8 fijne en begrijpelijke filosofieboeken (ook voor beginners)

Filosofie. Een abstract en lastig begrip, wat ongeveer neerkomt op het verlangen naar kennis en levenswijsheid en de zin van het leven. Filosoferen helpt je om jouw gedachten te begrijpen en ruimdenkendheid te vergroten. Er zijn veel bekende en minder bekende filosofieboeken. Begrijpelijke en lastige. De afgelopen jaren las ik veel filosofieboeken. Hieronder deel ik mijn tips.

De meeste filosofieboeken zijn ontwikkeld vanuit liefde. Liefde voor kennis en het leven. De boeken hebben een mooie vormgeving, bijzonder papier, een dikke kaft of bijzondere illustraties. Ze stralen stuk voor stuk passie en zorg uit. Als ik in een boekenwinkel loop, dan trekt de kaft van een boek me meteen aan. Zeker als het gaat om filosofieboeken.

Het leuke aan lezen van deze boeken is dat ze je meenemen naar je eigen gedachten en visie. Zo zal iedereen een bepaald boek, hoofdstuk of zelfs pagina anders interpreteren. En vandaag misschien weer anders dan morgen. Je gemoedtoestand is bepalend voor hoe je de tekst opvat.

1. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim – €15,99

Dit boek gaat over rust vinden in een drukke wereld. Het boek beslaat acht verschillende thema’s, waaronder rust, mindfulness, passie en liefde. Elk hoofdstuk begint met een soort visie of verhaal vanuit Haemin en vervolgt daarna met soort spirituele gedichten of quotes. Een fijn, afwisselend format in begrijpelijke taal. De auteur is een boeddhistische monnik en neemt je mee in zijn leven en zijn ervaringen. Het boek helpt je ruimer denken en om rust en jouw plek te vinden in deze drukke moderne wereld. Tip: het boek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ is ook een aanrader.

2. Drie minuten filosofie – Fabrice Midal – €21,99

Wie mijn dichtersaccount DichterEs op Instagram volgt, weet dat ik fan ben van dit boek. Het boek bestaat uit 40 kleine hoofdstukken. Elk hoofdstuk start met een quote van een bekende schrijver, dichter of filosoof en vervolgt daarna met een uitleg, verhaal en meditatieoefening. Een hoofdstuk beslaat vier pagina’s en lees je in drie minuten uit. Een goede afleiding van de dagelijkse rompslomp en een handvat dat je helpt om je elke dag weer te verbazen.

Fijne en begrijpelijke boeken over filosofie (ook voor beginners)

3. De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy – €20

Dit boek kreeg ik van mijn oud-collega’s op mijn laatste werkdag. Echt een schot in de roos, als je het mij vraagt. Ik houd van lezen, quotes, filosofie en mooie plaatjes. Dit boek bundelt al deze elementen samen. Op elke pagina staat een tekening met een quote. Veel voorkomende thema’s zijn troost, liefde, samenzijn en vriendschap. Het boek schetst een warme wereld en helpt je positief in het leven te staan en naar anderen te kijken. Als we allemaal een beetje ons best doen en erin geloven.

4. Vind je Ikigai – Francesc Miralles en Héctor Garcia – €15,99

Oeps, ‘Vind je Ikigai’ bleek de opvolger van ‘Ikigai’ en dat wist ik niet. Echter, je kunt prima met dit tweede deel starten. ‘Vind je Ikigai’ helpt je jouw levensdoel vinden waar je brood mee kunt verdienen. Een gouden cirkel van passie, missie, roeping en beroep. Hoe leg jij de elementen neer en waar leg jij focus op? Met praktische en makkelijke opdrachten biedt dit boek handvaten. Een boek dat je makkelijk in een rap tempo uitleest, maar dat je verder helpt wanneer je alles goed laat bezinken. Lees een stukje, leg het weer weg en ga een week verder. Of lees het nog een keer. Het boek biedt waardevolle inzichten. Een goede tip die ik overnam was het geven van een naam aan je levensdoel of een project. Zo bedacht ik twee jaar geleden de naam DichterEs voor mijn gedichten. Op die manier maak je het concreet en geef je het een podium.

5. Shinrin-yoku – Héctor Garcia – €15,99

De ondertitel van dit boek is ‘Het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven’ en eigenlijk had ik geen idee waar het over ging. Ik vroeg het voor mijn verjaardag, en kreeg het. Boeken vind ik de leukste cadeautjes. Dit boek heeft me erg verrast. Eerder las ik al ‘Vind je Ikigai’ van dezelfde schrijver, dit boek leest net zo fijn weg. Het boek gaat in op leven in de natuur, en de gevolgen van de modernisering op de mens en zijn gesteldheid. Over dat niet elke innovatie positief bijdraagt en hoe we onszelf soms verliezen. En hoe je, ook als je in de stad woont, toch kunt zorgen voor meer natuur in je leven.

6. De fontein, vind je plek – Els van Steijn – €27,95

De schrijver zet de fontein in als metafoor voor je familie en biedt zo praktische handvatten voor het doorbreken van familiepatronen. Krijg grip op je leven en de patronen die je in stand houdt, leer loslaten, stel grenzen en blijf in verbinding met jezelf. Allemaal belangrijke thema’s die je verder helpen in het leven. Het boek is wat theoretisch, maar volgens veel lezers is dit een echte must read.

7. Licht Leven – Nanne van der Leer – €20,99

Wellicht ken je Nanne van der Leer wel van de gedichten Lief Leven. Gedichten en kaartjes vol liefde, en dan voornamelijk zelfliefde. Deze zomer bracht Nanne het boek ‘Licht Leven’ uit waarin ze de weg naar geluk uittekent. Wat zijn je eigen blokkades of angsten en hoe verlicht je deze? Het boek is geschreven uit eigen ervaring en deelt de lessen die de burn-out van Nanne haar bracht.

8. Ongetemd leven – Glennon Doyle – €15

Ben jij wel echt jezelf? Of, nog een stapje terug: weet jij wel wie je eigenlijk echt bent? Belangrijke levensvragen die je vast niet meteen kunt beantwoorden. En dat is niet erg. Dit boek helpt je op weg onder het motto ‘vind het lef om helemaal jezelf te zijn’. Hoe je verwachtingen van de buitenwereld loslaat. Ook Glennon spreekt uit eigen ervaring en ze schudt je letterlijk wakker. De hoofdstukken van het boek vallen onder de thema’s ‘gekooid’, ‘sleutels’ en ‘vrij’. Ga jij op zoek naar de sleutel van je eigen geluk?

Heel veel leesplezier! Heb jij nog een toevoeging voor deze lijst met filosofieboeken? Laat het ons zeker weten via redactie@vlwssn.nl. Of ben je niet zo’n lezer, maar wil je wel aan de slag met bijvoorbeeld jezelf zijn en grenzen bepalen? Check dan zeker dit artikel over kiezen voor jezelf!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links.

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen