How to: eerste en tweede kerstdag overleven

Eerste kerstdag bij de ouders. Tweede kerstdag bij de schoonouders. Misschien heb je gescheiden ouders en komen er óók nog kerstlunches bij. We waren de kerstkilo’s bijna vergeten door het fenomeen coronakilo’s. Vergeet daarbij niet de stress die kerst voor sommigen van ons met zich mee brengt. Waarom zou je jezelf in vredesnaam in alle bochten draaien om het anderen plezierig te maken? Plan de kerstdagen dan ook met de mensen die je liefhebt, met activiteiten die je leuk vindt om te doen (en niet omdat het moet) en vooral met genoeg rustmomenten zodat je het onthaaste gevoel dat je de afgelopen maanden wellicht hebt opgebouwd niet in één weekend verliest.

Wandel je een (on)geluk

Dit jaar zijn we allemaal massaal aan het wandelen geslagen. Waarom zou je dit niet doen tijdens kerst? Een perfecte activiteit om je kerstontbijt of -lunch even te laten zakken en te genieten van het (hopelijk) mooie weer. Zoek een leuk bos of park uit (vermijd wel de drukke plekken en houd afstand) en zoek een paar uur de frisse lucht op. Lekker om je hoofd leeg te maken óf om het ongemakkelijke gesprek met je schoonmoeder te mijden.

Tip: Natuurmonumenten heeft altijd fijne routes door heel het land. Weet je even niet waar je heen kunt? Kijk of zij een route in de buurt hebben. Ze zijn er niet alleen voor de benenwagen, maar ook te fiets. Staatsbosbeheer heeft zelfs speciale kerstwandelingen samengesteld, zodat jij op eerste kerstdag het gourmet-geweld van je af kan lopen.

Spelletjes

Vroeger speelden wij met kerst altijd spelletjes thuis; de kast staat er vol mee. Waarom zijn we hier mee gestopt? Deel je familie of vrienden op in teams en trek Monopoly uit het stof (er is tegenwoordig ook de valsspelerseditie!), of verzin zelf een spel. Clever is ook een leuke: een dobbelspel met een tik strategie. Haal jij de ‘uitmuntende’ prestatie? Of bijvoorbeeld Beverbende. Bij dit spel moet je een goed geheugen hebben én een beetje kunnen bluffen. Vooral erg grappig als er een wijntje (of zes) in zit omdat je straal vergeet welke kaarten er voor je liggen. Spelen er (kleine) kinderen mee? Dan is Regenwormen ook een leuk en makkelijk spel om te spelen. Genoeg keuzes dus!

Tip: het goedkope spel ‘de Mouthguard challenge‘. Dit is goedkoop en is om te gieren. De ene opdracht is leuker dan de ander (verzin vooral zelf opdrachten bij zoals ‘beschuitje fluiten’), maar persoonlijk lijkt het mij fantastisch als je opa dat blauwe ding in z’n mond heeft, een kaartje moet proberen weg te blazen en vervolgens z’n kunstgebit verliest. Stuur je ons een foto als dit gebeurt?

Opa’s rondvliegende kunstgebit kan het hoogtepunt worden van je kerst

Stuur een kaartje voor kerst

Vier je kerst niet met al je vrienden of familie? Stuur dan een kaartje. Zoek de mooiste kaarten uit die je kunt vinden en schrijf hier eens een keer een persoonlijke noot op in plaats van ‘Lieve oma, fijne feestdagen gewenst. Liefs, Inge’.  Denk aan een wens voor het nieuwe jaar, een terugblik op het afgelopen jaar of gewoon om te laten weten dat je van iemand houdt.

Tip: voor persoonlijke kaartjes met bijzondere teksten ga ik meestal naar Gewoon Jip. Hier staan geen standaard kerstkaarten tussen, maar wel kaarten met heel mooie versjes. En wat dacht je van onze eigen redactrice Esther? Zij maakt met haar bedrijf DichterEs prachtige kaartjes. Wil je een gepersonaliseerd kaartje? Stuur haar een berichtje en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Kerstcadeaus

Thuis vieren wij al jaren geen Sinterklaas meer en heb ik mijn gezin min of meer geforceerd om elkaar kerstcadeaus te geven. En dan niet omdat ik het zo belangrijk vind om kerstcadeaus te krijgen (of te geven), maar omdat het zo ontzettend gezellig staat onder de kerstboom. Ik ben ook altijd weer een tikkeltje teleurgesteld als ik op eerste kerstdag mijn cadeaus heb gegeven, omdat er dan letterlijk een leegte onder de boom ontstaat. De cadeautjes en kaarten die ik vervolgens weer krijg, blijven dan ook steevast weken (als het zou kunnen, zou ik mijn boom nog tot in maart laten staan) onder de boom liggen. Zo lekker gezellig.

Tip: heb je een beperkt budget voor cadeaus, wil je je cadeaus wat verduurzamen of wil je het simpelweg eens op een andere manier doen? Kijk dan eens in toffe tweedehandswinkels voor cadeaus. Vaak liggen hier parels te wachten om opgehaald worden en betaal je hier vervolgens niet de hoofdprijs voor. In Amerika kennen ze ook al sinds jaar en dag Secret Santa. Het concept is dat je cadeau iets is wat jij nog in huis hebt liggen. Iets wat je niet meer gebruikt (denk aan dat tosti-ijzer uit je kerstpakket van drie jaar terug) of wat je cadeau hebt gekregen maar niet naar je smaak is (we hebben allemaal wel een dubbel boek of Rituals setje wat er een jaar later nog ligt). Wedden dat je hier iemand nog blij mee kan maken?

Kerstcadeau’s kunnen ook on a budget, bijvoorbeeld: wat je nog hebt liggen of uit de kringloop

Pyjama-dag

Omdat het niet anders kan vanwege Corona, of omdat het gewoon heel erg lekker is: besteed een kerstdag op of rondom kerst in je pyama. Misschien voor de fris even onder de douche, maar daarna hop terug in die chill-outfit. Want uiteindelijk is kerst een tijd om te genieten en dat kan prima in je eentje.

Tip: ik neem sinds een paar jaar tweede kerstdag ‘vrij’ om of in m’n eentje met een goed glas wijn of warme chocolademelk op de bank door te brengen met die eeuwige zoetsappige kerstfilms, of om door te brengen met vrienden (nog steeds in pyjama) met spelletjes en lekker eten. Kies dit jaar ook voor jezelf. Dit is het eerste en mogelijk het enige jaar waarin het niet heel erg gewenst is om stad en land af te reizen om 30 man familie op te zoeken. Elk nadeel heb zijn voordeel, zullen we maar zeggen.

Leg jezelf in de watten

Kerst zou eigenlijk één grote chill-sessie moeten zijn. Vaak staan we echter allemaal vanaf een te vroeg tijdstip in de keuken en komt er juist veel stress bij kijken. Gaat iedereen wel passen in huis? Is je kerstoutfit wel gestreken? Ziet mijn huis er wel kerst-waardig uit? Allemaal oordelen die je je vaak zelf oplegt terwijl hier helemaal geen reden voor is. Het zou er namelijk niet om moeten draaien.

Tip: ben je alleen met je partner en wil of kan je niet bij familie langs? Bestel voor eerste of tweede kerstdag een restaurant @ home box voor thuis. Aangezien restaurants niet open kunnen bieden ze wel heerlijke x-aantal gangen aan die je thuis op kan warmen met speciale instructies. Ben je geen keukenprins(es)? Alleen de gedachten al om níet je eigen eten te hoeven bereiden. Het water loopt mij al in de mond!

Kerstmarkt in de tuin

Om in de wintersferen te komen, ga ik graag naar een kerstdorp, -markt of -festival. Maar ook die zijn dit jaar helaas gesloten. Maar we kunnen wel nog altijd een kerstmarkt in de achtertuin bouwen. Muts op, handshoenen aan en gaan! Een vuurkorf aan, warme chocolademelk met slagroom, een bakje snert of een broodje warme worst. Ik heb er eigenlijk wel zin in!

Voor nu rest het ons alleen nog jullie vast, ondanks alles, ontzettend fijne feestdagen te wensen. Vergeet met name niet dat het uiteindelijk draait om genietmomentjes: klein en groot. En dat dat alleen kan als je het naar je zin hebt en je jezelf met fijne mensen omringt. Wat je verder doet maakt eigenlijk vrij weinig uit. In pyjama of niet! Enne.. hebben jullie de ultieme VLWSSN kerstlijst op Spotify al gecheckt? Zet hem aan tijdens het voorbereiden of het kerstdiner!

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliate links.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen