Studieschuld: los je hem af of niet?
10 november 2021 

Studieschuld: los je hem af of niet?

Heb je de brief over je studieschuld al binnen? Ome DUO komt z’n geld halen. Misschien heb je de twee aflossingsvrije jaren ingezet en duurt het nog even. Maar op het moment dat je voor het eerst op 'lenen' drukte, wist je dat je het ooit ook weer terug moest betalen. Met rente. Hoewel het nog steeds de goedkoopste lening is die je in Nederland kunt afsluiten, blijft het een zure appel als het moment daar is dat je moet terugbetalen.

Studieschuld feiten en cijfers

De gemiddelde studieschuld is op dit moment iets meer dan € 15.000 per afgestudeerd persoon. Begin 2021 hadden zo'n 1,6 miljoen mensen een studieschuld (in dit aantal zitten huidige studenten, oud-studenten en mensen met een studieschuld via het Leven Lang Leren Krediet). Maar van de huidige studenten ligt het bedrag van de studieschuld een stuk hoger. Gemiddeld gezien lenen studenten nu ongeveer € 700 per maand bij. Dan staat de teller na vier jaar studeren op bijna € 34.000. Dat is een behoorlijk bedrag... En met die € 700 kan een uitwonende student vaak nog niet eens alle kosten dekken. Wil je meer feiten en cijfers over studieschuld? Check dan eens de Nationale Schuldenteller.

Wanneer moet je terugbetalen?

En hier komt vaak de eerste onduidelijkheid om de hoek kijken. Het hangt er compleet vanaf in welk stelsel je bent begonnen met opbouwen van je lening. Het beste wat je daarom kunt doen is om je voorwaarden op te zoeken op Mijn Duo. Hier staan de terugbetalingsregels precies voor jouw situatie op een rijtje.

Wel loopt de rente door en na 2 jaar ontvang je een brief – of een mail – waarin Ome DUO om geld komt vragen. Heb je dan nog geen geld om de studieschuld terug te betalen? Of verdien je wel, maar stel je het liever nog een jaar uit? Kijk dan voor hoeveel aflossingsvrije jaren je in aanmerking komt. In totaal heb je maximaal 60 aflossingsvrije maanden die je flexibel kunt inzetten. Zit je dus financieel krap? Kijk dan of je nog een aantal maanden over hebt om in te zetten, zodat je iets meer ruimte hebt om je andere financiële zaken op orde te krijgen.

Redenen om je studieschuld sneller af te lossen

Afhankelijk van het stelsel waar je in valt, betaal je je schuld in 15 of 35 jaar af. Waarschijnlijk heb je wel eens een discussie gehad met vrienden of je wel of niet eerder zal aflossen. Of ben je zelf altijd stellig geweest: hoezo zou je dat in vredesnaam doen? De schuld bij de DUO is namelijk de voordeligste lening die je maar af kunt sluiten. Hieronder een paar redenen om je studieschuld wél eerder af te lossen:

  • Allereerst: het voelt superlekker om schuldvrij te zijn.
  • De rente kan omhoog gaan. De kans is klein, maar het kan nog steeds. Zonde als je in plaats van 25 euro rente ineens 125 euro moet betalen. Toch weer 100 euro die je als je aflost, in je zak kunt steken.
  • Als je geen studieschuld meer hebt, kun je een hogere hypotheek afsluiten (en eindelijk uit je kleine studio vertrekken).

Tips om je studieschuld sneller af te lossen

Kortom: genoeg redenen om je schuld eerder af te lossen. Heb je de ruimte? Doe het dan vooral. Hierbij een aantal tips om sneller van je schuld af te zijn:

Verhoog je aflossing

Los je nu bijvoorbeeld €50 per maand af? Maak er dan stapsgewijs een hoger bedrag van. Bijvoorbeeld eerst €60 en daarna €70. Voelt lekker toch? Daarbij is het fijner om in kleine stappen het bedrag te verhogen, omdat je er dan het minst van merkt in je uitgavenpatroon.

Stort je vakantiegeld

Of een deel. Want je wilt ook gewoon op vakantie gaan. Maar misschien spaar je al gedurende het jaar voor je vakantie en heb je niet het héle bedrag nodig. Misschien kun je daardoor wel ineens €500 extra aflossen. Katsjing.

Bespaar op je uitgaven

En geef dit 'terug' aan Ome DUO. Maak een begroting en probeer bijvoorbeeld minder uit te geven aan je boodschappen. Of ga één keer in de maand uit eten (of bestel één keer eten) in plaats van drie keer. Het belangrijkste bij besparen is om er de uitdaging in te vinden.

Beloon jezelf bij een extra aflossingsdoel

Stel: je schuld is €10.000. Wanneer je hier €2.000 van hebt afgelost, mag je wél een tweede keer die maand uiteten. Of trek een goede fles wijn open. Of ga je naar een feestje. Kortom: beloningen horen erbij. En kunnen overigens ook gratis (nieuwe uitdaging!).

Wees realistisch

Het blijft uiteindelijk belangrijk om realistisch te zijn. Je bent de lening zelf aangegaan, of het nu moest of omdat je graag op vakantie wilde. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat je extra inkomsten had op een moment dat je het nergens anders vandaan kon of wilde halen. Ooit moet het weer een keer terug. Het is een consequentie die erbij hoort.

Wanneer moet je de schuld (nog) niét aflossen?

Als je meerdere schulden hebt of een laag inkomen, is de schuld bij de DUO de meest gunstige om te laten lopen. Je betaalt zó weinig rente dat je beter andere schulden eerder kunt aflossen. Wanneer je veel spaargeld op de bank hebt staan met een hoge rente (die je dus niet betaalt, maar krijgt) kun je de lening ook beter door laten lopen. Verdien dan eerst maar wat knaken met de spaarrekening, waarna je fluitend je studieschuld aflost! Al vraag ik me af: waar krijg je nog een hoge rente op je spaarrekening...? Je kunt ook door slim te beleggen eerst wat meer vermogen opbouwen, waardoor je op een later moment een (groot) deel van de schuld in één keer afbetaalt.

Een hoop om te overdenken wanneer je nog studeert of juist net klaar bent. Naast je studieschuld zijn er nog een hoop zaken waar je rekening mee moet houden na je studie. Je leest het hier!

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen