25 leuke en nuttige dingen om te doen in plaats van tv kijken

Heb jij daar ook wel eens last van? Na een lange werkdag ben je moe of je hebt in het weekend geen zin om iets te doen, dus je gooit maar uit verveling de tv aan. Voor je het weet zit je uren naar wat simpele programma’s te kijken. Niks mis mee hoor en af en toe is het heerlijk, maar er zijn genoeg andere dingen om te doen dan tv kijken, toch? Daarom zetten we 25 leuke en nuttige dingen op een rij voor je.

1. Planten water geven

Ben je niet gezegend met groene vingers en laat je zelfs cactussen dood gaan? Welkom bij de club! Je planten water geven is een perfecte bezigheid als je eigenlijk geen idee hebt wat je moet doen of het liefst op de bank wilt ploffen. Loop even een rondje door het huis en geef de plantjes water die het nodig hebben (ja, ook een cactus moet af en toe een beetje water!).

2. To-do-lijst maken

Ook zo gek van to-do-lijstjes? Maak bijvoorbeeld mooie lijstjes in canva of noteer al je to-do’s in een boekje. Schrijf bijvoorbeeld op wat je nog allemaal wilt doen de komende week, voor vakantie, wat je nog wilt kopen, taken voor het huishouden en ga zo maar door.

3. Stuur een kaartje

Een appje sturen is gemakkelijk en snel, maar is het echt persoonlijk? Nee! Stuur daarom af en toe een leuk kaartje naar vrienden en familie. Maak er een mooi kunstwerk van, zo ben je weer een tijdje bezig.

4. Nagels lakken

Een heerlijk zen-momentje, even je nagels lakken. Zoek een mooie kleur uit en hup laat die nagels weer shinen.

5. De was doen

We zeiden niet dat alle activiteiten in deze lijst leuk waren, maar dit is wel een nuttige taak. Zit bij jou de wasmand ook zó snel weer vol? Maak er een gewoonte van om na werk een wasmachine aan te zetten en de was op te vouwen. In het weekend kun je alle achterstand van de week ook inhalen. Zo voorkom je bergen met beddengoed, handdoeken en kleding (heel herkenbaar!).

Zit bij jou de wasmand elke keer ook zó snel weer vol?

6. Vaatwasser uitruimen of inruimen

Nog zo’n huishoudtaak die niet zo leuk is, maar wel belangrijk om regelmatig te doen. Als je aan het koken bent, kun je bijvoorbeeld de vaatwasser gemakkelijk uitruimen en meteen weer de vieze vaat erin zetten. Of als je geen puf meer hebt en de bank je roept, kun je nog wel even de vaatwasser snel uitruimen. Dat geeft meteen weer een voldaan gevoel als je tv gaat kijken, toch?

7. Drankje(s) doen met vrienden

Spreek af en toe met vrienden af om samen te koken of een drankje te doen. Zó gezellig en fijn!

8. Naar de bios

Oké, een bezoekje aan de bioscoop is in deze tijd misschien wat minder leuk dan normaal, maar de bioscopen zijn weer open en misschien is het juist ook wel lekker om even uit huis te zijn. Een bioscoopbezoek voelt altijd als een uitje.

9. Wandelen

Wandelen is zó fijn. Ga voor het avondeten een lekkere ronde lopen om te voorkomen dat je een inkakker krijgt.

10. Uitgebreid koken

Maak eens tijd om echt uitgebreid te koken. Een heerlijke bezigheid voor in het weekend, maar het kan natuurlijk ook zeker na een werkdag.

11. Eetschema maken

‘Wat zal ik nou weer eten?’, stel je deze vraag ook vaak genoeg aan jezelf? Tijd om je eten wat meer in te plannen en een eetschema te maken. Het klinkt misschien wat burgerlijk, maar het is heel fijn om te weten wat je de hele week als ontbijt, lunch en avondeten gaat eten. Zo kun je ook meteen voor een hele week boodschappen doen.

12. Spullen uitzoeken om te verkopen

Heb je nog wat spullen die in de weg staan of kleding die je niet meer draagt? Maak er een foto van en gooi het online. Wie weet verdien je er nog een leuk bedrag mee.

13. In bad

Heb je een bad? Lucky you! Ga dan eens heerlijk badderen met een boekje en kom tot rust. Zet een kop thee of neem een wijntje mee naar de badkamer. Maak er een fijn me-momentje van. Heb je geen bad? Misschien ken je een vriend(in) of familielid die een bad heeft en waar je even gebruik van mag maken.

14. Tas uitruimen

Weet jij nog wanneer je jouw tas voor het laatst hebt uitgeruimd? Tijd om dat weer eens te doen! Gooi alle bonnetjes, losse frutsels en kruimels je tas uit en maak ‘m weer overzichtelijk en netjes.

15. Iemand bellen

Heb je je moeder al een tijdje niet meer gesproken? Had je beste vriendin een belangrijke dag? Of heb je gewoon even zin om te kletsen? Bel iemand op, is veel persoonlijker dan een appje sturen en je bent weer eventjes ‘sociaal’ bezig.

Wanneer heb jij voor het laatst je tas uitgeruimd?

16. Boek of een tijdschrift lezen

Een boek of tijdschrift lezen is ook zo fijn. Zet meteen een kop thee en pak iets lekkers. Maak van het lezen van een tijdschrift of een boek een heerlijk me-momentje.

17. Gamen

Een paar uurtjes gamen is soms ook echt leuk om te doen. Speel bijvoorbeeld Rollercoaster Tycoon op je laptop of gooi die Playstation eens aan. Speel je liever samen? Wacht dan tot je partner thuis is en ga meteen een spelletje doen. Het avondeten kun je daarna wel maken.

18. Sporten

Natuurlijk kan sporten niet ontbreken in deze lijst. Als je na het sporten thuiskomt heb je een lekker voldaan gevoel en mag je echt wel even Netflixen! Dat heb je wel verdiend.

19. Aan de slag met je hobby

Heb je een hobby? Pak die meteen als je thuis bent na werk op. Dit zorgt voor fijne afleiding na een (drukke) werkdag. Je komt tot rust, zo fijn! Heb je nog geen hobby? Hoog tijd om er eens over na te denken.

20. Spelletje doen

Hier heb je bijna altijd wel iemand anders voor nodig. Spreek met je partner af dat jullie eerst een spelletje gaan spelen en daarna samen gaan koken. Ben je niet zo van de spelletjes? Dan zou je met je partner kunnen kletsen aan de keukentafel met een glas wijn (of koffie/thee/water) erbij.

Hoog tijd om je mailbox eens flink op te ruimen

21. Bed verschonen

Een schoon bed is zó fijn. Waarom wachten tot de volgende poetsronde? Verschoon je bed wanneer je daar zin in hebt.

22. Pinterest-borden maken

Love Pinterest! Zoek bijvoorbeeld lekkere recepten uit om te maken als je uitgebreid gaat koken (zie punt 10), doe ideeën op voor je eetschema (zie punt 11) of ga op zoek naar een hobby als je die nog niet hebt (zie punt 19). Volg je ons trouwens al op Pinterest?

23. Qualitytime met je partner

Natuurlijk heeft je partner ook aandacht nodig. Hierboven staan al een paar activiteiten die je samen kunt doen, zoals een spelletje, gamen, kletsen of wandelen.

24. Iets bakken

Geen zin om uitgebreid te koken, maar vind je bakken wel leuk? Top, bak dan een heerlijke taart, koekjes of iets hartigs. Kijk hier voor inspiratie.

25. Mailbox opruimen

Is je mailbox ook elke week weer ontploft door al die (reclame)mails? Tijd om die mailbox eens op te ruimen en je uit te schrijven voor al die mailinglijsten.

Zo, een hele lijst met allemaal dingen om te doen in plaats van tv kijken. Tuurlijk mag je ook op de bank ploffen en voor de tv hangen, maar wie weet staan hier genoeg leuke activiteiten voor je in om te doen.

Joni Hendrix
Joni is oprichter en hoofdredacteur van VLWSSN. Na haar studie miste ze een plek waar ze heen kon met al haar vragen. Want... je bent klaar met studeren, en nu? Omdat ze dit erg gemist heeft, is ze dit platform gestart om jou wél een plek te geven waar je terecht kunt voor heel veel informatie over het leven na je studie.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen