Verhuizen: wel of geen verhuisbedrijf inschakelen?
16 november 2021 

Verhuizen: wel of geen verhuisbedrijf inschakelen?

Het is ondertussen al zo'n tien jaar geleden dat ik het ouderlijk huis heb verlaten en voor de eerste keer ging verhuizen. In die tien jaar ben ik nog vier keer verhuisd en heb ik vier keer mogen leunen op de schouders van zowel mijn ouders als mijn vrienden. Auto’s werden volgeladen, verhuisdozen werden van zolders gehaald en mijn hele hebben en houden werd ingepakt. 

Tijdens mijn studie heb ik altijd voldoende gegadigden gehad om mij te helpen verhuizen. Omdat de meeste studentenhuizen en appartementen in Utrecht op de eerste verdieping liggen of zelfs hoger, was ik mijn vrienden keer op keer zeer dankbaar dat ze weer op kwamen draven. Het feit dat ik boeken spaar om in een toekomstig 'eigen' huis een reusachtige boekenkast mee te vullen, hielp niet mee…

Wie helpt mij deze keer verhuizen?

Toen ik naar mijn huidige woning vertrok, merkte ik dat het lastiger was om vrienden te regelen. Nu wij allemaal werken zijn weekenden vaak vol, moet er familie worden bezocht en hebben mensen simpelweg niet altijd zin om wéér veertig dozen een trap op te sjouwen. Mijn ouders stonden weer netjes klaar om mij te helpen, maar ze worden ook een dagje ouder. Daarbij waren ze op dat moment beiden niet helemaal fit dus wilde ik het hen niet aandoen om al mijn zware meubels die in de opslag hadden gestaan een steile wenteltrap op te moeten tillen. Maar wat moet je dan? 

Eerst bedacht ik om de verhuizing op te splitsen in een paar dagen. Mijn broertje kon zijn spierballen best inzetten en vriendinnen konden verdeeld over de week ook een handje helpen. Maar dan bleven er nog een paar kasten over die naar boven moesten en ik zag bij sommigen al zweetdruppels naar beneden glijden als ze eraan dachten. Mijn vriendinnen staan altijd voor mij klaar, maar zijn ook realistisch door aan te geven als iets misschien niet heel handig is. 

Verhuizers in de mix

Toen dacht ik: waarom maak ik het mijzelf moeilijk als het ook makkelijk kan? Er bestaan niet voor niets verhuizers, toch? Mijn oom heeft het al meerdere malen in de mix gegooid. Zijn verhuizers namen foto’s van het interieur (hoe de boeken stonden, hoe de kasten waren ingericht, etc.) en pakten al zijn spullen voor hem in. Vervolgens werden alle spullen door de verhuizers ingeladen en in zijn nieuwe woning weer uitgepakt. Het zag er (behalve dat het huis anders was) bijna net zo uit als op de foto’s. 

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Je moet denken aan enkele honderden euro’s voor het gemak van niet zelf hoeven te verhuizen. Ik had best wat budget, maar enkele honderden euro’s waren het mij niet waard. Maar ik miste wel twee paar spierballen. Dus zocht ik verder. Ik kwam bij Studentenkarwei uit - een bedrijf dat (niet alleen) studenten inzet bij de grotere klussen in huis waaronder verhuizen. Om de afgesproken tijd stonden er twee mannen voor mijn neus die de opslag met gemak leeg trokken en in de door mijzelf gehuurde verhuiswagen zetten. Samen zijn we naar mijn huis gereden en hebben zij opnieuw met een behoorlijke snelheid mijn meubels en dozen in mijn nieuwe appartement gezet. Kosten? Zo’n €200 voor twee personen die drie uur bezig waren.

Elke cent waard

Het is alsnog een behoorlijk bedrag, maar wat mij betreft is het elke cent waard. Mijn vrienden zagen mij alweer aankomen en er komt toch vaak een hoop stress kijken bij het in- en uitladen van je spullen. Vrienden gaan op de bank zitten, omdat ze moe zijn terwijl er beneden nog twintig dozen staan. Of mensen komen te laat waardoor je vertraging oploopt. Of je hebt zo achterlijk veel spullen dat je je vrienden niet eens durft te vragen uit angst dat ze een hernia oplopen. Deze keer kwamen ze om 16:00 helpen uitpakken met een glas wijn erbij terwijl iedereen fit was en genoot van een leuke middag zonder spierpijn de volgende dag. 

Wil je voor nog meer gemak gaan? Een schoonmaakster (eenmalig of voor vast) biedt de uitkomst! Lees hier het artikel waarin wij de voor- en nadelen op een rij zetten.

Over de schrijver
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.
Reactie plaatsen