5 activiteiten voor een vrijgezellendag die wél leuk zijn

Huisje boompje beestje: het komt allemaal met de dag dichterbij. Misschien woon je al samen, óf wie weet: misschien ga je binnenkort wel trouwen. Hoewel onze leeftijdsgenoten tegenwoordig steeds minder of in elk geval later trouwen dan vroeger, blijven bruiloften iets om naar uit te kijken. Maar dan is er altijd één heikel punt: de vrijgezellendag. Waar mannen vaak genoegen nemen met een opvallend pak aantrekken aansluitend met een kroegentocht of karten (in dit pak), is het voor vrouwen toch vaak de vraag: wat gaan we doen?

Vrijgezellendag: de basics

Laten we eerst even een baar basisregels uitleggen die je echt wel als basis kan nemen. Een gemiddeld vrijgezellenfeest kost al gauw 100 euro per persoon. Dit geld is bedoeld voor de activiteiten, een hapje eten én de bijdrage voor de Bachelor(ette). Ga je een nachtje weg: tel hier dan nog een paar tientjes bij op voor de overnachting en vervoer.

Meestal houd je rekening met een volledige dag voor een vrijgezellenfeest. Maar het kan ook zijn dat het alleen de middag of alleen de avond betreft. Dit is geheel aan de organisator.

De organisator is meestal de ceremoniemeester, maar kan ook een familielid of vriend(in) zijn. Meestal bespreekt de bruid(egom) dit met de betrokkenen en wordt degene gevraagd als het verder niet vast ligt.

Waar gaat het mis

‘Hoezo vrijgezellenfeest activiteiten die WEL leuk zijn?’ hoor ik je al denken. Nou het kan nog knap lastig zijn om een origineel vrijgezellenfeest te organiseren zonder de geijkte activiteiten als: cursus (piemels) kleien, cupcakes bakken, stadstour met opdrachten of een fotoshoot met de vriendinnen. Het kan natuurlijk zijn dat je hier ontzettend veel zin in hebt, maar zeker als er al een aantal meiden aan je vooraf zijn gegaan, wordt het cliché misschien een tik te groot.

Reden 1: als je zoekt op ‘vrijgezellendag activiteiten’ kom je vaak uit bij organisatoren die én heel veel geld vragen voor hun activiteiten én een variant aanbieden van de meest gebruikelijke uitjes.

Reden 2: niemand vindt het écht leuk als wéér zo’n vrijgezellendag groep het terras over rent om opdrachten te vervullen. En nee, een biertje mogen tappen is niet altijd gewenst in een restaurant. Zeker niet als je nummer tien bent.

Nee, een biertje tappen als opdracht is niet altijd gewenst in een restaurant

Wat moeten we dan?

Allereerst gaat het erom dat de persoon waarom het draait een leuke dag heeft. Daarbij is het van belang dat zowel de vrijgezellen als de overige deelnemers actief blijven. Wachtmomenten doden de sfeer, dus zorg ervoor dat je een gevuld programma hebt waarbij activiteiten op elkaar aansluiten.

Uiteraard kan je kiezen voor een van de bekendere activiteiten zoals een lipdub opnemen, een speurtocht door de stad van de vrijgezel, een creatieve workshop of een dansworkshop. Zorg er dan voor dat de activiteit aansluit op de vrijgezel en dat hij/zij de hele dag centraal staat. Bijvoorbeeld door een quiz te verwerken in de activiteiten of een persoonlijke touch aan te brengen aan de activiteiten.

Heb je nu al helemaal geen idee meer wat je wil doen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarbij je met elk budget wel uitkomt!

1. Escape room als vrijgezellendag

Zowel leuk voor mannen als vrouwen! Als de vrijgezel gek is op spelletjes zit er maar één ding op: een escape room spelen. Nu kan je dit via een hoop online bedrijven kant-en-klaar kopen, maar je kan hem misschien ook wel personaliseren. Verzin een aantal puzzels waar een clue in staat naar de locatie waar de vrijgezel een opdracht moet uitvoeren. Bijvoorbeeld om zijn/haar laatste wilde haren te verliezen. Of iets doen wat hij/zij als single altijd deed. Of als tiener. Ook kan een lunch/borrel/dinerlocatie een van de locaties zijn die de vrijgezel moet vinden. Succes!

Budget: $

2. Op kamp voor volwassenen

Houdt de vrijgezel wel van een feestje? Maar begint deze zijn/haar wilde haren al íets te verliezen waardoor jullie geen avond in de club willen doorbrengen? Camping de Lievelinge leent zich perfect voor een vrijgezellenweekend. Huur een of meerdere tenten voor het gezelschap en ga hier één of twee nachtjes heen. Vul de dag of het weekend met leuke activiteiten als Beerpong, marshmallows roosteren rond het kampvuur terwijl jullie een leuke quiz of verhalen over de vrijgezel vertellen, spelletjes organiseren waarbij de vrijgezel centraal staat (piemeltje prik!), het kan allemaal! Uiteraard sluit je de avond af met lekker eten én een rondje in de zweefmolen.

Budget: $$

3. Dagje in de wellness

Als de vrijgezel ervan houdt om zichzelf goed te verwennen, is het leuk om een dagje naar de sauna te gaan. Dit kan je compleet maken met een behandeling en lekker de rest van de dag prosecco (of jus) te drinken en door de sauna’s te paraderen. Vaak kan je de dag op locatie afsluiten met een heerlijk diner. Relaxter dan dit kan de vrijgezel zich niet voelen. Ook weet de vrijgezel voor de verandering nog wat ze de dag ervoor heeft gedaan als ze de volgende ochtend wakker wordt. Een aantal van Nederlands mooiste wellness resorts vindt je hier!

Budget: $$-$$$

4. Vrijgezellendag at home

Zitten jullie op een strak budget, omdat er bijvoorbeeld al veel geld in de bruiloft zelf gaat zitten? Kies er dan voor om de dag thuis te vieren. Je kan de vrijgezel verrassen door hem/haar mee te nemen naar het huis van één van de deelnemers waar jullie een speciale playlist op kunnen zetten, een thuis-spa organiseren (wist je dat je een thuis-massage kan boeken? Of bijvoorbeeld een waarzegger?) of een aantal spellen inplant (bijvoorbeeld een quiz waarbij je de partner van de vrijgezel interviewt met de antwoorden op vragen die de vrijgezel moet beantwoorden). Aansluitend kan je bijvoorbeeld een cocktailworkshop organiseren met lekkere hapjes om vervolgens af te sluiten met een karaoke-sessie met de leukste hits. Als kers op de taart blijft iedereen natuurlijk slapen op een luchtbed en wordt het één grote sleepover met een lekker ontbijt als afsluiter!

Budget: $-$$

5. Online vrijgezellen

Je zal wel denken: maar we mogen/kunnen nu toch bijna niks? We moeten toch thuisblijven? Klopt! Mocht je niet in de gelegenheid zijn om buitenshuis of met een grote groep iets te organiseren, kan je het ook over een andere boeg gooien. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat iedereen de ingrediënten in huis haalt voor hetzelfde gerecht en de vrijgezel verrast met een online vrijgezellendag waarbij jullie allemaal hetzelfde gerecht maken en een aantal online activiteiten inplannen. Daarbij kan je ervoor zorgen dat de vrijgezel deze thuisbezorgt krijgt, zodat hij/zij dit niet van tevoren weet.

Wil je het over een jaar als er (hopelijk) meer mogelijk is dunnetjes over doen? Of wordt zelfs de bruiloft verplaatst? Dan kan je ervoor kiezen om een boek te maken met daarin allemaal foto’s van de vrijgezel met opdrachten die hij/zij het komende jaar (of andere periode) moet uitvoeren. Je kan hem/haar ook vragen om hier foto’s van te maken en deze in het boek op te plakken. Zo heeft de vrijgezel gelijk leuke herinneringen aan haar eigen vrijgezellendag!

Let op: veel activiteiten worden lastig met de huidige maatregelen. Let hier dan ook op alvorens je het plant. Hierboven zie je dat veel activiteiten in elkaar overlopen. Veel is dus gewoon mogelijk: wees creatief en think out of the box! Heb je inspiratie nodig in welke plaats je de vrijgezellendag wilt organiseren? Lees dan ons artikel met 99 leuke dingen te doen in Nederland!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen