Teleurstellingen: hoe ga je daar mee om?
30 januari 2022 

Teleurstellingen: hoe ga je daar mee om?

En alweer belde de makelaar dat we niet de kopers waren van ons droomhuis. Bam, daar ging onze droom zo maar in rook op. We zagen ons al helemaal wonen in dat ene huis en hadden het stiekem al ingericht. Maar helaas was er weer iemand die ons paleisje voor onze neus wegkaapte. Hadden we toch meer moeten bieden? Of was het echt gewoon kansloos? We zullen het nooit weten. Een teleurstelling was het zeker, maar inmiddels zijn we er wel overheen hoor want we hebben na heel wat afwijzingen eindelijk een eigen huis kunnen kopen, én wat voor een. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, omgaan met teleurstellingen?

Heb geen verwachtingen

Wat bij ons steeds fout ging tijdens onze huizenjacht is dat we té enthousiast werden. We waren het huis al aan het verbouwen, hadden de tuin al ingericht, kortom: we zagen ons bij elk huis waar we gingen kijken al wonen. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar de verwachtingen waren wel ineens hoog. Inmiddels weten we dat een verwachting bijna altijd leidt tot een teleurstelling. Dit is niet negatief bedoeld, maar het is in de meeste gevallen wel zo. We kunnen helemaal niet bepalen hoe iets verloopt of hoe hoog het bod op een huis van iemand anders zou zijn. De beste tip om beter te kunnen omgaan met teleurstellingen is dan ook om geen of minder hoge verwachtingen te hebben. Wees open en spontaan!

Doe nóg beter je best

Wil je een goede beoordeling op werk? Wil je slagen voor dat ene tentamen van je thuisopleiding? Of wil je die droombaan echt hebben? Doe dan nóg beter je best! Door je inspanningen te verhogen, heb je meer kans van slagen. Bereid je extra goed voor op dat ene sollicitatiegesprek of studeer nog beter voor dat tentamen. Heb je jouw doel voor ogen? Ga er dan ook voor! Nou wil het natuurlijk niet zeggen dat als je beter je best doet, je nooit met een teleurstelling te maken krijgt. Maar je hebt het wel wat meer in de hand als je nèt dat stapje extra zet. Let wel goed op: is het die extra inspanning wel waard?

Leer van de teleurstellingen

Een teleurstelling is klote, punt uit. Maar is het uiteindelijk echt zo erg? Op het moment dat je te horen krijgt dat je die droombaan niet gekregen hebt of bent gezakt voor je tentamen, wil je misschien wel even in een hoekje huilen. Zodra je alle emoties eruit hebt gegooid en even goed relativeert: is het echt zo erg? Je vindt heus wel een andere leuke baan en hoe erg is een herkansing nou? Je hebt van deze situatie geleerd en gaat weer door. Je kunt bijvoorbeeld ook het bedrijf opbellen en vragen waarom jij de baan niet hebt gekregen. Of misschien mag je het tentamen wel inzien om te kijken waar je de fout in ging. Een teleurstelling is shit, maar leer ervan! En nog even terug te komen op onze huizenjacht. We hadden 25 huizen gezien, 10 biedingen gedaan. En bij de laatst bieding was het raak (gelukkig). Dus we hebben heel wat teleurstellingen doorstaan, maar leerden van élke teleurstelling, echt waar!

Geduld is een schone zaak

Hoe vaak familie en vrienden nu niet tegen ons zeiden: er komt echt een huis voor jullie, wacht maar. Ja, dat zal best, maar ik dacht telkens: ik wil nú een huis en niet over twee jaar. Toch had het allemaal zo moeten zijn, want er kwam inderdaad een huis op ons pad dat nóg mooier, beter en leuker was dan alle andere 24 huizen die we hebben bezichtigd. En dat geldt ook voor die baan of bijvoorbeeld een promotie op werk. Zo lang je van de teleurstelling leert en geduld hebt, komt er zeker weer wat moois op jouw pad.

Alles heeft een reden

Aanhakend op het vorige punt, hoe zweverig het ook klinkt: alles heeft een reden. Want wat zijn wij uiteindelijk blij dat we het eerste huis waar we een bod op hadden uitgebracht, niet gekregen hebben. Toen we (na een paar keer goed balen en wat tranen) het huis nog eens goed bekeken, misten we toch die extra kamer, was de tuin wel wat klein en was het huis toch wel erg oud en scheef. Dus nu zijn we juist heel blij dat we niet de nieuwe eigenaren zijn van dat ene huis. Kortom: alles heeft een reden en uiteindelijk komt het goed, echt waar!Over de schrijver
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen over volwassen worden. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie én jouw vragen over het leven na je studie.
Reactie plaatsen