Sparen of beleggen, wat kan ik het beste doen?
18 december 2021 
in Sparen

Sparen of beleggen, wat kan ik het beste doen?

Het is een veelgestelde vraag: kan ik mijn geld beter sparen of beleggen? Een vraag die niet met één antwoord kan worden bevestigd. Dit is namelijk compleet afhankelijk van wat je doel is, hoeveel geld je hebt en hoeveel geld je nodig hebt. Daarbij zijn er verschillende vormen van zowel sparen als beleggen en hoeven niet alle vormen voor jou van toepassing te zijn. Laten we er samen eens induiken, let's go!

Beleggen 101

Allereerst wil ik je vertellen wat beleggen precies is. Want de wereld staat er momenteel vol mee. Beleggen is hot! In een notendop komt het erop neer dat je bijvoorbeeld aandelen koopt en hier een rendement voor ontvangt. Rendement is een beetje hetzelfde als rente: waarbij rente als het ware jouw beloning is voor het feit dat jij je geld bij de bank laat staan (en zij dit kunnen investeren en dus geld aan kunnen verdienen) is rendement het resultaat van jouw beleggingen. De gemaakte winst of verlies. Dit wordt vaak aangegeven in percentages en kan sterk wisselen. Zo kun je met een belegging dus veel geld verdienen, maar ook verliezen.

Kun je het geld missen?

De basisregel van beleggen is dan ook: doe dit nooit met geld dat je niet kunt missen. Wanneer je namelijk je geld op de bank zet, weet je vrijwel zeker dat dit bedrag nooit minder wordt. Tenzij je het zelf uitgeeft natuurlijk, of wanneer er ooit een negatieve rente komt. Bij beleggingen is dit anders, omdat het geld ook minder waard kan worden. Maar hoe bepaal je of je geld écht kunt missen?

Heel eerlijk: ik wil het liefst al mijn geld houden. Mevrouw Dagobert Duck hier. Maar ik weet ook dat wanneer ik mijn geld beleg, het ooit eventueel meer kan worden en dat ik hier even geduld voor moet hebben. Want rendement behaal je nooit over één nacht ijs. Wanneer je je geld langer laat staan, kun je een negatief rendement weer opvangen met een positief rendement van het jaar erop. Bedenk om die reden dat het bedrag dat je wegzet op je beleggingsrekening en investeert in beleggingen niet het geld is waar je in geval van nood bij moet kunnen. Dan kan het namelijk zomaar zijn dat de waarde even in een dal zit. En dat is zonde.

Als laatste wil ik meegeven dat je goed moet nadenken over je budget. Denk realistisch over hoeveel geld je kunt missen. Wisselt dit per maand? Zet dan het grootste deel lekker op de spaarrekening en zorg ervoor dat dit bedrag voldoende is voor onvoorziene momenten. Het geld dat je dan 'over hebt' kun je beleggen. Ook kun je uiteraard beginnen met kleine bedragen. Hierover later meer.

Korte termijn of lange termijn

Een andere afweging is de duur dat je je geld vastzet én weer nodig hebt. Het verschil zit hem dan ook in de lange en korte termijn. Geld dat je op de korte termijn nodig hebt (bijvoorbeeld voor een vakantie of een nieuwe wasmachine) beleg je niet. Geld dat je op lange termijn nodig hebt (bijvoorbeeld voor het kopen van een huis of voor je pensioen), kun je dus vast laten staan en is dus prima om te beleggen. Grote kans dat het (iets) meer wordt. En alle beetjes zijn wat dat betreft meegenomen.

De kracht van beleggen zit hem dan ook in geduld. Heb jij voldoende geduld om je geld een tiental jaar op de bank te laten staan? Dan ben je waarschijnlijk ook geduldig om te beleggen. Raak ook niet in paniek als je ineens een negatief rendement hebt. De kans is zeer aannemelijk dat het weer omhoog kruipt.

Beheerd beleggen

Voor alle leken onder ons (ik schaar mijzelf hier ook nog steeds een beetje onder): kies voor (semi-)beheerd beleggen. Googel je echter op deze term dan vind je allerlei dure constructies bij banken. Deze kun je gelijk weer vergeten. Wat ik hiermee bedoel is dat je niet zelf met je neus in allerlei beleggingssites hoeft te duiken, maar kiest voor fondsen of portfolio’s. Vaak hangt hier een globaal karakter aan (bijvoorbeeld een groen fonds met overwegend duurzame beleggingsproducten), zodat je je daar op kunt focussen in plaats van op elk individueel aandeel.

Mijn pensioen wordt bijvoorbeeld beheerd belegd via Brand New Day. Ik heb een profiel en een maandelijks bedrag gekozen waarna zij de rest doen. Via hun website kun je inloggen en zie je precies wat er met je geld gebeurt. In een Excel-document houd ik bij wat mijn maandelijks rendement is, wat ik zou hebben gespaard als ik het via de reguliere bank had gedaan én wat mijn meerwaarde ongeveer zal zijn. Op dit moment haal ik hier al een (verwachte) winst uit van €500,- per jaar. Best lekker dus.

Kleine beetjes beleggen

Zijn dit je eerste stappen in de beleggingswereld? Of durf/ kun je simpelweg niet zo veel geld wegzetten met de hoop dat het meer wordt? Dan kun je uiteraard ook met kleine beetjes beginnen. Ik heb het al eerder benoemd, maar begin eens met de AH koopzegels. Dit is natuurlijk niet écht beleggen (meer sparen), maar je krijgt er wel een prima stabiel rendement van 6% op!

Daarnaast beleg ik zelf nog via Peaks. Peaks is een beleggingsapp waarbij je zowel met vaste bedragen als je wisselgeld kunt beleggen. En dit laatste vond ik juist zo interessant. Wat ze doen is het volgende: nadat je een profiel hebt gekozen (van zeer rustig - weinig aandelen dus minder risico, tot zeer actief – meer aandelen dus meer risico) kun je instellen op welke manier je wilt inleggen. Ik beleg mijn wisselgeld, wat concreet betekent dat alle transacties die ik doe via mijn bank worden afgerond. Geef ik €19,50 uit bij de AH dan (spaar ik ten eerste dus die koopzegels) onden zij dit af naar €20 en beleggen ze de €0,50 voor mij. Zet je de verdubbelaar aan, wordt dit €1-. Alle afgeronde bedragen schrijven ze wekelijks van je rekening af en houden ze bij in een overzichtelijke app. Zo heb ik in een half jaar tijd ongeveer €220,- belegd met een gemiddeld rendement van 6%.

Het aanmaken van een account is gratis. De eerste drie maanden krijg je vervolgens cadeau waarna je €1 per maand betaalt. Gezien het feit dat je met je wisselgeld gemiddeld €40 per maand belegt, merk je hier niks van. En ben je het zat? Dan zeg je het gewoon weer op en ontvang je het saldo van dat moment. Zo makkelijk gaat het.

Wil je dit ook eens proberen? Download dan nu de Peaks app en vul de actiecode INGEG5UUZ in. Hiermee ontvang je €5 starttegoed!

Sparen of beleggen

En dan nu de hamvraag: wanneer kies je voor sparen en wanneer voor beleggen? Nogmaals: dit is geheel persoonlijk, maar ik zal mijn persoonlijke situatie hier even in schetsen.

Sparen

  • Sparen voor vaste uitgaven: Ik spaar maandelijks kleine bedragen voor mijn vaste uitgaven. Denk aan belastingen, zorgkosten maar zelfs voor de kapper! Ja ja, je leest het goed. Ik merk dat een los spaarpotje voor zaken als de kapper meer inzicht biedt dan wanneer ik het van de grote hoop af zou trekken. Zodra mijn spaarpotje vol is, kan ik dus weer naar de kapper.
  • Sparen voor vakanties: Ik hoop binnenkort weer op vakantie te gaan. En hoewel ik dit geld ook kan beleggen, is de kans op een groot rendement minimaal. Dus ik spaar op mijn spaarrekening in een potje voor vakantie.
  • Sparen voor onkosten: Het belangrijkste is altijd wat geld achter de hand te hebben voor (on-)voorziene uitgaven. Denk aan een wasmachine die kapot gaat, maar bijvoorbeeld ook voor zorgkosten. Die kunnen soms hoog oplopen en wanneer je een hoger eigen risico hebt, dien je dit wel te kunnen lappen. Houd hier dan ook een concreet potje voor bij, zodat je precies weet of je genoeg geld achter de hand hebt, of dat je deze maand nog wat extra geld apart moet zetten voor een gerust gevoel. Je spaart dit dus, omdat je er op elk moment bij moet kunnen.

Beleggen

  • Beleggen voor mijn pensioen: Ik beleg dus maandelijks een bedrag voor mijn pensioen, omdat ik via mijn werkgever geen pensioen opbouw en later wel iets meer wil ontvangen dan alleen mijn AOW. Let op: lees je goed in op dit gebied. Je kunt natuurlijk ook je pensioen apart zetten op een spaarrekening. Behalve dat je zeker weet dat het amper iets meer waard wordt, kan ik je ook verzekeren dat je bij een hoger eigen vermogen dan zo'n €50.000,- (voorheen €30,000,-) vermogensbelasting moet gaan betalen. Zonde geld dus.
  • Beleggen met wisselgeld: Ik beleg mijn wisselgeld als extra spaarpotje via Peaks. Hier hangt nog geen concreet doel aan, maar is een makkelijke laagdrempelige manier om met een laag risico (en geld dat je dus écht niet mist, want het kan al vanaf elk willekeurig bedrag per week) te leren beleggen. En ook om geduld te leren opbouwen en je geld gewoon te laten staan als het een negatief rendement bereikt.
  • Groen beleggen: Als laatste beleg ik ook nog eens groen via Corekees. Hierbij investeer ik in een bepaald soort bomen die luchtzuiverend werken én waarvan de oogst omgetoverd kan worden in groene brandstof. Het is laagdrempelig, kan al vanaf €20,- en direct goed voor de wereld. Lees het artikel wat ik schreef over investeren in Corekees hier.

Zo, hopelijk kun je nu een keuze maken of sparen of beleggen bij je past. Ben je er nog niet zeker van? We hebben nog genoeg artikelen over beleggen, sparen of andere manieren van besparen. Maak geen overhaaste keuzes, denk er goed over na. Succes!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen