Kerst komt steeds vroeger: heb jij de boom al opgezet?

Sommigen noemen het een ‘lichtje in de duisternis’. Velen zetten dit jaar al geruime tijd voor de kerst hun boom neer. En dat is misschien wel precies wat we nodig hebben! Waarom hangen mensen nu massaal in november – of zelfs in oktober – hun kerstversiering op?

De vraag naar kerstbomen in november is groter dan ooit, de tuincentra verkopen deze maand meer kerstballen en –decoratie dan voorgaande jaren en grote winkels zoals Bol.com zien de inkopen voor de feestdagen flink stijgen voor de tijd van het jaar. Sommige kunstkerstbomen waren eind oktober zelfs al uitverkocht! Normaal gesproken wachten de meeste mensen tot na het Sinterklaasfeest, maar nu hangen op veel plekken al de lampjes voor het raam.

Op zoek naar het nestgevoel

Kerst werd vroeger gevierd in donkere, hongerige en koude tijden. Nu we veel binnen zitten en de dagen vlug korter en kouder worden, hebben we behoefte aan warmte en gezelligheid. We zoeken als het ware ‘het nestgevoel’ op, volgens volkscultuur-expert Ineke Strouken in NH Nieuws. We hebben behoefte aan huiselijkheid, zeker nu we zo in onzekere tijden leven.

De kerstpiek vermijden

Nee, niet dat ding dat we bovenop de boom zetten! De piek van het inkopen doen voor de kerstdagen. Winkels roepen al een tijdje op om je cadeaus eerder te bemachtigen, om ervoor te zorgen dat de massa verspreid wordt. Wie dus eerder versiering en leuke cadeaus voor de feestdagen in huis haalt, vermijdt hiermee de drukte. En als je dan toch net alles in huis hebt, is het maar een kleine stap om gelijk te versieren! Zeker als je al lekker in de sfeer bent gekomen na een wandeling door de kerstshow van de Intratuin.

Nostalgie en magie

Herken je dat gevoel uit je kindertijd nog? Je zit in je pyjama beneden waar allerlei lekkers op tafel staat, de hele kamer verlicht wordt door gezellige en gekleurde lampjes, je familie rond de boom is verzameld en de vloer bezaaid is met cadeautjes. Het opzetten van onze kerstboom en het huis volhangen met versiering doet ons denken aan onze jeugd, toen het leven net even wat meer onbezonnen was. Die magie voelt een beetje nostalgisch. Geen wonder dat we onze kerstboom zo graag vroeg opzetten! Zeker in een tijd van onzekerheid, angst en stress compenseren we dit gevoel graag met wat extra happy moments, aldus psychoanalyst Steve McKeown.

Kerst in coronatijden

Ik haalde al eerder aan dat we in tijden van angst, stress en onzekerheid leven, en dat heeft natuurlijk alles te maken met corona. Mensen werken vaker thuis en willen iets te doen hebben of het huis opleuken. Er is ineens meer tijd om uitgebreid (online) te shoppen voor de kerst, om aandacht te besteden aan de versiering in huis of om zelf aan de slag te gaan met diverse knutselwerkjes voor kerst.

Word jij er al warm van?

Ik krijg er al helemaal zin in; de kerstkriebels zijn er wel hoor! Mijn boom staat nog niet, maar wel vóór Sinterklaas waarschijnlijk. Heb jij jouw huis al versierd? Hangen de lampjes al in de boom? Of ga jij er gelijk eentje opzetten? Deel jouw kerstsfeer met ons op social media en tag ons erin!

De VLWSSN-kerstboom staat in ieder geval al. Waarom? Omdat we iets heel tofs voor jullie gaan organiseren, namelijk: de VLWSSN Adventskalender. Van 1 t/m 24 december maak je elke dag kans op hele toffe prijzen via VLWSSN op Instagram. Wat moet je daarvoor doen? Natuurlijk ons account volgen en meedoen aan de adventsacties vanaf 1 december!

Joli Deitzhttps://www.jolideitz.nl
Joli Deitz is storyteller in hart en nieren. Met haar vlotte pen zet ze de 'why' van ondernemers op papier en met haar camera brengt ze hun passie in beeld. Omdat de weg naar volwassenheid al hobbelig genoeg is, deelt ze graag haar tips met jou. Want zeg nu zelf: we hoeven toch niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden?

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen