7x lekker vegan op de barbecue

Yes, de zomer is in aantocht. Er waren al aardig wat zomerse dagen en onze barbecue stond al aan. Die van jou ook? Barbecueën is in ons kikkerlandje vaak een onverwacht plan als het zonnetje ineens schijnt. Daarom geven we tips voor 7x lekker vegan op de barbecue. Zo kun jij vanavond al lekker eten, goed voor jou én voor de wereld!

Een barbecue heeft, als je het mij vraagt, een goede mix nodig tussen vleesvervangers, groenten en brood met smeersels. Zelf ben ik dol op Turks brood of pitabroodjes. In dit artikel licht ik mijn onmisbare producten en recepten voor een vegan op de barbecue uit. Laat die zon maar komen.

1. Sensational burger – Garden Gourmet

Dit is al jaren onze favoriete burger. Later kwam de Beyond Meat burger en dus deden we een heuse smaaktest. De Sensational burger blijft onze favoriet. Sappig, goed van structuur en een lekkere smaak. Heerlijk op een (Turks) broodje met wat sla, komkommer, tomaat en een augurkje. Eigenlijk eten we deze burger regelmatig, niet alleen tijdens een barbecue.

€3,99 voor 2 stuks.

Bron: Garden Gourmet

2. Sensational Chorizo worstjes – Garden Gourmet

Vegan worstjes. Tsja, wat kan ik erover zeggen? We hebben er veel geprobeerd, al waren we vaak teleurgesteld. Taai, droog, slappe hap of chemisch. Toen ik nog vlees at, was ik al niet dol op worstjes. Deze chorizo worstjes zijn gelukkig wel lekker van structuur, hebben een bite en zijn een beetje pittig. Ook hebben ze een lekkere grillsmaak. Zeker geschikt als je kiest voor vegan op de barbecue!

€3,99 voor 2 stuks.

3. DIY kikkererwtenburger

De meeste vega(n)s hebben altijd wel een potje kikkererwten in de keuken staan. Laat ze uitlekken, plet ze met een aardappelstamper of vork en voeg er allerlei kruiden en specials naar smaak aan toe. Denk bijvoorbeeld aan knoflookpeper, ketjap, seroendeng en een uitje. Maak er burgers van zo’n 2 centimeter dikte van. Zijn de burgers wat zacht of vallen ze uit elkaar? Voeg dan wat bindmiddel toe zoals havermout of tarwemeel. Ready? Bakken en keren maar tot ze aan beide kanten goudbruin zijn!

Ik ben echt groot fan van de frisse boerenkoolsalade

4. Gepofte zoete aardappel

Yes, as easy as it is en zo lekker! Zoete aardappel van de barbecue. Was de zoete aardappels en verpak ze per stuk in aluminium. Leg ze tussen de kolen van de barbecue. Je leest het goed, niet op de barbecueplaat maar tussen de hitte van de kolen. Gemiddeld duurt het zo’n 20 minuutjes voor ze gaar zijn, dit hangt af van de grootte en dikte van de aardappel. Prik met een vork of mes in de aardappel om te testen of ze goed zijn. Gaar? Snijd ze door midden en besmeer ze met een kruidenboter van bijvoorbeeld Oatly. Wat bosuitjes erop en klaar!

5. Frisse boerenkoolsalade

Toen mijn vriendin op een zonnige dag zei dat ze boerenkool nodig had, keek ik haar vreemd aan. “Ga je stamppot eten?”, vroeg ik. Neee, het was voor een of andere lekkere salade van ChicksLoveFood. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ze stuurde me het recept toe. Met Pasen probeerde ik deze salade voor het eerst en ik ben groot fan! Fris en simpel met boerenkool, quinoa, pijnboompitten, avocado, sinaasappel en wat olie, peper en zout. Tip: kies voor knoflookpeper als finishing touch!

6. Mexicaanse maiskolf

Deze maiskolf staat niet alleen gezellig op de grill, hij smaakt lekker en heeft pit. Smeer de maiskolf in met knoflookboter, bijvoorbeeld van Oatly, en grill hem in 4 minuutjes. Draai de maiskolf ondertussen rond en smeer waar nodig wat boter bij. Gooi wat citroensap, chiliflakes en zout over de gare maiskolf en aanvallen maar.

smeersels vegan bbq
Bron: Chovi, Oatly, Albert Heijn

7. Smeersels

De meeste supermarkten hebben meerdere vegan smeersels, waaronder de allioli van Chovi, creme fraiche-achtige naturel of komkommer knoflook spread van Oatly. De jalapeno cashewspread van Albert Heijn is overigens een aanrader als je van wat pit houdt.

Ben jij al klaar voor meer vegan op de barbecue? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Of ben je op zoek naar meer vegantips? Check dan eens dit artikel met lekkere vleesvervangers.

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen