Snel afgeleid? Hier zijn 7 tips voor een betere concentratie
17 maart 2022 

Snel afgeleid? Hier zijn 7 tips voor een betere concentratie

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik al 3x op mijn telefoon gekeken, 2x mijn mail gecheckt, een nutteloos gesprek gevoerd met mijn vriend en een paar minuten voor me uitgestaard. Herkenbaar? Tegenwoordig laten we ons veel te snel afleiden, vooral nu we meer thuiswerken. Ook niet zo gek natuurlijk met alle schermen en verleidingen om ons heen. Tijd om weer eens écht aan het werk te gaan. Hieronder lees je 7 tips voor een betere concentratie.

Uitdaging: probeer dit artikel helemaal uit te lezen zonder dat je je laat afleiden!

1. Maak de to-do-lijst een dag van tevoren

Besteed je elke ochtend ook zoveel tijd aan het bedenken wat je die dag allemaal wilt of moet doen? Maak daarom de avond van tevoren een to-do-lijst. Zo start je de ochtend een stuk relaxter en kun je snel aan de slag. Zo kun je vóór 09.00 uur al geconcentreerd aan de slag met de eerste taak.

2. Gebruik de app Breaktimer

Blijf je elke keer veel te lang achter je computer zitten en raak je op een gegeven moment zo afgeleid dat je al het nieuws én de showbites al gelezen hebt? Gebruik dan snel de app Breaktimer voor Windows, macOS en Linux. Stel zelf in over hoeveel minuten je een break wilt en dan neemt de app tijdelijk je hele scherm over. Dan móet je wel opstaan en je benen strekken. Na een beetje beweging komt die concentratie weer vanzelf. Loop eventueel even een klein rondje buiten!

3. Zet alle notificaties uit

Pling, weer een appje. Tudu, weer een mail. De hele dag door ontvangen we zoveel berichtjes en meldingen die ons afleiden van het werk. Tijd om die meldingen eens uit te zetten. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en schakel ook de meldingen van je mail uit. Even helemaal geen meldingen meer, voor je het weet heb je die ene belangrijke taak afgerond.

4. Probeer de Pomodoro techniek

Je hebt er misschien wel van gehoord: de Pomodoro techniek. Dit is een handige timemanagementtool. Hoe werkt het? Je werkt 25 minuten onafgebroken en geconcentreerd aan een taak, daarna neem je 5 minuten pauze. Om de tijd bij te houden, kun je de timer van je telefoon gebruiken, een speciale Pomodoro app of een ouderwetse kookwekker. Met de Pomodoro techniek maak je dus steeds blokken van 30 minuten.

5. Werk samen met een onbekende via Focusmate

Nu we steeds vaker en meer thuiswerken, lijkt de concentratie soms ver te zoeken. Werk daarom eens met een onbekende samen via Focusmate. Je bepaalt van tevoren wanneer je gefocust wilt werken. Je ontvangt een mail en start een live videosessie met jouw workbuddy. Begroet je buddy, vertel elkaar waar jullie aan gaan werken en ga ook echt aan de slag. Een live videosessie duurt 50 minuten. Je werkt niet samen, praat niet met elkaar, maar je motiveert elkaar om geconcentreerd aan een (belangrijke) taak te werken.

6. Pauzeer genoeg voor een betere concentratie

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zorg op een werkdag voor genoeg pauzes en beweging. Neem elk uur ongeveer 10 minuten pauze. Kom achter je bureau vandaan, loop even een klein rondje (buiten)) en drink wat water of koffie/thee. Of doe even een paar squats of plank voor 1 minuut. Door genoeg te bewegen en pauzeren komt de concentratie vanzelf weer terug.

7. Installeer apps als Mars Craft of Forest

Je kunt wel een app op je laptop of desktop installeren zoals Breaktimer, maar als je nog te vaak naar je telefoon grijpt, werkt dat natuurlijk niet. Installeer daarom ook een focusapp op je telefoon, zoals Mars Craft of Forest. De app Mars Craft bouwt een basis op Mars. Stel, het bouwen van een deel van de basis duurt 2 uur. Dan moet je jouw telefoon 2 uur met rust laten, want anders stort de basis in. Zo werkt de app Forest ook, maar dan groeit er een boom. Als je jouw telefoon te vroeg aanraakt, gaat je boom dood. Dit zijn leuke manieren om jezelf uit te dagen om je telefoon met rust te laten.

Ik weet het... concentreren is lastig. Maar ook jij kunt dit! Nu je toch hier bent: deel dan ook gelijk in de comments jouw ultieme concentratietip.

Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen