Kunst en cultuur voor een prikkie: de Museumkaart

Nederland heeft zo’n 680 musea vol pracht en praal. 680 musea met voor ieder wat wils. Geschiedenis, kunst, fotografie, scheikunde, natuurkunde en nog veel meer. Alleen… toegang tot een museum kost je al gauw €20,-. En vind je het leuk dit maandelijks, misschien zelfs wekelijks te doen? Reken maar uit: dan ben je minimaal €240,- kwijt. En wij van VLWSSN vinden het zonde om onnodig geld uit te geven. Maar, wat zeg je? Een Museumkaart? Wat is dat?

Museumkaart

HA-HA €240,- per jaar aan musea. Doei doei. Tuurlijk, we gunnen het de kunst & cultuur sector met liefde, zeker in deze tijd. Maar als onze portemonnee leeg is, kunnen we het hen ook niet geven. Wat te doen als je toch een beetje cultuur wilt snuiven? En naast musea ook nog een filmpje wilt pakken of een keer naar het concertgebouw wilt gaan? Dan koop je een Museumkaart! Een jaar lang naar meer dan 400 musea (helaas, niet allemaal) voor €64,90. Dat is nog geen €5,50 per maand. En ben je het na een half uurtje weer zat? Ga je toch lekker weer weg en kom je een andere keer weer terug om de rest te zien. 

Extra’s voor de museumliefhebber

Naast het feit dat je dus reteveel musea kan bezoeken voor een prikkie, ontvang je maandelijks een nieuwsbrief. Hierin staan dé tips van die maand met extra aanbiedingen of soms gratis activiteiten in die musea waar je als Museumkaarthouder gebruik van kan maken. Zo heb je naast je voordeel in geld nóg meer voordeel in de vorm van extra’s. 

De kosten van een museumkaart haal je er met 5 bezoeken uit!

Vergeet mij niet

Hoewel je al met zo’n 4 tot 5 bezoeken per jaar de waarde van de kaart eruit haalt, is het natuurlijk zonde als je hem niet gebruikt. Neem hem daarom altijd mee. Zelfs wanneer je een weekendje weg bent, is er vaak wel een museum in de buurt waar je de kaart kunt gebruiken. En hoe lekker is het om op een druilige dag – waar we er momenteel genoeg van hebben – meerdere musea op één dag te bezoeken. Nogmaals: het is dan niet erg om er maar een half uurtje heen te gaan. Alles om die regendagen te vullen.

Naturalis in Leiden kun je bezoeken met een museumkaart
Het Naturalis in Leiden heeft veel activiteiten voor kinderen, die ook prima leuk zijn voor volwassenen! Foto: Naturalis Leiden

Onze favorieten die je kunt bezoeken met de Museumkaart

 • Tropenmusem Amsterdam
  Ben je geïnteresseerd in verschillende culturen, dan vermaak je je hier wel. Meerdere verdiepingen met vaak meerdere tentoonstellingen. Sla vooral ook de winkel op de begane grond niet over én drink een kopje koffie in het nabij gelegen restaurant met fijn terras voor een kop koffie in de zon. 
 • Anne Frank Huis Amsterdam
  Waarschijnlijk heb je het wel eens bezocht toen je nog op school zat, maar het blijft een bijzondere plek. Als het je lukt een vroeg of laat plekje te bemachtigen kan je de toeristen een beetje mijden. 
 • Naturalis Leiden
  Naar New York om een dinosaurus te zien? Nee joh. Gewoon met de trein naar Leiden en binnenlopen bij Naturalis. Daar staat een heuse T-rex tussen de enorme collectie natuurhistorische stukken. Daarbij bieden ze ook veel activiteiten voor kids aan, die ook prima leuk zijn voor volwassenen…
 • Fotomuseum Den Haag
  Een prachtig modern museum met wisselende fotocollecties. Een prima plek om op 1,5 m fotografie te bekijken. En ben je er doorheen? Loop dan even langs het Kunstmuseum. Zit om de hoek. 

Lees je dit artikel per toeval terwijl je onderweg bent naar één van de deelnemende musea? Bij alle deelnemende musea kan je een tijdelijke kaart kopen welke je online kan registreren als je definitieve kaart. Zo maak je direct gebruik van de korting!

Let op: door de coronamaatregelen kan het zijn dat sommige musea dicht zijn, de openingstijden verkort zijn of dat je van tevoren een ticket online moet boeken. Check goed welke regels van toepassing zijn! Blijf gezond en houd je aan de regels.

Bewaar dit artikel op Pinterest.

Inge Renes
Inge is een reislustige vakidioot. Valt er iets te regelen, dan staat ze vooraan de rij te springen om mee te doen. Zo ook met het delen van kennis over volwassen worden. Want dit gaat met vallen en opstaan, ook bij haar.

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen