Vakantie in Nederland: 10 tips voor Texel onder een tientje

Het is tijd voor een vakantie in eigen land. Wat denk je van Texel? De ferry neemt ons mee van Den Helder naar het Waddeneiland. Je kijkt wat om je heen, tuurt over zee en drinkt een koffie. In 15 minuten ben je van de drukte van het vasteland ondergedompeld in de rust van het langwerpige eiland Texel. Een plek waar het zomers druk wordt in de steden, maar de natuurgebieden je rust en verkoeling bieden. Heb je ook wel zin in een tripje naar Texel? Ik deel mijn 10 tips voor Texel onder een tientje.

Vakantie in Nederland is helemaal niet saai. Ons kikkerlandje is misschien wat koud en regenachtig, maar heeft veel moois te bieden. Een van mijn favoriete gebieden zijn de Waddeneilanden en dan met uitstek Texel. Elk jaar pakken wij onze oranje VW-camper en tuffen we naar Den Helder, de boot op en door naar een fijne camping. Hieronder lees je mijn beste 10 tips voor Texel on a budget.

1. Banjer door de Slufter – Gratis

De Slufter is het bekendste Nationaal Park van Texel en ligt in het midden aan de westkust. Het gebied grenst aan de Noordzee en daardoor ontstaan er geulen water tussen de duinen door. In het natuurgebied broeden vogels en leven allerlei andere dieren, zoals konijnen. Daarom is niet het gehele park toegankelijk, let goed op de borden en neem je verrekijker mee.

Mijn favoriete route in de Slufter is over de trap omhoog, rechtdoor richting zee en vanuit daar lopen door de watergeulen. Afhankelijk van het tij kun je wel of niet door de geulen lopen, daarom blijft de route elke keer een verrassing. Ik eindig altijd in de duinen aan de linkerkant, waar ik een rustig plekje zoek om te lunchen of een boek te lezen. Je kunt ook doorlopen naar het strandje en een verfrissende duik nemen. Geniet en laat de natuur je verrassen!

Heerlijk wandelen door Nationaal Park de Slufter.

2. Vogels en vlinders spotten bij de Horsmeertjes – Gratis

In het zuidelijke puntje van Texel is een mooi, rustig natuurgebied genaamd de Horsmeertjes. Een omgeving zonder woningen, vakantiehuisjes en restaurants. Puur natuur en gelegen aan de duinen. Parkeer je fiets of auto op de parkeerplaats bij de Horsmeertjes en start bij het uitkijkpunt. Vanaf daar kijk je uit over een van de 3 meren en kun je allerlei vogels spotten: kiekendieven, bergeenden, lepelaars, dwergsterns en ga maar door. Volg een van de wandelroutes langs de andere meren, stop bij de uitkijkpunten, loop naar het strand toe en via de duinen terug naar de parkeerplaats. Wil je weten welke vogels je tegenkomt? Download dan de app Tuinvogelgids (voor Apple en voor Android) en zoek ze op. Handig en leuk om te weten en onthouden voor een volgende keer.

In Texel vind je ook prachtige vlinders. Kijk deze dan!

3. Eet een ijsje bij ijsboerderij Labora

Bij vakantie hoort ijs, zeker wanneer je een eiland bezoekt. Op Texel vind je een heuse ijsboerderij. Labora is een zuivelboerderij en maakt onder andere roomrijs, maar ook soja- en sorbetijs. Zo is er voor iedereen wat te kiezen. Er zijn zestien ijssmaken waaronder citroen, strawberry cheesecake, biscotto, appeltaart en Texelse Advocaat. Extra fijn: je kunt heerlijk genieten van het ijsje in de ruime boerderijtuin.

Hollandseweg 2, 1795 LE De Cocksdorp. Voor een paar euro scoor je een heerlijk vers ijsje.

4. Pluk je eigen fruit bij de Pluktuin

Fruit smaakt altijd beter als je het zelf plukt, toch? De Texelse Pluktuin heeft zo’n tientallen rijen vol met aardbei- en bramenstruiken. Zoek de mooiste uit, pluk ze en leg ze in je mandje. Je betaalt per gewicht. Een goede, zoete kwaliteit is gegarandeerd! Overgebleven, ouder fruit vermaken ze tot jam, gelei en dessertsaus en kun je in de winkel kopen.

Middellandseweg 4, Oudeschild, Texel. Je bepaalt zelf hoeveel fruit je plukt, dus voor 10 euro zit je zeker gebakken!

Zelf je fruit plukken, wat een feestje.

5. Kijk in een van de vele bunkers – Gratis

Op het eiland Texel vind je meerdere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, zoals bunkers. Tijdens de oorlog bevonden er meer dan 500 bunkers op het eiland waarvan een groot deel is afgebroken. Maar gelukkig is de geschiedenis bewaard gebleven en kun je de meeste bunkers vrij bezoeken. Sommige vind je in het bos, andere in zee of een weiland. Pak je fiets of ga lekker wandelen en neem in kijkje in de bunkers bij Loodsmanduin, Den Burg en De Cocksdorp.

6. Wandel door de Texelse dennenbomen – Gratis

Ben je fan van bos en minder van strand? No worries, Texel has it all. Het middelste deel van Texel beslaat een groot bos genaamd De Dennen. Je raadt het al, het bos staat bomvol dennen. Deze dennen zijn aangeplant, maar dat maakt het bos niet minder mooi. Het heeft verschillende wandel-, fiets- en mountainbikepaden, een uitkijktoren en een barbecueplaats. Je kunt zelfs een dagje met de boswachter meelopen. Een heerlijke plek voor tijdens de warme dagen.

7. Spot Schotse hooglanders – Gratis

Het is groot, harig en schattig. Jup, ik bedoel de Schotse hooglander. Deze dieren mogen natuurlijk niet ontbreken in dit 10 tips voor Texel lijstje. En wat fietsen we maar graag een stukje om als we dan deze mooie dieren zien. Je kunt de harige koeien op meerdere plekken op Texel spotten, waaronder het natuurgebied Bollekamer en De Geul van Nationaal Park Duinen en het gebied bij parkeerplaats Monnikenweg bij Den Burg. Voor de laatste optie kun je kiezen voor een heuse wandeling van 2,8 kilometer door het graasgebied.

Kijk je ogen uit bij het maritiem- en juttersmuseum Flora, dit is een van mijn leuke tips voor Texel!

8. Bezoek het maritiem- en juttersmuseum Flora

Helaas ligt er veel rotzooi aan op het Texelse strand. Dit komt onder andere doordat mensen rotzooi laten slingeren of omdat er bij het transport containers van een schip afvallen, zoals bij de MSC Zoë in 2019. De zee, het strand en de natuur raken daardoor vervuild. Strandjutters ruimen deze spullen op en gooien ze weg, of brengen ze naar het maritiem- en juttersmuseum Flora. Dwaal door de tuin en de exhibitieruimtes en verbaas je over de vele schoenen, accu’s, schepen en sieraden die in de Noordzee zijn beland. Het museum gaat onder meer in op het effect van het zwerfafval op de zee en natuur en heeft een speciale tentoonstelling over de ramp met de MSC Zoë.

Pontweg 141 A, De Koog. Entreeprijs voor volwassen: €6,50

9. Drink Texels bier bij de Texelse bierbrouwerij

Misschien ken je het wel, het Texelse biertje Skuumkoppe. Een heerlijke goudgele rakker gemaakt van diverse moutsoorten. Maar de brouwerij maakt meer dan dat, zo vind je er onder meer de volgende (speciaal)biertjes: Blond, Bock, Dubbel, Goudkoppe, IPA en Tripel. De brouwerij heeft een heerlijk terras waar je een proeverijtje of een los biertje kunt bestellen. Heb je wat trek? Bestel er dan een zakje Texelse chips bij.

Helemaal verslingerd aan het biertje en wil je meer weten over de brouwerij? Voor net iets meer dan een tientje, namelijk €12,50 per persoon, kun je de Texels Beleving volgen. Een rondleiding door de brouwerij, hoe tof? Zo weet je waar je biertje vandaan komt.

Schilderweg 214 b, 1792 CK Oudeschild

Geniet zeker ook van het heerlijke Texelse biertje Skuumkoppe.

10. Klim naar boven in de vuurtoren

Wil je meer zien van Texel dan alleen vanaf de grond? Dan moet je bij de Texelse vuurtoren wezen. De enige vuurtoren in Nederland waarbij je vanaf alle kanten de zee ziet. De vuurtoren bevindt zich helemaal in het noorden in een rustig duingebied. Sleep jezelf de 118 trappen op, lees de informatie over de geschiedenis en geniet van het weidse uitzicht. Een vrijer gevoel kun je niet krijgen.

Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp. 5 euro per persoon.

Hoe kom je op Texel?

Leuk al die tips voor Texel, maar hoe kom je nou op dit eiland? Heel simpel: de boot boek je bij de TESO, een retourtje te voet is €2,50 en met de auto vanaf €25. Boek een camping of huur een huisje via de VVV Texel en zie meteen wat er op het gehele eiland beschikbaar is. Handig, dat scheelt je tijd omdat je geen tien verschillende sites hoeft te bezoeken.

Een kleine disclaimer: Tijdens het schrijven van dit artikel gelden de coronamaatregelen. Check daarom de website van de bedrijven voor de geldende maatregelen en openingstijden.

Zo zie je maar, een tripje naar Texel hoeft helemaal niet duur te zijn. Hopelijk heb je wat aan mijn 10 tips voor texel! Wil je ook op pad met een VW-camperbusje net als wij? Lees mijn 5 tips over de aanschaf van een camper.

Esther Riphagen
Een echte creatieve duizendpoot, dat is Esther. Van artikelen schrijven tot dichten en van droogbloemen tot aan verbouwen. Ze staat nooit stil en struikelt wel eens. Via VLWSSN deelt ze al haar do's en don'ts zodat jij steady kan blijven gaan!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Zoeken

Nieuwste artikelen