Solliciteren: zet jezelf (én je cv) in de spotlight
13 februari 2022 

Solliciteren: zet jezelf (én je cv) in de spotlight

Solliciteren is een vak apart. Misschien ben je net afgestudeerd en waan je je nu in de grote zee met nog grotere vissen. Misschien werk je al even en ben je (genoodzaakt) op zoek naar een nieuwe baan. Waarschijnlijk heb je ondertussen gemerkt dat het knap lastig kan zijn om jezelf in de spotlight te zetten en krijg je lang niet altijd reactie op je (naar eigen mening) ontzettend leuke sollicitatiebrief en cv. Ik help je graag een handje met de beste presentatie van jezelf! Dus: let's go, want solliciteren kun je leren.

Cv make-over

Nee, nu bedoel ik niet dat wanneer je gaat solliciteren je volledig in de makiage hoeft te gaan om een streepje voor te hebben. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv er écht uit springt. Veel professionals geven aan dat ze door de overdaad aan sollicitaties soms niet de kans krijgen om alle brieven te lezen. Daarom scannen ze in eerste instantie cv's en lezen ze vervolgens pas de brief. Hoog tijd dus om je cv eens goed onder handen te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je cv en/of sollicitatiebrief op te maken in Canva. Dit is onze favoriete plek om (gratis!) templates te downloaden die je volledig naar je smaak én de huisstijl van je toekomstige werkgever aan kunt passen. Vergeet ook niet om je cv (en brief) in PDF op te slaan. Je wilt niet dat je perfect opgemaakte documenten versprongen bij de lezer eindigen. En geef de documenten een goede naam en niet 12345.pdf.

Tip: creëer wel een rustig cv. Een té druk cv kan chaotisch ogen en zal ondanks de mooie kleuren en hippe huisstijl aan de kant worden gelegd. Let er ook op dat je cv op één, maximaal twee A4'tjes past. Kijk voor inspiratie ook eens op onze Pinterest-pagina vol inspiratie!

Persoonlijke touch

Waar je eerder weg kwam met alleen je papieren en skills te presenteren, verwacht een werkgever nu echt iets van jezelf terug te zien in zowel je cv als je brief. Heb je bijzondere hobby’s? Licht ze uit! Misschien heb je wel hobby’s die een toevoeging zijn voor de functie of compleet haaks staan op hetgeen je gaat doen. Hier kun je een grappige twist aan geven door het te benoemen als: 'Activiteiten buiten werk'. Misschien houdt de lezer ook wel van marathons lopen, zeilen of tuinieren. Die eerste klik heb je dan al in the pocket!

'Kopieer' de vacature

We zijn allemaal bekend met een 'opgepoetst cv' en hoewel dit niet altijd het beste idee is (liegen is een absolute no-go), is het wél belangrijk om je brief en cv aan te passen aan de vacature en het bedrijf. Heb je bijvoorbeeld ervaring als Customer Service medewerker, maar wordt er nu om een Klantmedewerker gevraagd? Pas je functietitel dan aan waar mogelijk, zodat deze overeenkomt met de functie waar je nu op solliciteert. Dit geldt ook voor kwaliteiten die worden gevraagd. Hoe meer deze één op één overeenkomen, hoe meer ze zullen opvallen bij de lezer. Let ook op schrijfstijl en lay-out: oogt het bedrijf los of juist wat klassieker? Misschien kun je je lettertype en schrijfstijl in de brief hier op aanpassen. 

Schrijf in het heden

Waarschijnlijk heb je net als iedereen geleerd om bij het solliciteren je brief netjes op te delen in de vaste kaders: introductie, werkverleden, wat je hoopt te leren en waarom je perfect voor deze baan bent. Medewerkers van Randstad geven aan dat je beter in het heden kunt schrijven. Je verleden lezen ze al op je cv. Je brief moet in elke zin laten blijken waarom jij niet alleen perfect voor de baan bent, maar simpelweg waarom je bij het bedrijf past! Vul hem dus met alle motivatie die je bezit om je droomfunctie te krijgen. Dan kan de werkgever niet anders dan je uitnodigen voor een gesprek.

Een tweede tip die zij geven is om een nieuwsonderwerp dat relevant is aan je functie te verwerken in je brief. Op die manier laat je zien dat je bezig bent met de actualiteit binnen de sector en je gedreven bent hier meer over te weten te komen. Let op: dit moet wel natuurlijk overkomen, geforceerd een nieuwsonderwerp in je brief te verwerken is natuurlijk niet de bedoeling.

Wel of geen foto?

Het zou niets moeten uitmaken of je wel of geen foto op je cv zet. Maar als je kijkt naar je eigen cv ben je ook nieuwsgierig wie erachter zit. Daarbij kan een goede foto (lees: geen vakantiefoto, deze kun je het best bewaren voor social media of een vakantiealbum) waarbij je glimlacht, goed licht hebt en als het even kan in de lens kijkt, juist een ontzettend goede eerste indruk maken. Tegenwoordig hebben telefoons zulke goede camera’s dat een professionele shoot niet meer nodig is. Ga in de tuin zitten of voor een witte muur staan en laat bijvoorbeeld je vriend(in) of ouders een foto van je maken. Denk ook hierbij aan het bedrijf: is het een kantoorbaan of een creatief bedrijf? Let hier bijvoorbeeld op in je outfitkeuze en locatie van de foto.

Tip: Wil je toch weten of je foto geschikt is? Upload hem dan op photofeeler. Hier beoordelen mensen van over heel de wereld je foto op competent, likable en influential. Dus neem even drie dagen om de comments binnen te laten stromen, zodat je een idee krijgt hoe mensen naar je foto kijken en of deze geschikt is op je cv. 

Nabellen

Heb je je cv en brief mooi opgemaakt en verstuurd, maar heb je na een week nog niets gehoord? Bel het bedrijf op en vraag naar de contactpersoon. Dit kan net de doorslaggevende factor zijn om je wél uit te nodigen voor een gesprek en het toont initiatief. Daarbij hebben videocalls tijdens corona hun opmars gedaan en kun je opperen het eerste gesprek digitaal te doen. Zo kun je misschien net wat meer kans maken om tussen de gewilde kandidaten te komen en indruk te maken op je toekomstige werkgever!

Tip: Vergeet bij een digitaal gesprek niet alleen je bovenkant goed te presenteren. Als iemand je vraagt iets te pakken tijdens het gesprek kan het natuurlijk niet gebeuren dat je je broek vergeten bent aan te trekken ;-). 

De tussentijd

Werkloos zijn is geen pretje, zeker als al je vrienden en familie gewoon moeten werken. Allereerst: houd de moed er in. Je kunt het! Daarnaast is dit misschien hét moment om te bepalen of je iets anders wilt doen met je leven? Wat vind je écht leuk om te doen? Misschien is dit wel het moment om eindelijk werk te maken van die passie. Of hier in elk geval meer tijd aan de besteden. Daarnaast worden diverse online cursussen aangeboden om je te blijven ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Randstad, The School of Life en LinkedIn Learning.

Ben je enthousiast geworden en wil je gelijk aan de slag om te solliciteren op die ene functie? Lees snel het artikel waar je de vetste vacatures kunt vinden. Succes!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen