Slimmer sparen: hoe zakgeld een nieuw spaardoel wordt
06 maart 2022 
in Sparen

Slimmer sparen: hoe zakgeld een nieuw spaardoel wordt

Denk even terug aan toen: je bent 5 jaar en krijgt zakgeld. Misschien €0,50, misschien een euro. Of kom je nog uit het guldentijdperk zoals ik? Had je ook een blauwe Penny spaarpot? Of voel ik hier toch een generatiekloof groeien…. Generatiekloof of niet, vrijwel iedereen heeft vroeger zakgeld ontvangen en met dat geld moest je het doen. Of niet, maar dat ter zijde. Hoewel het voelt als een herinnering, is zakgeld terug van weggeweest. Want de spaarhype van tegenwoordig is jezelf zakgeld uitkeren en ik vertel je waarom dit een bijzonder goed idee is.

Alles op één hoop of alles voor jezelf?

Het begint allemaal met de basis: een financieel overzicht. Als je weet wat er binnenkomt en vervolgens ook weer uitgaat, kun je beginnen met (financiële) doelen stellen. Zodra je weet wat je doelen zijn en wat je hiervoor nodig hebt, kun je schuiven met potjes. Heel handig, vooral als je alleen bent, want je hoeft aan niemand toestemming te vragen of verantwoording af te leggen.

Woon je samen en betaal je samen de vaste lasten? Dan is een financieel gesprek niet geheel onverstandig. Jullie moeten namelijk bepalen hoe die vaste lasten precies betaald gaan worden. Betalen jullie ieder de helft? Of naar rato aan de hand van jullie inkomen? En wat gebeurt er met de rest van het geld: gaat alles op één hoop of behoudt ieder zijn of haar eigen zakgeld?

Zodra jouw (of jullie) financiële basis staat, kun je door naar de volgende stap!

50/30/20 regeling

Een onderdeel van de zakgeldmethode is om een verdeling van je geld te maken. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van de 50/30/20 regeling: maximaal 50% van je inkomen gaat op aan vaste lasten (of dit inclusief of exclusief boodschappen is, bepaal je zelf), 30% van je inkomen aan leuke dingen (dat is je zakgeld), zodat je 20% van je inkomen kunt sparen. Of andersom natuurlijk, nog beter: 20% leuke dingen en 30% sparen. Op deze manier kun je binnen de kortste keren een aardige spaarpot creëren, zonder écht krom te liggen. En allemaal relatief aan je inkomen.

Heb je een dubbel inkomen, mede mogelijk gemaakt door je partner, kun je dezelfde methode hanteren. Zo sparen jullie nog steeds 20% van je inkomen, maar dan dus van een dubbel inkomen.

Zakgeld uitkeren

Waarom noemen we die 30% zakgeld en waarom is het zo belangrijk dit aan jezelf uit te keren?, hoor ik je denken. Wanneer je een potje hebt voor leuke dingen, krijgen die uitgaven een extra positieve lading. Het is geen huishoudpotje waar je stiekem van uiteten gaat. Nee, je mág het geld gewoon uitgeven aan drie cocktails. Of een nieuwe broek. Of een vakantie.

Wist je dat je met zakgeld voor je gevoel veel meer te besteden hebt, dan wanneer je al het geld op een rekening laat staan en bij elke uitgave door je vingers moet gluren om te zien of er nog wel genoeg geld op staat? Eigenlijk kom je terug in de zorgeloze periode die je ooit hebt ervaren toen je wél geld had, maar nog géén vaste lasten (behalve misschien je mobiele telefoonrekening). Toen ik kleedgeld kreeg, was het heel makkelijk: ik kreeg elke maand €50 en daar moest ik het mee doen. Was het op? Dan wachtte ik weer op de volgende maand.

De realiteit

Stel: je verdient €2000 netto per maand. Hiervan geef je 50% uit aan vaste lasten (€1000), 30% (€600) aan leuke dingen en 20% (€400) om te kunnen sparen. Die €400 gaat direct in de verschillende potjes op je spaarrekening: noodpotje, vakantiepotje, nieuwe-telefoon-potje, enzovoorts. Wat je overhoudt, die 30% voor leuke dingen, gaat (het liefst) op een aparte rekening. Met de pinpas van die rekening mag je blijven swipen langs de pinautomaat tot hij leeg is. Is de rekening leeg? Dan is het jammer.

Maak van je zakgeld een nieuwe uitdaging: probeer ook hierop te bezuinigen, zodat je niet die volle €600 uitgeeft, maar bijvoorbeeld €200. Op die manier creëer je meer ruimte om mee te sparen of zelfs te beleggen. 

Zakgeld Q&A

 • Ik vind het lastig om mijn budget voor vaste lasten ook werkelijk alleen voor vaste lasten te reserveren. Wat moet ik doen?
   Ik heb twee manieren om het jezelf toch makkelijk te maken:
  • Zet het bedrag dat je nodig hebt voor vaste lasten direct op je spaarrekening en boek het pas terug op het moment dat de vaste lasten worden afgeschreven. In mijn geval is dit op twee vaste momenten in de maand en het wordt dan ook in twee delen 'teruggeboekt'.
  • Werk met twee aparte rekeningen: een rekening voor vaste lasten en eventueel je vaste spaarpotjes, en een rekening voor leuke dingen. Zo voorkom je dat je per ongeluk van het geld voor vaste lasten snoept op het moment dat het toevallig op je rekening staat.
 • Bij mij zijn de verhoudingen anders, wat adviseer je?
  • Geen probleem! De 50/30/20 regel is een vuistregel. Het betekent dus niet dat je je hier precies aan moet houden. In mijn persoonlijke geval is de verhouding 53/26/21. Om en nabij hetzelfde, maar niet helemaal.
  • Wijken jouw verhoudingen enorm af van het voorbeeld? Dat is niet erg wanneer het spaarpercentage hoger ligt, maar is wel een risicofactor wanneer je vaste lasten veel meer dan 50% bedragen. De reden dat dit een hoog risico is, is omdat dit kosten zijn die je élke maand moet betalen. Bekijk dan ook of je dit bedrag naar beneden kunt halen door bijvoorbeeld over te stappen op een andere energieleverancier of verzekering kunt koppelen zodat je korting krijgt. Of kijk of je abonnementen zoals Netflix kunt delen met vrienden/familie. Scheelt toch weer iets!
 • Vallen schulden en sparen voor je pensioen onder vaste lasten of sparen?
  • Schulden (denk aan een studieschuld) zijn uiteraard kostenposten en dus vaste lasten. Waarschijnlijk betaal je ze elke maand tot je schuld is afbetaald.
  • Sparen voor je pensioen reken ik zelf wel onder het spaarpercentage, omdat dit een potje is dat ik elke maand laat groeien, maar dat ook in bedrag kan wijzigen.
 • Ik wil mijn spaarpercentage verhogen, wat is slim om te doen?
  • Bekijk allereerst onze financiële artikelen waar we ontzettend veel spaartips geven, of check deze pagina van het Nibud.
  • Check of je de vaste of variabele lasten kunt verlagen. Het klinkt als een open deur, maar wedden dat er áltijd een kostenpost is die je kunt verlagen? Misschien kom je erachter dat je niet elke week uit eten hoeft. Je kunt ook een keer thuiseten en zo €50 per maand extra sparen.
  • Stel vaste spaarpotjes in die na je salaris als vaste lasten worden afgeschreven. Je geeft nu eenmaal uit wat je hebt, dus als het al op je spaarrekening staat wordt het gauw een drempel om het er weer af te halen.

Heb je een andere vraag over zakgeld voor 'volwassenen'? Of heb je een andere financiële vraag? Stuur 'm dan door naar inge@vlwssn.nl of reageer hieronder. Ik denk graag met je mee!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen