Starters kluskoffer: dit móet je hebben in huis
05 februari 2022 

Starters kluskoffer: dit móet je hebben in huis

Je allereerste huis is een feit! Maar nu moet je het inrichten en wil je misschien een fotolijstje hier en daar ophangen. Hoewel het best een poging waard is om te kijken of je de spijker in de muur krijgt met de hak van je schoen, is het aan te raden om toch te investeren in een (kleine) kluskoffer. Zeker als je geen al te grote projecten aan hoeft te pakken, heb je niet veel nodig. Ik vertel wat in jouw kluskoffer moet zitten!

De basis kluskoffer

Je hoeft niet gelijk de bouwmarkt leeg te kopen hoor. Maar wat heb je wel écht nodig in je kluskoffer? Onze grote vriend de IKEA heeft een product in haar schappen liggen dat vermoedelijk iedereen wel eens in zijn of haar bezit heeft gehad: de FIXA gereedschapsset. Vergelijk het met de gereedschapskist die je vroeger als speelgoed hebt gehad, maar dan in het echt. Het bevat de volgende items:

  • Hamer: hier tik je elke spijker mee in de muur en hiermee haal je hem er ook weer uit als hij per ongeluk scheef is geslagen.
  • Schroevendraaier: niet één (of naja wel één handvat), maar twaalf verschillende bitjes variërend van een kruiskop tot een platte schroevendraaier. Hiermee draai je alles vast (ook die ellendige schroeven waar een inbussleutel voor nodig is).
  • Moersleutel: als je ergens een moer (een dik ringetje waarmee je twee voorwerpen vastzet) op vast - of los - moet draaien is dit je beste vriend.
  • Combinatietang: vooral mega handig om schroeven of andere kleine voorwerpen stevig mee vast te houden terwijl je iets vastdraait.

Doe jezelf een plezier en gebruik in eerste instantie deze set. Je hebt er voldoende aan, beloofd (en hij kost maar € 9,99!).

De uitbreiding van je kluskoffer

Wil je iets meer dan alleen nieuwe meubels in elkaar zetten? Misschien zelf iets maken of wat grotere klussen aanpakken? Dan is het handig om even naar de bouwmarkt te wandelen en hier een kluskoffer te halen. Die kun je dan vullen met alle handigheden die je leven nóg iets makkelijker maken:

  • Rolmaat: wát is dat ding toch handig. Als je een bank wilt kopen, maar niet weet hoe groot je huis is: opmeten. Als je je muur wilt verven, maar niet weet voor hoeveel vierkante meters je verf nodig hebt: opmeten. Ga zo maar door.
  • Boormachine: al te krijgen vanaf €30 (nogmaals: je hoeft niet gelijk een Bosch te kopen). Let op: er zit verschil tussen een accuboormachine en een klopboormachine. Met de eerste kun je gemakkelijk schroeven vast en los draaien, maar je kunt er ook in zachte materialen zoals hout mee boren. Met een klopboormachine maak je met gemak gaten in een betonnen of stenen muur. Deze machine is ook veel krachtiger dan een accuboormachine en daardoor minder geschikt om alleen schroeven mee vast te draaien.
  • Schroeven en spijkers: waar anders ga je je accessoires aan ophangen? Koop ze in eerste instantie in een algemene maat, maar let wel op: als je in muren gaat boren heb je andere schroeven nodig dan in hout. Ook heb je soms pluggen nodig, maar vraag hier even naar in de bouwmarkt.
  • Stanleymes: eigenlijk zou deze in de basisset horen, maar je kunt prima zonder leven. Toch is dit ontzettend handig om te hebben wanneer je veel verpakkingen open moet maken of ruwe materialen door moet snijden die de schaar net niet redt.
  • Schuurmachine: ook al vanaf een paar tientjes te koop en zo reuze handig als je iets in de verf wilt zetten, bijvoorbeeld een kast, een tafel of zelfs een tuinset. Een handpalm schuurmachine is zeer veelzijdig en werkt over het algemeen prima. Lees je even in welke 'korrel' van het schuurpapier je moet gebruiken voor jouw ondergrond en je bent klaar om te gaan.
  • Waterpas: wat mij betreft ook onmisbaar in huis. Want je zou maar net een kastje of een plankje willen ophangen en het is natuurlijk erg zonde als dat net té scheef hangt. Een waterpas komt dan to the rescue.

En de rest?

Tuurlijk, je kunt ook een zaag kopen of tien soorten tangetjes. Maar zolang je geen eigen segment in Eigen Huis en Tuin ambieert, heb je dit voorlopig niet nodig in je kluskoffer. Ook als je bovenstaande wel graag wilt gebruiken, maar niet kunt of wilt kopen is het aan te raden om het eerst even te lenen. Ken je niemand met een boormachine of zaag? Kijk dan eens op Peerby! Hier lenen mensen hun inboedel uit en kun je van alles lenen. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Ben je de rest van je huisraad ook aan het verzamelen? Wij hebben een artikel geschreven met tips waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een wasmachine!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen