Sparen? Het kan echt makkelijker!
06 januari 2022 
in Sparen

Sparen? Het kan echt makkelijker!

Sparen... Of je nu 18 bent of 28, wanneer je het niet van huis uit hebt meegekregen kan sparen soms een ingewikkelde klus zijn. Hoewel velen ook prima zonder spaarrekening functioneren, is een geldbuffer toch wel erg prettig in dure tijden zoals deze. Maar hoe maak je sparen makkelijker als je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen?

Hoeveel heb je nodig?

Het Nibud adviseert om minimaal 10% van je maandelijkse inkomen opzij te zetten. Verdien je €1600 netto per maand, dan is dit dus €160. Verdien je €3000 netto per maand, is dit €300 per maand. Deze 10% is echter alleen bedoeld voor noodzakelijke uitgaven. Dus wil je nog die reis naar Japan boeken of een nieuwe bank kopen, dan zal je nog iets meer apart moeten zetten…

Nu hoor ik je al denken: 'Die €160 is voor mij al te veel' of: 'En mijn vakantie dan? Met alleen vakantiegeld red ik het niet'. Voor de reizigers onder ons: het is heel begrijpelijk dat je iets meer centen op de bank wilt hebben om vaker dan één keer op vakantie te gaan per jaar. Of om je tuin ook om te toveren naar een urban jungle. Of eindelijk die Spaanse cursus te volgen. Maar hoe is dit nu makkelijk te doen?

Veel mensen kijken wat ze aan het einde van de maand overhouden en sparen dat bedrag. Als je elke keer krap bij kas zit, blijft er dus nooit geld over. Daarom deel ik hieronder drie handige tips waarmee je het jezelf erg gemakkelijk maakt.

1. Spaarpotjes

Denk terug aan (groot)moeders potje met kleingeld voor dagjes uit. Alleen dan online. Hoe werkt het? Veel banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om je spaarrekening als het ware op te delen in kleinere potjes waar je soms zelfs een doel aan kunt hangen. Zo weet je precies waar je voor spaart en houd je overzicht. Ook kun je een melding krijgen wanneer je spaardoel bereikt is, met confetti en al!

Tip: Stel automatische spaarbetalingen in op het moment dat je salaris binnenkomt. Dat bedrag wordt dan automatisch overgemaakt naar je spaarrekening of de ingestelde spaarpotjes, bijvoorbeeld op hetzelfde moment als je huur en andere vaste lasten. Vaak merken we veel minder van de uitgaven die je aan het begin van de maand doet, ten opzichte van het bedrag dat je aan het eind van de maand over hebt. 

2. Koopzegels sparen

Waarschijnlijk merk ook jij dat je met de jaren steeds meer op je ouders begint te lijken, inclusief grijze haren. Koopzegels zijn echter alles behalve suf en zijn een hele slimme manier van sparen! Het is dan ook niet gek dat supermarkten deze weer volop promoten. 

Als je kijkt naar de gemiddelde rente op spaarrekeningen is deze nagenoeg nihil. Als je gaat beleggen wordt het interessant, maar dat is lang niet voor iedereen een optie. Koopzegels daarentegen kunnen wel 6% rente opbrengen! Dit gaat natuurlijk niet gelijk om duizenden euro’s, maar het is allicht meer dan wanneer je je geld op de bank zet en je een jaar op de bijna nul rente moet wachten. 

Hoe werkt het? Je doet je boodschappen bij een (grotere) supermarkt. Hier koop je (soms automatisch) je koopzegels digitaal via de app of als papieren zegels. Per een x-aantal zegels kun je ze weer inleveren bij de klantenservice in ruil voor meer geld dan je er voor betaald hebt! Naast het feit dat je zo geld spaart (de supermarkt bewaart het als het ware voor je), krijg je er dus ook meer voor terug. Dat is best lekker als je een dag later op vakantie gaat of net een een rondje op het terras wilt geven. 

3. Pinsparen

Als laatste is pinsparen een interessante vorm van sparen, waardoor ook deze vorm zo gemakkelijk is: je merkt er vrij weinig van. Hoe werkt het? Indien je bank dit aanbiedt, wordt er bij elke pintransactie automatisch een percentage van het gepinde bedrag doorgesluisd naar je spaarrekening. Voorbeeld: als je 5% spaart en je pint €25 zal er voor dit bedrag €1,25 naar je spaarrekening gaan. Ervan uitgaande dat je wel een goede €500,- pint op maandbasis, spaar je dus automatisch €25,- per maand. Elk beetje telt!

Er zijn dus een hoop manieren om wat extra geld opzij te zetten en sparen makkelijker te maken. Heb je zelf nog goede spaartips? Laat het ons weten via redactie@vlwssn.nl! Wil je weten waarvoor het onder andere handig is om geld voor apart te zetten? Lees dan eens het artikel over welke rekeningen je elk jaar kunt verwachten als je op jezelf woont!


Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen