden om te stoppen met de schoonmaakster. Nu doe ik al weer een hele tijd het huishouden zelf (met een beetje hulp van mijn vriend). Ik heb er niet elke keer even veel zin in, maar even mezelf 2-3 uur kwaad maken en dan is het toch wel weer snel gebeurd. Maar als ik ooit veel geld ga verdienen, dan ga ik zeker weer een schoonmaakster inschakelen!

Een goede schoonmaakster vinden

Wegen voor jou de voordelen zwaarder dan de nadelen? Mooi, dan is een poetshulp zeker wat voor jou. Maar waar begin je met zoeken? Vraag eerst aan je vrienden, familie, buren of kennissen of zij nog iemand kennen. Je zou ook op Facebook een oproepje kunnen plaatsen. Er zijn ook websites waar je een schoonmaakster kunt zoeken, zoals Helpling. Ik ben daar niet zo kapot van, dus ik zou er zelf nooit op zoek gaan naar een poetshulp, maar wie weet heb je er wat aan. Succes!

Kies je er toch voor om zelf schoon te maken? Dan hebben wij een aantal tips hoe je van het poetsen van de badkamer een feestje maakt, laat die discobal maar zakken!

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen