5 tips voor de aanschaf van een Volkswagen camper

De Volkswagen bus, wie kent deze leuke hippie camper niet? De camper staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid, net zoals dat het geval is met volwassen worden. Het maken van eigen keuzes zoals een reis door Europa, het ontmoeten van nieuwe mensen, zelf beslissen wat je op een dag doet en onvergetelijke ervaringen opdoen. Is jouw ultieme doel om voor je 30ste een Volkswagen camper (VW-camper) te kopen? Lees dan snel deze tips voor de aankoop van een VW-camper, model T3.

Al jaren ben ik verliefd op de VW-camper en ik geniet dan enorm van onze eigen aanwinst: een knaloranje VW T3 uit 1983. Ik heb het geluk gehad dat mijn vriend een garagebedrijf heeft waardoor we al vijf jaar rond tuffen in onze bus. We gaan er elk jaar veel mee op pad en zijn onder andere naar Texel, Normandië, Lauwersmeer en Lowlands geweest. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo’n Volkswagen camper?

1. Ontdek wat voor soort camper je wilt

Je bent aan het oriënteren naar een toffe VW-camper en speurt elke avond Marktplaats af. Je ziet zoveel leuke busjes, waar moet je beginnen? Oké, de kleuren zijn duidelijk maar wat is verder het verschil tussen die exemplaren? Ik licht wat zaken uit.

Het soort dak

Ik vind zelf dat het soort dak de basis is van de keuze voor een camper. Het is namelijk een specificatie die je wat moeilijker kunt aanpassen, al is het wel mogelijk. Ik onderscheid voor het gemak even 3 soorten daken: een laag dak, een hoog dak en een hefdak.

Een laag dak
De VW-bussen met een laag dak zijn eigenlijk vergelijkbaar met een gewone auto. Dit betekent dat je er niet in kunt staan, je kunt dus alleen zitten. Je zou er nog wel een hoog dak of een hefdak op kunnen (laten) zetten. Je ziet deze variant veel bij de passagiersbussen, welke soms om worden gebouwd tot campers. Een variant met laag dak biedt slaapplek voor 2 personen.

Een hoog dak
Wij hebben het geluk dat we een bus hebben met een hoog dak, en zelfs met een hoge schuifdeur. Voorheen was onze bus een Duitse postbus en door de hoge deur en het hoge dak konden de bezorgers zo makkelijk de bus in- en uitlopen om een pakketje te pakken. Handig! Ik vind dit zelf echt ideaal, omdat je zo veel ruimte hebt en vrij kunt bewegen. Een nadeel is wel dat de bus door het hoge dak minder aerodynamisch is, meer wind vangt en minder zuinig is.

Sommige campereigenaren met een hoog dak bouwen er een tweede slaapplek in, zodat je met 3 of 4 personen in de bus kunt slapen.

Een hefdak
De naam zegt het eigenlijk al; deze camper heeft een dak dat je kunt heffen. Het voordeel is dat je met een ingeklapt dak kunt rijden en dus minder last hebt van de wind. Dit brengt extra comfort met zich mee voor het rijden van lange stukken. Een nadeel is dat een hefdak vaak wat kleiner is in ruimte dan een vast hoog dak. Daarnaast vraagt een hefdak een ander soort onderhoud, omdat het deels gemaakt is van tentdoek. Met regen of kou kan het bijvoorbeeld gaan schimmelen.

Het hefdak is te gebruiken als extra slaapplek waardoor de camper voor meer dan 2 personen te beslapen is.

5 tips voor de aanschaf van een VW-camper
Dit is onze eigen VW T3! Elk jaar maken we er heel veel ritjes mee naar festivals en het buitenland.
Het interieur

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het soort dak, dan zijn er nog allerlei andere zaken waar je rekening mee kunt houden. Je kunt kiezen voor een camper die een volledig interieur heeft, inclusief keuken, gasfornuisje, koelkast en kastjes. Of je kiest voor een kale bus. Sommige mensen vinden het juist erg leuk om een camper vanaf het begin op te bouwen naar hun eigen stijl. En anderen vinden het weer belangrijk dat de camper een origineel Westfalia interieur heeft en geen zelfbouw is.

Verder is het goed om te kijken naar het soort motor dat in de camper zit. Wil je met de camper door de bergen rijden? Dan is het aan te raden om een camper te zoeken met een sterkere motor of misschien wel een stoere Syncro met een 4×4-aandrijving.

2. Handige harry of onderhoud uitbesteden?

Wees je er bewust van dat rijdende voertuigen onderhoud nodig hebben. Of het nou een fiets, een auto of een camper is; het heeft allemaal onderhoud nodig als je er plezierig en veilig gebruik van wilt blijven maken. Wanneer je een oudere camper koopt, zoals de VW T3, dan is het aannemelijk dat je te maken krijgt met wat onderhoud of dat je wel eens voor een verrassing komt te staan. Veel T3-liefhebbers sleutelen zelf aan hun bus of zijn in ieder geval technisch aangelegd. Dit kan namelijk veel geld schelen. Het is geen harde eis, maar oriënteer je dan alvast in een goede garage in de buurt die verstand heeft van oldtimers. Niet alle garages hebben deze kennis.

Een Volkswagen camper in een nette staat is duurder in aankoop (gok rond de €13.000) dan een camper in slechte staat, al zal eerstgenoemde waarschijnlijk minder onderhoud met zich meebrengen. Bij de aanschaf van een goedkope camper (rond de €4.000) is het handig om rekening te houden met extra kosten voor onderhoud en opknappen. Kijk naar je eigen situatie en doe bijvoorbeeld een aankoopkeuring bij een garage. Hierbij checkt de garage de algehele staat van de auto waardoor je een onderbouwde keuze kunt maken, of onderhandeling in kunt gaan. Bel de garage in de buurt om te vragen wat dit kost.

3. Kies je voor diesel of benzine?

Vroeger werden er meer dieselauto’s, en dus ook dieselcampers, geproduceerd. Er zijn daarom veel VW T3-campers te koop. Echter worden veel landen en steden strenger in het toelaten van dieselauto’s vanwege het milieu. Dieselauto’s zijn namelijk veel vervuilender dan benzineauto’s. Bedenk of deze milieurestricties effect kunnen hebben op jouw beoogde vakantieplannen en of je liever voor een milieuvriendelijkere keuze gaat. Je kunt een dieselcamper wel om (laten) bouwen tot benzine, maar dit kan best een kostenpost zijn.

5 tips voor de aanschaf van een VW-camper
Zo ziet onze T3-camper er van binnen uit!

4. Het stallen van de camper

De meeste T3’s zijn zo’n veertig jaar oud en een van de meest voorkomende problemen zijn roestende onderdelen. Door je camper in de koude of natte maanden binnen te stallen, kun je roestvorming voorkomen. Daarnaast worden er helaas regelmatig Volkswagen campers gestolen, omdat ze toch best wat geld waard zijn. Ik raad aan om een stalling in de buurt te zoeken, zodat dit je tijd en gedoe bespaart. Je hebt al een goedkope stalling voor een tientje per maand, en als je meer luxe wilt dan zal dit bedrag natuurlijk oplopen. Vergeet niet naar de openingstijden van de stalling te kijken en check of deze bepaalde restricties hanteert qua het ophalen van de camper, zoals tijdslots, afspraak maken of een maximaal aantal keer per jaar.

5. Zorg voor een spaarpotje

Yes, daar is het onderwerp geld (weer). Niet alleen het onderhoud en de stalling kosten geld,  je kunt voor een verrassing komen te staan zoals schade of een versleten of roestend onderdeel. Het is daarom verstandig om een spaarpotje te reserveren voor onvoorziene situaties.

Liever een ander model?

In dit artikel heb ik me specifiek gericht op de VW T3-bus, omdat dit de camper is die wij hebben. De meeste tips gelden ook voor de aankoop van een ouder model VW-camper (T1 of T2) of juist een nieuwer model (T4, T5 of T6). In de algemene zin kan ik als tip meegeven dat de oudere versies vaak net iets minder comfort bieden en minder duurzaam zijn, maar ze hebben natuurlijk wel veel charme. De T3 zit er qua comfort tussenin, vind ik, en heeft lekker veel laadruimte. Dit is bij de oudere modellen minder het geval, welke tevens een stuk duurder in aankoop zijn dan de T3.

Zo, dat is veel informatie. Een aankoop van een camper is ook niet niks, al garandeer ik je dat je er zeker veel plezier van zult hebben! En een bonustip: bezoek eens een VW-specialist die campers verkoopt of huur er een voor een weekend. Dan kun je meteen testen wat je van het model en het soort dak vindt. Heb je vragen over onze bus, de aankoop of heb je hulp nodig bij je zoektocht? Stuur een mail naar redactie@vlwssn.nl.

Wil je heel graag een Volkswagen camper kopen, maar laat je spaarpot dat (nog) niet toe? Gelukkig hebben wij veel spaartips voor je zoals dit artikel met een paar tips waar je waarschijnlijk nog niet aan had gedacht of dit artikel met 5 snelle en gemakkelijke spaartips. Zo komt die droom van een eigen Volkswagen camper steeds dichterbij!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen